Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2162

    #181
    Dzisiaj zebrało mnie na eksperyment, kiedy zaintrygował mnie smak melasy.

    100 g spitytusu
    200 g porter okocimski
    50 g melasy trzcinowej
    1 laska cynamonu

    Wszystko podgrzane do około 80 st. i zlane do bączka 330ml.
    Niech poleży ze 365 dni, może będzie za rok pasowało do ulubionych ciasteczek cynamonowych z melasą.

    Comment

    • dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4015

      #182
      Gringo
      Spir też "gotowałeś"?
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #183
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo
        Dzisiaj zebrało mnie na eksperyment, kiedy zaintrygował mnie smak melasy.

        100 g spitytusu
        200 g porter okocimski
        50 g melasy trzcinowej
        1 laska cynamonu

        Wszystko podgrzane do około 80 st. i zlane do bączka 330ml.
        Niech poleży ze 365 dni, może będzie za rok pasowało do ulubionych ciasteczek cynamonowych z melasą.
        Czekam na wrażenia.
        Ja spaprałem sobie dwie porterówki o wiele mniejszą ilością cynamonu (a lubię go łobuza)

        Comment

        • Gringo
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2007.07
          • 2162

          #184
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
          Gringo
          Spir też "gotowałeś"?
          Nie, oprócz spitytu na szczeście.

          Leona, no to mnie nie pocieszyłeś Też lubię cynamon ale dziś go wyciągnę w takim razie

          Comment

          • dlugas
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2006.04
            • 4015

            #185
            Wyciągnij, wyciągnij. Ja dawałem chyba pół laski na 2 lytry płynu. I to nie na długie tygodnie. Samo gotowanie sporo pewnie wydarło z kory. LEpiej dodać za miesiąc, bo odjąć ni huhu i zostanie z porterówki tylko zaprawa do ciast
            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

            Comment

            • Gringo
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2007.07
              • 2162

              #186
              Testował ktoś porterówkę z anyżem ? Uwielbiam czarne anyżowe "kabelki" z Haribo więc mnie tak ciągnie do kolejnego eksperymentu.

              Comment

              • dlugas
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2006.04
                • 4015

                #187
                Anyż toleruje bardzo wąska grupa populacji, toteż pewnie nikt nie świrował z tym dodatkiem.
                Ja bym z chęcią baniaczka wypił, ale eksperymentować z wyprodukowaniem choćby jednej butelki się nie ośmielę

                [Świr mode level 100]: Ciekawe co by wyszło jakby porterówkę zrobić na francuskim pastisie?
                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                Comment

                • Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9802

                  #188
                  Zdecydowałem się na delikatny eksperyment.
                  W Oszą kupiłem jakoś tanio porter zduńskowolski i porter komesowy, zdecydowałem się użyć je fifty-fifty.
                  Ciekaw jestem, co wyjdzie z tego delikatnego miksu. Pewne obawy budziła wanilia - laska, której użyłem, była jakaś-taka mało waniliowa...*
                  Okaże się pewnie wiosną (o ile na zimę wystarczy mi zeszłorocznej produkcji...).


                  --------------------
                  *) z laskami nigdy nic nie wiadomo .

                  Comment

                  • dlugas
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2006.04
                    • 4015

                    #189
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik


                    --------------------
                    *) z laskami nigdy nic nie wiadomo .
                    laski zazwyczaj dopiero po ogrzaniu ukazują swoje pełne walory

                    Te portery są chyba pełne i słodkawe, a komes była tylko czasami przypalony. Ciekawy miks
                    Myślę, że wyjdzie pyszna kukułeczka

                    Mojej porterówki z 2015 żal mi pić, bo kolejnej jeszcze nie zrobiłem
                    Choroba leżakowania trwa
                    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                    Comment

                    • Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9802

                      #190
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
                      Choroba leżakowania trwa
                      Mam to samo, teraz biję się z myślami, czy dać kilka ponadrocznych flaszek "biznesowym kolegom" pod choinkę, czy jednak przykisić i wypić egoistycznie za jakiś czas...

                      Comment

                      • dlugas
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2006.04
                        • 4015

                        #191
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                        Mam to samo, teraz biję się z myślami, czy dać kilka ponadrocznych flaszek "biznesowym kolegom" pod choinkę, czy jednak przykisić i wypić egoistycznie za jakiś czas...
                        Jeśli obdarowany zna się na rzeczy i doceni trunek oraz jego wytwórcę, to kładź pod krzaka.
                        Jeśli komuś wystarcza pigwówka czy orzechówka z Soplicy szkoda się wychylać i samemu wychylić.

                        Właśnie tak mam z aroniówką, malinówką, wiśniówką, porterówką, czereśniówką.
                        Nie daję, bo zazwyczaj robię "za mało słodkie" i mało komu to chyba smakuje. I tak leżą, leżą, układają się i układają. Raz na kwartał pociągnę kieliszek z każdej i stwierdzam, że za słabo grzeje i wyszedł kompot. Zbyt się przeżarło, za mało ciała, bo mało cukru lub wcale lub faktycznie dałem za mało spirolu. I korci, żeby dolać

                        Ogólnie wolę piwo, dlatego nie inwestuję już w produkcję nalewek.
                        No chyba, że trafi się "spirytus oraz owoce z przypadku" to a i owszem coś tam zamieszam.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2017-12-04, 14:55.
                        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                        Comment

                        • Petitpierre
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2014.01
                          • 2595

                          #192
                          To jest sedno, prawdziwe wypieszczone nalewki, a i już wiekowe, ewentualnie starszawe, nie przypadną do gustu osobom, które są świecie przekonane, że w tych trunkach co na półkach są jakiekolwiek owoce. Jeśli więc cień wątpliwości Cię trapi jednak, to nie dawaj i bądź samolubem, względnie trzymaj na okazje lub osób, które docenią Twoje starania.

                          Do obdarowywania tych zaś, których smak jest jeszcze niewykształcony, wystarczą nalewki, które nie potrzebują czasu za wiele, a i tak będą spożyte w czasie niewiele krótszym. Celuj w żubrówkę, jarzębiak-jeśli masz własny sporządzony gotowy nalew jako składnik podstawowy trunku, czy choćby w jałowcówkę, likier miętowy, kminkówkę. Wzbudzisz zachwyt, a i tak wyląduje w zamrażalniku, potem na stole, a na końcu w gardłach.
                          Mały porterek-przyjaciel nerek

                          Comment

                          • Estrelicia
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2014.09
                            • 108

                            #193
                            "Jeśli obdarowany zna się na rzeczy i doceni trunek oraz jego wytwórcę, to kładź pod krzaka." - dobrze prawi, trzeba mu polać . Ja swego czasu taki prezent dostałam i doceniam bardzo. Wręcz liczę na zaś . Sama zrobiłam ale myślę że prezent smakuje lepiej. Pozdrawiam i wszystkim życzę na zdrowie.

                            Comment

                            • Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9802

                              #194
                              No, nie ułatwiacie...
                              Sęk w tym, że mam wychowane, sprawdzone - nieliczne - grono wiernych odbiorców-koneserów porterówki, którzy z pewnością "rozlew" docenią.
                              A ci, o których wspomniałem... owszem, lubię ich i wiem, że konkretny trunek (generalnie) doceniają, ale nie wiem, jak to z porterówką być może... .

                              Comment

                              • jacekwerner
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2004.05
                                • 2859

                                #195
                                Pancerniku - przywieź swoją porterówkę na najbliższy Zlot ( o ile nie będzie odwołany ) - grono degustatorów gwarantowane
                                Ochotnicza Straż Piwna
                                BAZA = 7446

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Latarnik
                                  Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                                  Latarnik
                                  Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                                  Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                                  Tree House Brewing Company: Julius clone


                                  (5 gallons/19 L, all-grain)
                                  ...
                                  2022-03-19, 22:31
                                • Flino
                                  Jak czytać przepis ?
                                  Flino
                                  Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                                  1. Składniki:
                                  • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                                  • monachijski Litovel 0,9 kg;
                                  • karmel jasny 0,5 kg
                                  • caraaroma 0,35;
                                  • chmiel Marynka granulat 40 g;
                                  • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                                  • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                                  2....
                                  2021-11-17, 10:49
                                • krakra8888
                                  Przepis IPA na pierwszy zacier
                                  krakra8888
                                  Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
                                  2018-04-20, 12:33
                                • artoszek
                                  Przepis na inauguracje nowego browaru
                                  artoszek
                                  Cześć.

                                  Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...

                                  Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
                                  2019-01-10, 11:33
                                • darekd
                                  2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                  darekd
                                  Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                  Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                  Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                  2024-06-04, 03:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...