Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Doodeck
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1612

    #136
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
    Sugeruję raczej proporcje 3 portery na 0,5 l spirytusu, wtedy porterówka ma zgrabne 40% alkoholu.
    Przy Twoich proporcjach w Święto Flagi nie będzie jeszcze zbyt ułożona.
    Nie zgadzam się.
    Właśnie to proporcja 2 portery do 0,5 spirytusu daje moc około 40 %.
    No chyba, że miałeś na myśli portery o pojemności 0,33 l, ale takich w Łodzi nie rozlewają...
    Dalekosiężny
    Obserwator
    Obiektów
    Dynamicznie
    Epatujących
    Ciekawymi
    Koncepcjami

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9802

      #137
      Oj tam, Święto Flagi było umowną datą, może wykażę hart ducha i twardość, i zdegustuję dopiero na imieniny małżonki...? (29.05). W sumie nie chciałbym, aby porterówka była "zbyt" słaba...

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #138
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck
        Nie zgadzam się.
        Właśnie to proporcja 2 portery do 0,5 spirytusu daje moc około 40 %.
        No chyba, że miałeś na myśli portery o pojemności 0,33 l, ale takich w Łodzi nie rozlewają...
        Zgadza się, coś źle policzyłem.
        Dalej będę jednak promował moje proporcje, bo porteróka wychodzi wtedy bardziej piwna, aksamitniejsza, mniej wódczana.

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9802

          #139
          Moja porterówka sobie dojrzewa w chłodzie i mroku, ostatnio w Łodzi na Północnej dokupiłem kilka puszek Portera, żeby było na następny rzut.
          Przy okazji kupiłem (z sentymentu) "Tygrysy", i tak się zastanawiam, czy wyszłaby z nich "Tygrysówka"... Może ktoś próbował, albo chociaż próbował próbować...? Nie chciałbym cennych surowców zmarnotrawić .

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9802

            #140
            Pierwsza degustacja już była. Pije się aksamitnie, nie czuć rumowej perfumy, nie ciągnie się, jak (za przeproszeniem) jajokoniak, ale słodkie to i ciężkie jest. Ot, lufka do deseru i wystarczy.

            Comment

            • chris1985
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.07
              • 227

              #141
              A to porter musi być czy ze Stouta też można zrobić ??
              Tylko moje piwo mnie rozumie...

              Comment

              • Latarnik
                Premium Lamplighter
                🥛🥛🥛🥛
                • 2004.06
                • 5036

                #142
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chris1985
                A to porter musi być czy ze Stouta też można zrobić ??
                Mysle, ze z Imperialnego powinna sie udac
                5480 kapsli z wypitych piw
                874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                Comment

                • chris1985
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.07
                  • 227

                  #143
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
                  Mysle, ze z Imperialnego powinna sie udac

                  Rasowego Imperiala to szkoda by by mi było przerabiać na Porterówkę, zwlaszcza że te piwa są drogie i trudne do zdobycia.
                  Tylko moje piwo mnie rozumie...

                  Comment

                  • Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9802

                    #144
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chris1985
                    A to porter musi być czy ze Stouta też można zrobić ??
                    Jestem jeszcze na etapie roztrenowania się w porterówkach, ale o ile sam porter jest piwem ciężkim, to porterówka ma konsystencję jednak lekką, więc taki trunek na bazie stouta (z definicji trochę "wodnistego") mógłby być po prostu zakolorowaną wódą o kawowym posmaku... Mnie cały czas chodzi po czaszce "Tygrysówka" na bazie łódzkiego "Tygrysa"...

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #145
                      Przekonaliście mnie. Zrobię stoutówkę z domowego RISa. Jak Bozia da przyjechać, będzie do wglądu na Zuocie.

                      Comment

                      • Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2004.06
                        • 5036

                        #146
                        Wczoraj zrobilem porterowke na bazie zywieckiego, z brazowym cukrem trzcinowym i wyciagiem z wanilii.
                        Porter 3 litry i spirytus 1,5 litra.
                        Teraz potrzebna jest mi cierpliwosc
                        5480 kapsli z wypitych piw
                        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                        Comment

                        • Doodeck
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.05
                          • 1612

                          #147
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik
                          i wyciagiem z wanilii.
                          Co to za wynalazek ten "wyciąg z wanilii" ?
                          Dalekosiężny
                          Obserwator
                          Obiektów
                          Dynamicznie
                          Epatujących
                          Ciekawymi
                          Koncepcjami

                          Comment

                          • Latarnik
                            Premium Lamplighter
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2004.06
                            • 5036

                            #148
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck
                            Co to za wynalazek ten "wyciąg z wanilii" ?
                            McCormick Pure Extract - Vanilla
                            5480 kapsli z wypitych piw
                            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                            Comment

                            • Blackbeard
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.12
                              • 209

                              #149
                              Mam dwa pytania do doświadczonych wytwórców.

                              1. Czy stanie się coś złego, jeżeli laskę wanilii i cynamon dodam w kawałkach?
                              2. Jaki rum sprawdza się najlepiej: biały, ciemny, aromatyzowany? Korci mnie żeby dodać Malibu kokosowego lub Bacardi Oakheart.

                              Z góry dziękuję za odpowiedź/i.
                              Mors ultima linea rerum.

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                #150
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Blackbeard
                                Mam dwa pytania do doświadczonych wytwórców.

                                1. Czy stanie się coś złego, jeżeli laskę wanilii i cynamon dodam w kawałkach?
                                2. Jaki rum sprawdza się najlepiej: biały, ciemny, aromatyzowany? Korci mnie żeby dodać Malibu kokosowego lub Bacardi Oakheart.

                                Z góry dziękuję za odpowiedź/i.
                                Ad1. Nie widzę różnicy we wrzuceniu laski w jednym albo w sześciu kawałkach chyba, że te kawałki cynamonu to będzie proszek.
                                Ad2. Ja preferuję ciemny we wszystkich sytuacjach z piciem solo włącznie
                                ale myślę, że eksperymenty to podstawa świadomego chałupniczego wytwórstwa alkoholu.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Latarnik
                                  Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                                  Latarnik
                                  Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                                  Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                                  Tree House Brewing Company: Julius clone


                                  (5 gallons/19 L, all-grain)
                                  ...
                                  2022-03-19, 22:31
                                • Flino
                                  Jak czytać przepis ?
                                  Flino
                                  Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                                  1. Składniki:
                                  • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                                  • monachijski Litovel 0,9 kg;
                                  • karmel jasny 0,5 kg
                                  • caraaroma 0,35;
                                  • chmiel Marynka granulat 40 g;
                                  • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                                  • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                                  2....
                                  2021-11-17, 10:49
                                • krakra8888
                                  Przepis IPA na pierwszy zacier
                                  krakra8888
                                  Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
                                  2018-04-20, 12:33
                                • artoszek
                                  Przepis na inauguracje nowego browaru
                                  artoszek
                                  Cześć.

                                  Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...

                                  Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
                                  2019-01-10, 11:33
                                • darekd
                                  2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                  darekd
                                  Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                  Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                  Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                  2024-06-04, 03:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...