Cukier i w zimnym się rozpuści a wanilia będzie wyczuwalne i bez tego
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Ale dłużej potrwa i rozpuszczenie cukru i ekstrahowanie olejku, lepiej, jak jest możliwość, sobie życie ułatwić.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Z racji tego, że siedzę w domu i mam wolne te całe 60-90 minut czasu tylko dla siebie uczyniam wreszcie tzw. PORTERÓWKĘ.
Skład:0,35l spirytusu 96% marki Wratislavia,
0,2l Wódki Starotoruńskiej
1l piwa Porter Okocim
rozcięta laska wanilii
5 goździków
szczypta cynamonu
oraz dwa rozkruszone ziela angielskie na podbicie smaku.
Do tego 3 łyżki miodu gryczanego oraz 150g cukru trzcinowego.
Podgrzewam wszystko oprócz spiru i wódy(ale nie zagotowuje). Po ostygnięciu, do powstałego "zacieru" jedzie alkohol o wysokim %. Wszystko ląduje do 2 buteleczek 0,5l. Jedna zjedzie na kilka miesięcy do lochów, a druga pozostanie w domu, aby co jakiś czas "sprawdzać kondycję trunku".
Obym miał do niej cierpliwość i brak łaknienia jak do aroniówki z poprzedniego roku, której mam nadal kilka litrówComment
-
Ile dasz radę wytrzymać
A na serio - minimum odleżakowania to około tygodnia. Ile maxymalnie może leżakować - nie wiem.
Ja mam Porterówkę sprzed 3 lat i jest OK.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barto0oa ile taka porterówka powinna leżeć ?
ale trzeba by narobić płynu ze wszystkich porterów które mam w domu i piwnicy, aby wytrzymała tyle sezonów grzewczych
Myślę, że 3-6 miesięcy i jest zdatna do picia. Kwestia co się tam ulokuje z dodatków/przypraw.
Ja tylko gdybam, bo to moja pierwsza porterówka :]
Wszystko ląduje do 2 buteleczek 0,5l. Jedna zjedzie na kilka miesięcy do lochów, a druga pozostanie w domu, aby co jakiś czas "sprawdzać kondycję trunku".
Ciekawie sobie to obliczyłem :]
A tylko skosztowałem, czy ten porter jest smaczny plus kilka łyżek już "wymieszanego wszystkiego"Comment
-
620ml porteru min. 20 blg, schłódź go trochę, żeby nie był pienisty
310ml spirytusu
cukier biały lub trzcinowy (300g lub 500g)
cukier waniliowy* torebka albo jedna laska wanilii przerżnięta wzdłuż
*to jest cukier z prawdziwą wanilią, nie mylić z wanilinowym
Porter zagotuj z dodatkami, do ostudzonego dodaj spiru. Po roku sprawdź, po 3-ech, pij na zdrowie.
Gdzieś w piwnicy mam ekstrakt, mogę Ci dać, to sobie dolejesz dla poprawy całości.
I czy porterówka, w której wykorzystano 500 g cukru trzcinowego na 0,5 l spirytusu i 1 l porterów z Żywca wyjdzie bardziej jak słodkawa nalewka, czy bliżej jej do wódek?Comment
-
C prawda ja bardzo sporadycznie używam takich lasek, ale się wypowiem :]
Wsadziłem taką z lidla. Miała ok 10cm długości. Grunt to rozciąć i wydłubać ziarenka i wszystko do płynu i lekko zagotować, aby przyśpieszyć proces
Wlej jeszcze kieliszek rumu jeśli taki posiadasz w zbiorach swojego "barku".
Ja znacznie zmniejszyłem ilość cukru i dodałem zdziebko miodu gryczanego.
Lepiej później dosłodzić niż się katować takim syropem, jak ktoś nie lubi aż takich słodkościComment
-
Porterówka to słodka wódka gatunkowa, nie mylić z likierem porterowym, który jest słodki i mniej alkoholowy. Będzie słodka tak zaraz po półwytrawnej, tzn. można wypić więcej, ale nie zmuli. 500g cukru na gotowy produkt to jest bardzo mało wbrew pozorom.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Reasumując na litr gotowego produktu wychodzi raptem 330g cukru, co jest raczej niczym w porównaniu z trunkami, które są osłodzone syropem sporządzonym z nawet ponad 2 kilo cukru (a są takie przepisy); jak będzie za słodka, to zawsze, zgodnie z wykładnią historyczną możesz ją podpiąć po likiery wrocławskie, które już w roku 1820 były uważane za najsłodsze w całej Europie.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Dzięki za odpowiedzi. Moje pierwsze 4 butelki (gdzieś po 0,4 l /but.) tyle raczej nie poleżą. Najpierw muszę przekonać się, czy mi (i nie tylko mi) zasmakuje i jak ewentualnie zmienić proporcje, w szczególności ilość cukru. Potem można zrobić więcej, żeby mogło sobie poleżeć.Comment
-
Zacznie układać się dopiero po roku, więc wcześniej nie ma co kosztować. Na bank będzie już dobra po 5 latach-ani się obejrzyszMały porterek-przyjaciel nerekComment
-
-
Ja co 4 tygodnie podpijam banieczkę i sprawdzam czy jednak nie trzeba dosłodzić.
No i cały czas biję się z myślami, dosypać czy nie. Poleży jeszcze chwilę to może w końcu wymyślę :]Comment