Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #211
    Ja niemal znalazłem porterówkowego Graala szytego na moje gardło.

    Po półrocznym leżakowaniu bardzo dobrze wyszedł test butelki zrobionej z:
    500 ml Argus Porter
    200 ml spirytus 95%
    50 ml rum ciemny
    70 g cukier biały

    Koniec, kropka. Proste, nie przegadane, bez dodatków. Słodyczy w sam raz żeby wypełnić lukę po dość skąpym porterze ale nie na tyle aby zniechęcić do nalania kolejnego kieliszka. Eksperymenty z wanilią i cynamonem uznaję za niezbyt udane.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19297

      #212
      Nie doczytałem, ale czy stosujecie taki myk, że gdy partia porterówki jest już dojrzała, ulewa się pół (lub inną część) do spożycia, a resztę dalej leżakuje z nową dolewką, może niekoniecznie zupełnie świeżą, ale młodą. Mieszacie różne portery czy raczej jedną markę?

      Comment

      • Blackbeard
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.12
        • 209

        #213
        Wspomnianego myku nigdy nie stosowałem, natomiast mieszanie porterów zdarzało mi się, lecz nie odnotowałem jakichś spektakularnych efektów tego zabiegu.
        Mors ultima linea rerum.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19297

          #214
          Myk polega na tym, że nie chcę się pozbywać całości wyleżakowanej. Tracąc całe dobro i pozbawiając się wypustów na długi okres. Tego typu blendowanie piw było znane już wieki temu. Chciałem wiedzieć czy ma to miejsce także w przypadku porterówki.

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9802

            #215
            Ja też tego nie ćwiczyłem.
            Każdy nastaw porterówki robiłem z tego samego portera.
            Mogę tylko dodać, że w (rzadkiej) sytuacji braku porterówki "na składzie" odczuwam pewien niepokój .

            Comment

            • nikita_banita
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 1363

              #216
              Ja nie mieszam w jednym wypuście różnych porterów i nie mieszam starych i nowych porterówek.

              Z każdej "partii" odstawiam butelkę na leżakowanie i tym samym do smakowania - na wyjątkową datę i do porównań.

              Najstarsza moja porterówka jest z 2014.

              Comment

              • Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9802

                #217
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
                Najstarsza moja porterówka jest z 2014.
                Twardyś!

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19297

                  #218
                  Ja tego nie neguję.

                  Ja widzę dwa aspekty. Szybki ubytek starszej partii i poprzez blend krótszy czas dojrzewania blendu. Przecież to co masz z 2014 roku i tak leży i zanim spożyjesz to miną lata.

                  Wiem, że jest to droga na skróty, ale może być kontrolowana. Czyli jeśli dana partia leżakowała np. 2 lata, to spust z blendu może być nie wcześniej niż za 2 lata. Warki są różne, ale chyba nie ma to aż takiego wpływu?!
                  Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2018-12-21, 23:57.

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2595

                    #219
                    System solera, gdzie do starego dolewa się nowego, stosowałem przy dereniówce i efekt był nie najgorszy, ale do pewnego momentu, kiedy nalewka osiągnęła equilibrium i się po prostu pogorszyła. Nowa dereniówka trafiała najpierw do gliny na okres 6 miesięcy i tym 500ml uzupełniałem butelkę 750ml, w której znajdowały się kolejne roczniki, potem znowu coś się wypiło, znów uzupełniało, ale ostatnia dereniówka po glinie wyszła bardzo kwaśna i ziemista, więc jej nie dolewałem, ostatnie 100ml solery się wypiło i nastawiłem nową świeżynkę, która zapoczątkuje nową solerę.

                    Z porterówką powinno się udać, ale pod warunkiem zachowania składników-czyli jeśli porterówkę robiłem na tym i tym porterze, to następną na tym samym.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • grzeber
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 2899

                      #220
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita
                      Najstarsza moja porterówka jest z 2014.
                      Przy okazji świątecznych porządków znalazłem zachomikowaną butelkę z 2005
                      pozdrawiam
                      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

                      Comment

                      • Petitpierre
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2014.01
                        • 2595

                        #221
                        To do takiej można już śmiało dolewać młodziaki
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

                        Comment

                        • Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9802

                          #222
                          Wczoraj po raz pierwszy do porterówki użyłem, zamiast cukru trzcinowego, miodu FACELIOWEGO .
                          Zastosowałem przelicznik 3/4 pojemności miodu zamiast 1 pojemności cukru (wymaga trochę ćwiczeń z kuchennymi gadżetami).
                          Porter to porter "żywiecki" z naprawdę dobrej warki z terminem do 16.05.2021 (jak znajdę, to jeszcze dokupię i zachomikuję w garażu).
                          Świeżynka, pita krótko po ochłodzeniu rokuje całkiem dobrze. Teraz tylko trzeba ćwiczyć silną wolę, żeby za szybko nie... ...wyparowała .

                          Comment

                          • Warzywo
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🍼🍼
                            • 2016.08
                            • 955

                            #223
                            Pancerny - dawaj te porterówkę, ustawimy się na mieście

                            Comment

                            • Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9802

                              #224
                              Przypomnij przed najbliższym odwołanym zlotem.
                              Wtedy będzie już zapewne krąglejsza...

                              Comment

                              • Latarnik
                                Premium Lamplighter
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2004.06
                                • 5036

                                #225
                                1000 ml Żywiec Porter
                                475 ml Revenant RIS
                                750 ml spirytusu rektyfikowanego
                                8 łyżek cukru trzcinowego
                                4 łyżki wyciągu z wanilii

                                Trzy butelki 750 ml idą leżakować.
                                Zastanawiam się czy następną porterówkę zrobić tylko z RISa, czyli będzie to RISówka.
                                5480 kapsli z wypitych piw
                                874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                                "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                                https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                                Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                                https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Latarnik
                                  Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                                  Latarnik
                                  Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                                  Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                                  Tree House Brewing Company: Julius clone


                                  (5 gallons/19 L, all-grain)
                                  ...
                                  2022-03-19, 22:31
                                • Flino
                                  Jak czytać przepis ?
                                  Flino
                                  Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                                  1. Składniki:
                                  • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                                  • monachijski Litovel 0,9 kg;
                                  • karmel jasny 0,5 kg
                                  • caraaroma 0,35;
                                  • chmiel Marynka granulat 40 g;
                                  • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                                  • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                                  2....
                                  2021-11-17, 10:49
                                • krakra8888
                                  Przepis IPA na pierwszy zacier
                                  krakra8888
                                  Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
                                  2018-04-20, 12:33
                                • artoszek
                                  Przepis na inauguracje nowego browaru
                                  artoszek
                                  Cześć.

                                  Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...

                                  Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
                                  2019-01-10, 11:33
                                • darekd
                                  2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                  darekd
                                  Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                  Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                  Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                  2024-06-04, 03:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...