Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Comment
-
-
Przedwczoraj popełniłem swoją pierwszą porterówkę.
1l porteru
0,5l spirytusu
250ml cukru
10g cukru waniliowego
kieliszek rumu
Całość wyszła mi za słodka jak na mój gust, więc planuję to rozcieńczyć jednym niepełnym porterem i 200 ml spirytusu. Przy okazji zauważyłem, że wytrąciło mi się trochę osadu na dnie.
I tu rodzi się pytanie, jak w łatwy sposób przefiltrować tą porterówkę? Zlanie znad osadu to chyba nie przejdzie. Może przelać to przez jakąś gazę?Comment
-
Ja testowałem filtry do kawy, okazały się zbyt gęste.
Teraz po prostu wkładam kilka warstw ręcznika papierowego do lejka, wlewam..., czekam..., wlewam..., itd.
Ale i tak zawsze coś zostaje. U mnie to głównie osad z lasek wanilii, Ty pewnie będziesz miał tego fuzla mniej.
A po solidnym odstaniu (rok i więcej) porterówka się układa i staje (moim zdaniem) mniej słodka, choć wytrawna nie jest raczej nigdy.
Comment
-
Mnie ten mułek na dnie nie przeszkadza. Także go mam przez laskę wanilii (plus ziele angielskie)
Z cukrem trzeba uważać, trzeba po wielu próbach (oraz czasie) znaleźć ten złoty środek, słodkawe lecz nie zamula, a rozgrzewa i genialnie pachnie.
Muszę w przypływie wolnego machnąć jakąś, bo spir mi się marnuje a pomysłu na niego brak.
Tylko który porter? okocimski ostatnio robiłem i jest jednak za słodki. Obecny Komes wydaje się ciekawy, bo oprócz słodyczy ma nutkę paloną.
Comment
-
Po rozcieńczeniu dalej jest słodkie, ale już lepiej. Mam tylko pytanie co do zapachu, czy tu znaczne utlenienie jest normalne? Całość nieźle daje sosem sojowym, a zastosowane portery były świeże(2 z Żywca, 1 z Kormorana).
Zostało mi jeszcze 250ml spirytusu, to spróbuję zrobić jeszcze butelkę tym razem na miodzie. Upatrzyłem sobie Ciechana(03.01.2018 - świetna warka) - tym razem wytrawniej: 10g cukru waniliowego i ze 2 łyżki miodu lipowego na 0,75l gotowej porterówki.Comment
-
Lepszy byłby gryczany albo spadziowy, a najlepiej zamiast surowego miodu, dosłodzić miodem pitnym.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Ino gryka najlepsza.
Spadziowy też ma dobry profil
Lipowy czy wielokwiat jest tylko słodki i landrynkowy. Mało wniesie
\
Ja z porterówką mam taki problem, że mi szkoda zużywać na nią portery. Jak już kupię sobie 4 żywiecki na porterówkę to je wypijam zanim zacznę planować co tym razem wsadzić do porterówki.
Po prostu zrobiony porterówka stoi już mnie po 3-4 lata i jakoś nie kusi mnie by ją pić. A porterki to już inaczej, skoro stoi w kuchni to się napiję. A te wyleżakowane mi szkoda\
dekielComment
-
Koncepcja piękna i ciekawa, ale jak "przeliczyć" słodycz cukru (ja używam trzcinowego) na słodycz miodu/miodu pitnego (w tym ostatnim wariancie dochodzą jeszcze procenty).Comment
-
I za rok się dowiemy
Trzeba kombinować i spijać efekty swej pracy
Oraz dzielić się doświadczeniem na naszym umierającym forumComment
-
Przyjmuję przeważnie ilość taką samą jakbym dawał syrop cukrowy, czyli na 250ml nalewki 30-50ml miodu, a słodycz ustalam samym miodem, mniej słodszy trójniak, bardziej słodszy dwójniak, procenty mają niewielki wpływ na smak, kwestia paru w górę. Np. nie za słodka śliwówka, 200ml nalewu na węgierki suszone, 50ml koniaku i 50ml miodu trójniaka.Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2018-03-09, 12:02.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
No bo z trójniakiem tak jest że może wchodzić w rejestry miodu półwytrawnego do słodkiego, ale nadal nie tak słodkiego jak dwójniak, dlatego użycia słowa "bardziej." Chodzi o stosunkowo rozbudowane pojęcie słodyczy.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
Related Topics
Collapse
-
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:
Tree House Brewing Company: Julius clone
(5 gallons/19 L, all-grain)
...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć.
Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...
Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...-
Channel: Przy piwie
-
-
Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą
Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...-
Channel: Festiwale piwne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment