Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Jak pamiętam to było jakieś 8-9 cm długości laski na 2 piwa i butelkę spirytu - ja nie chciałem źeby było zbyt waniliowo, myślę, źe cała laska (ok. 15-16 cm) to będzie za dużo. Musisz pociąć na drobne kawałki wanilię i ją rozgnieść - skórkę można po miesiącu, dwóch oddzielić przez sitko, jak komuś to przeszkadza.
Po świętach zamierzam upichcić porterówkę na porterze witnickim, jest słodszy, więc chyba będzie trzeba użyć ciut mniej cukru, a cynamon chyba całkowicie wyeliminuję, rum zostaje, spirytus Koneser z Warszawy - wypróbowany wielokrotnie, także na paprykówce i orzechówce.Comment
-
Comment
-
Na łódzkim robiłem i było super, ale dawno go już nie widziałem w Szczecinie. Porter łódzki był u mnie w domu jak sięgnę pamięcią (jeżeli udało się go kupić) - ojciec pijał od czasu do czasu. Ogólnie dostępny jest tylko cieszyński i witnicki, a na witnickim jeszcze nie robiłem, jest "cieńszy", ale za to lżejszy dla organizmu, dam mniej spirytu i powinno być dobrze - zdam relację w maju.Comment
-
-
W tym roku zrobiłem pierwszą swoją nalewkę, pigwówkę. Wyszła całkiem niezła, ale postanowiłem poeksperymentować z nią trochę. Z dodatkiem cynamonu jest super. Z ekstraktem słodowym barwiącym też jest bardzo fajna. No i teraz myślę o porterówce pigwowej. Może ktoś doświadczony miałby jakieś sugestie co do proporcji i dodatków? Ja myślałem klasycznie (0,5l pigwówki na litr portera, wanilia) ale bez cukru, bo nalewka jest słodka.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, CiechanówComment
-
Robiłem z różnych i wiem, że efekt końcowy zależy głównie od proporcji innych składników. Większość porterów różni się niewiele od siebie (pomijam skrajne przypadki typu Cornelius czy Staropolski) więc i sama porterówka zależy w niewielkim stopniu od samego piwa.Comment
-
Lepsze porterówki wychodzą z bardziej ekstraktywnych porterów.
Polecam też Żywiecki (cieszyński), Łódzki i Warmiński.Dalekosiężny
Obserwator
Obiektów
Dynamicznie
Epatujących
Ciekawymi
KoncepcjamiComment
-
Moja pierwsza porterówka to taka wersja testowa: 0,5l porteru Żywiec, 0,25l spirytusu, 120g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego (Kotanyi). Wrażenia z pierwszej degustacji bardzo dobre, choć następną połówkę zrobię mniej słodką - wolałbym bardziej wytrawną.Comment
-
Wczoraj nastawiłem swoją pierwszą w życiu porterówkę: 2 puszki Łódzkiego, 0,5 l spirytusu z białostockiego Polmosu, zmiażdżone w moździerzu (ale to brzmi!) pół laski wanilii, 200 g cukru trzcinowego, kieliszek (nieco zbyt przeperfumowanego, moim zdaniem) rumu Havana Club. W domu pachniało pięknie, domownicy patrzyli na mnie, jak na czuba
. Planuję próbną degustację około Święta Flagi, może już nie będzie śniegu...
.
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:
Tree House Brewing Company: Julius clone
(5 gallons/19 L, all-grain)
...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć.
Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...
Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...-
Channel: Przy piwie
-
-
Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą
Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...-
Channel: Festiwale piwne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment