Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zAjkA
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.12
    • 1089

    #121
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brzeczka
    Generalnie wszystkie wódki kolorowe są fantastyczne w trakcie picia, a wątroba nie potwierdza entuzjazmu (moja powypadkowa, szyta z 2 kawałków i serduszko budzone prądem trochę szybciej reagują obecnie, czasami dostaję zatrucia organizmu i idzie mi na głowę po kilku piwach, gadam i piszę niedorzecznie ponad miarę, za co mogę niektórych przeprosić (np. Cooper się kiedyś załapał bez sensu).
    Rób porterówkę z markowego portera, markowego spirytusu (drogi warszawski reaktyfikowany ze sklepu 96 %) i laski wanilii (n9e cukier wanilinowy), do tego daj cukier brązowy trzcinowy.
    Wódeczka będzie droższa, ale produkujemy to do smakowania chyba, a do powalenia połowy akademika należy użyć normalnych skladników
    Tym razem mam zamiar zrobić porterówkę z francuskiego spirytusu 96%. Spróbuję tak jak mówisz z cukrem trzcinowym oraz laskami wanilii. Zastanawiam się czy nie użyć portera z Ciechanowa. Mam jeszcze pytanie ile należy dodać tej laski wanilii?
    Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

    Comment

    • brzeczka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.12
      • 373

      #122
      Jak pamiętam to było jakieś 8-9 cm długości laski na 2 piwa i butelkę spirytu - ja nie chciałem źeby było zbyt waniliowo, myślę, źe cała laska (ok. 15-16 cm) to będzie za dużo. Musisz pociąć na drobne kawałki wanilię i ją rozgnieść - skórkę można po miesiącu, dwóch oddzielić przez sitko, jak komuś to przeszkadza.
      Po świętach zamierzam upichcić porterówkę na porterze witnickim, jest słodszy, więc chyba będzie trzeba użyć ciut mniej cukru, a cynamon chyba całkowicie wyeliminuję, rum zostaje, spirytus Koneser z Warszawy - wypróbowany wielokrotnie, także na paprykówce i orzechówce.

      Comment

      • zAjkA
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.12
        • 1089

        #123
        Jeśli chodzi o ten spirytus z Francji to też jest sprawdzony zarówno na orzechówce jak i paprykówce
        Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

        Comment

        • nikita_banita
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 1363

          #124
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA
          Zastanawiam się czy nie użyć portera z Ciechanowa.
          Ja staram się dodawać do porterówki porterów wyżej ekstraktywnych - ostatnio robiłem z Lwowskiego portera, ale wcześniej zawsze robiłem na łódzkim i jeśli masz do niego dostęp, to na nim bazuj.

          Comment

          • brzeczka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.12
            • 373

            #125
            Na łódzkim robiłem i było super, ale dawno go już nie widziałem w Szczecinie. Porter łódzki był u mnie w domu jak sięgnę pamięcią (jeżeli udało się go kupić) - ojciec pijał od czasu do czasu. Ogólnie dostępny jest tylko cieszyński i witnicki, a na witnickim jeszcze nie robiłem, jest "cieńszy", ale za to lżejszy dla organizmu, dam mniej spirytu i powinno być dobrze - zdam relację w maju.

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #126
              Mega porterówka w Browarze Żywiec
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2737

                #127
                W tym roku zrobiłem pierwszą swoją nalewkę, pigwówkę. Wyszła całkiem niezła, ale postanowiłem poeksperymentować z nią trochę. Z dodatkiem cynamonu jest super. Z ekstraktem słodowym barwiącym też jest bardzo fajna. No i teraz myślę o porterówce pigwowej. Może ktoś doświadczony miałby jakieś sugestie co do proporcji i dodatków? Ja myślałem klasycznie (0,5l pigwówki na litr portera, wanilia) ale bez cukru, bo nalewka jest słodka.
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                Comment

                • Doodeck
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.05
                  • 1612

                  #128
                  Do swojej wczorajszej porterówki dodałem jakieś 100 ml Amaretto. Warto było.
                  Dalekosiężny
                  Obserwator
                  Obiektów
                  Dynamicznie
                  Epatujących
                  Ciekawymi
                  Koncepcjami

                  Comment

                  • pierotez
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2008.08
                    • 46

                    #129
                    Jakiego obecnie portera do porterówki użyć. Mam Ciechana - będzie dobry czy szukać innego?

                    Comment

                    • Sokół83
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.12
                      • 1598

                      #130
                      Robiłem z różnych i wiem, że efekt końcowy zależy głównie od proporcji innych składników. Większość porterów różni się niewiele od siebie (pomijam skrajne przypadki typu Cornelius czy Staropolski) więc i sama porterówka zależy w niewielkim stopniu od samego piwa.
                      Z INNEJ BECZKI

                      www.fotopolska.eu

                      Comment

                      • Doodeck
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.05
                        • 1612

                        #131
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pierotez
                        Jakiego obecnie portera do porterówki użyć. Mam Ciechana - będzie dobry czy szukać innego?
                        Jeżeli to ten czarny "limitowany" (22 Blg) to spokojnie.
                        Lepsze porterówki wychodzą z bardziej ekstraktywnych porterów.
                        Polecam też Żywiecki (cieszyński), Łódzki i Warmiński.
                        Dalekosiężny
                        Obserwator
                        Obiektów
                        Dynamicznie
                        Epatujących
                        Ciekawymi
                        Koncepcjami

                        Comment

                        • kunex
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.11
                          • 1

                          #132
                          Ja do porterówki używam żywieckiego , robię ją od jakiś 10lat i zawsze wychodzi pychaa .

                          [ciach]
                          Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-11-02, 14:16.

                          Comment

                          • skitof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2007.11
                            • 2485

                            #133
                            Moja pierwsza porterówka to taka wersja testowa: 0,5l porteru Żywiec, 0,25l spirytusu, 120g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego (Kotanyi). Wrażenia z pierwszej degustacji bardzo dobre, choć następną połówkę zrobię mniej słodką - wolałbym bardziej wytrawną.

                            Comment

                            • Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9801

                              #134
                              Wczoraj nastawiłem swoją pierwszą w życiu porterówkę: 2 puszki Łódzkiego, 0,5 l spirytusu z białostockiego Polmosu, zmiażdżone w moździerzu (ale to brzmi! ) pół laski wanilii, 200 g cukru trzcinowego, kieliszek (nieco zbyt przeperfumowanego, moim zdaniem) rumu Havana Club. W domu pachniało pięknie, domownicy patrzyli na mnie, jak na czuba . Planuję próbną degustację około Święta Flagi, może już nie będzie śniegu... .

                              Comment

                              • Twilight_Alehouse
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.06
                                • 6310

                                #135
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                                2 puszki Łódzkiego, 0,5 l spirytusu
                                Sugeruję raczej proporcje 3 portery na 0,5 l spirytusu, wtedy porterówka ma zgrabne 40% alkoholu.
                                Przy Twoich proporcjach w Święto Flagi nie będzie jeszcze zbyt ułożona.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Latarnik
                                  Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                                  Latarnik
                                  Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                                  Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                                  Tree House Brewing Company: Julius clone


                                  (5 gallons/19 L, all-grain)
                                  ...
                                  2022-03-19, 22:31
                                • Flino
                                  Jak czytać przepis ?
                                  Flino
                                  Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                                  1. Składniki:
                                  • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                                  • monachijski Litovel 0,9 kg;
                                  • karmel jasny 0,5 kg
                                  • caraaroma 0,35;
                                  • chmiel Marynka granulat 40 g;
                                  • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                                  • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                                  2....
                                  2021-11-17, 10:49
                                • krakra8888
                                  Przepis IPA na pierwszy zacier
                                  krakra8888
                                  Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
                                  2018-04-20, 12:33
                                • artoszek
                                  Przepis na inauguracje nowego browaru
                                  artoszek
                                  Cześć.

                                  Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...

                                  Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
                                  2019-01-10, 11:33
                                • darekd
                                  2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                  darekd
                                  Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                  Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                  Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                  2024-06-04, 03:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...