Nie wiem czy bylo czy nie .Pilem je raz na chrzcinach niestety gospodarz niechcial zdradzic mi receptury przynajmniej napoczaku ale pozniej to niewiele pamietam co sie dzialo dla niewtajemniczonych porterowka to nic innego jak piwo porter ze spirytusem i dodatkami
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
naści waść
następnym razem najpierw spróbuj przez wyszukiwarkęGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl -
dzieki masz u mnie browara.
p.s nastepnym razem sproboje z ta wyszukiwarka!!!! Fuck you prototypy!!!!Comment
-
piecyk_gazowy napisał(a)
dzieki masz u mnie browara.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
porterówki już nie pijam, ale z tego co pamiętam to robiłem ją tak: pół litra portera do garnka,pół litra spirytusu do garnka, podgrzewamy dodając cukru wanilowego, prawie do zagotowania ale bez przesady...chłodzimy i gotowe!!!zdecydowanie lepsze od zwykłej wódki!!!..ale zdecydowanie polcamporterka bez spirytu
Comment
-
Andrewbrew z calym szacunkiem dla twojego przepisu ale to co napisales to wyjdzie za mocne i za gorzkie.
Oto przepis jaki ja stosuje od lat, wlasciwie stosowalem dopoki mialem dostep do polskiego porterka
10 butelek 0.5 l portera (porter lech nie mial tu sobie rownych , najlepszy porter jaki kiedykolwiek istnial, moim skromnym zdaniem) obecnie Zywiec sie doskonale nadaje choc ja musze sinebrychoffa uzywac .
Do tego 3 litry spiritusu , laska wanilli, moze byc torebka cukru waniliowego, pare gozdzikow, i teraz jak kto woli albo litrowy sloik miodu (ja to stosuje) albo jak niektorzy mozna uzyc cukier .
Wrzucic wanilie i gozdziki + spiritus zagrzac ale nie zagotowac dodac miodzik i potem dolewac porterka. Nastepnie taki goracy wywar odstawic do ochlodzenia , zlac do butelek i czekac niech sie przegryzie i wyklaruje. Mozna pic juz po kilku dniach ale im starsza porterowka tym lepsza.
Polecam degustacje poretra przy wyrobie porterowki bo co moze byc lepszego niz dobryComment
-
Ja też słyszałem taki przepis, jak Andrewbrw, tylko na koniec, gdy cały napój solidnie paruje trzeba napój w garnku podpalić i zakryć przykrywką. Ja jeszcze nie próbowałem tego robić, ale ma to podobno nadać specyficznego, przypalankowego smaku.BIRRARE HUMANUM ESTComment
-
W długi weekend próbowałem porterówkę, która smakowała jak cukierki, kukułki. Przepis od autora trunku:
2 półlitrowe portery, pół litra spirytusu, 2 szklanki cukru, wymieszać razem. Pić po kilku dniach. Ta weekendowa miała jeszcze w celach eksperymentalnych odrobinę imbiru, ale raczej nie dało się go wyczuć.
Miłego degustowania.
Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)Comment
-
Odp: porterówka
symela1 napisał(a)
bardzo dobry przepis jest w kuchni polskiej- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
przepis na porterówkę z książki kuchnia polska:
0,5 l ciemnego piwa, 1/3 l porteru, 3/4 l spirytusu (95%), 2 łyżeczki cukru
zmieszać piwo z porterem i rozpuścić cukier, do mieszaniny (lecz nie odwrotnie) wlac powoli spirytus mieszając. Pozostawić wódkę na 3-4 dni aż wytworzony osad całkowicie opadnie na dno i przelac do butelek przez lejek z watą. Wódka zyskuje na smaku przez dłuższe stanie. na zdrowieOstatnia zmiana dokonana przez symela1; 2004-05-19, 12:22.gdzie się piwo pije tam się dobrze żyjeComment
Related Topics
Collapse
-
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:
Tree House Brewing Company: Julius clone
(5 gallons/19 L, all-grain)
...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć.
Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...
Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...-
Channel: Przy piwie
-
-
Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą
Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...-
Channel: Festiwale piwne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment