Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4015

    #196
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    No, nie ułatwiacie...
    Sęk w tym, że mam wychowane, sprawdzone - nieliczne - grono wiernych odbiorców-koneserów porterówki, którzy z pewnością "rozlew" docenią.
    A ci, o których wspomniałem... owszem, lubię ich i wiem, że konkretny trunek (generalnie) doceniają, ale nie wiem, jak to z porterówką być może... .
    Rozlej do 0,2l, ładnie zapakuj i czekaj na reakcje
    Resztę sam spożytkuj
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9802

      #197
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
      Rozlej do 0,2l, ładnie zapakuj i czekaj na reakcje
      Pomysł z gruntu słuszny. Poszukam takich "dziecinnych" opakowań.
      Co do Zlotu, też słusznie. Postaram się pamiętać, chociaż pewności nie mam, czy kiedyś nie przywiozłem...?

      Comment

      • Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2595

        #198
        Setkę też można znaleźć wykwintną
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • rafalek21
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2015.04
          • 1407

          #199
          Przedwczoraj popełniłem swoją pierwszą porterówkę.

          1l porteru
          0,5l spirytusu
          250ml cukru
          10g cukru waniliowego
          kieliszek rumu

          Całość wyszła mi za słodka jak na mój gust, więc planuję to rozcieńczyć jednym niepełnym porterem i 200 ml spirytusu. Przy okazji zauważyłem, że wytrąciło mi się trochę osadu na dnie.
          I tu rodzi się pytanie, jak w łatwy sposób przefiltrować tą porterówkę? Zlanie znad osadu to chyba nie przejdzie. Może przelać to przez jakąś gazę?

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9802

            #200
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21
            I tu rodzi się pytanie, jak w łatwy sposób przefiltrować tą porterówkę? Zlanie znad osadu to chyba nie przejdzie. Może przelać to przez jakąś gazę?
            Możesz spróbować.
            Ja testowałem filtry do kawy, okazały się zbyt gęste.
            Teraz po prostu wkładam kilka warstw ręcznika papierowego do lejka, wlewam..., czekam..., wlewam..., itd.
            Ale i tak zawsze coś zostaje. U mnie to głównie osad z lasek wanilii, Ty pewnie będziesz miał tego fuzla mniej.
            A po solidnym odstaniu (rok i więcej) porterówka się układa i staje (moim zdaniem) mniej słodka, choć wytrawna nie jest raczej nigdy .

            Comment

            • dlugas
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.04
              • 4015

              #201
              Mnie ten mułek na dnie nie przeszkadza. Także go mam przez laskę wanilii (plus ziele angielskie)
              Z cukrem trzeba uważać, trzeba po wielu próbach (oraz czasie) znaleźć ten złoty środek, słodkawe lecz nie zamula, a rozgrzewa i genialnie pachnie.

              Muszę w przypływie wolnego machnąć jakąś, bo spir mi się marnuje a pomysłu na niego brak.
              Tylko który porter? okocimski ostatnio robiłem i jest jednak za słodki. Obecny Komes wydaje się ciekawy, bo oprócz słodyczy ma nutkę paloną.
              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

              Comment

              • rafalek21
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2015.04
                • 1407

                #202
                Po rozcieńczeniu dalej jest słodkie, ale już lepiej. Mam tylko pytanie co do zapachu, czy tu znaczne utlenienie jest normalne? Całość nieźle daje sosem sojowym, a zastosowane portery były świeże(2 z Żywca, 1 z Kormorana).

                Zostało mi jeszcze 250ml spirytusu, to spróbuję zrobić jeszcze butelkę tym razem na miodzie. Upatrzyłem sobie Ciechana(03.01.2018 - świetna warka) - tym razem wytrawniej: 10g cukru waniliowego i ze 2 łyżki miodu lipowego na 0,75l gotowej porterówki.

                Comment

                • Pancernik
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9802

                  #203
                  Daj ten miód, ciekawe, co wyjdzie. Nie wiem tylko, czy lipowy nie jest zbyt łagodny dla portera...

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2595

                    #204
                    Lepszy byłby gryczany albo spadziowy, a najlepiej zamiast surowego miodu, dosłodzić miodem pitnym.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4015

                      #205
                      Ino gryka najlepsza.
                      Spadziowy też ma dobry profil

                      Lipowy czy wielokwiat jest tylko słodki i landrynkowy. Mało wniesie
                      \

                      Ja z porterówką mam taki problem, że mi szkoda zużywać na nią portery. Jak już kupię sobie 4 żywiecki na porterówkę to je wypijam zanim zacznę planować co tym razem wsadzić do porterówki.
                      Po prostu zrobiony porterówka stoi już mnie po 3-4 lata i jakoś nie kusi mnie by ją pić. A porterki to już inaczej, skoro stoi w kuchni to się napiję. A te wyleżakowane mi szkoda\
                      dekiel
                      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                      Comment

                      • Pancernik
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.09
                        • 9802

                        #206
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
                        Lepszy byłby gryczany albo spadziowy, a najlepiej zamiast surowego miodu, dosłodzić miodem pitnym.
                        Koncepcja piękna i ciekawa, ale jak "przeliczyć" słodycz cukru (ja używam trzcinowego) na słodycz miodu/miodu pitnego (w tym ostatnim wariancie dochodzą jeszcze procenty).

                        Comment

                        • dlugas
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2006.04
                          • 4015

                          #207
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                          Koncepcja piękna i ciekawa, ale jak "przeliczyć" słodycz cukru (ja używam trzcinowego) na słodycz miodu/miodu pitnego (w tym ostatnim wariancie dochodzą jeszcze procenty).
                          Zrobić kilka próbek po 250ml :]

                          I za rok się dowiemy
                          Trzeba kombinować i spijać efekty swej pracy
                          Oraz dzielić się doświadczeniem na naszym umierającym forum
                          Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                          Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                          FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                          Comment

                          • Petitpierre
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2014.01
                            • 2595

                            #208
                            Przyjmuję przeważnie ilość taką samą jakbym dawał syrop cukrowy, czyli na 250ml nalewki 30-50ml miodu, a słodycz ustalam samym miodem, mniej słodszy trójniak, bardziej słodszy dwójniak, procenty mają niewielki wpływ na smak, kwestia paru w górę. Np. nie za słodka śliwówka, 200ml nalewu na węgierki suszone, 50ml koniaku i 50ml miodu trójniaka.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2018-03-09, 12:02.
                            Mały porterek-przyjaciel nerek

                            Comment

                            • Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9802

                              #209
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
                              ...mniej słodszy... [...] ...bardziej słodszy...
                              OK. Ale nie po polsku... .

                              Comment

                              • Petitpierre
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2014.01
                                • 2595

                                #210
                                No bo z trójniakiem tak jest że może wchodzić w rejestry miodu półwytrawnego do słodkiego, ale nadal nie tak słodkiego jak dwójniak, dlatego użycia słowa "bardziej." Chodzi o stosunkowo rozbudowane pojęcie słodyczy.
                                Mały porterek-przyjaciel nerek

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Latarnik
                                  Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                                  Latarnik
                                  Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                                  Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                                  Tree House Brewing Company: Julius clone


                                  (5 gallons/19 L, all-grain)
                                  ...
                                  2022-03-19, 22:31
                                • Flino
                                  Jak czytać przepis ?
                                  Flino
                                  Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                                  1. Składniki:
                                  • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                                  • monachijski Litovel 0,9 kg;
                                  • karmel jasny 0,5 kg
                                  • caraaroma 0,35;
                                  • chmiel Marynka granulat 40 g;
                                  • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                                  • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                                  2....
                                  2021-11-17, 10:49
                                • krakra8888
                                  Przepis IPA na pierwszy zacier
                                  krakra8888
                                  Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
                                  2018-04-20, 12:33
                                • artoszek
                                  Przepis na inauguracje nowego browaru
                                  artoszek
                                  Cześć.

                                  Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...

                                  Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
                                  2019-01-10, 11:33
                                • darekd
                                  2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                  darekd
                                  Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                  Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                  Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                  2024-06-04, 03:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...