Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    Ja niemal znalazłem porterówkowego Graala szytego na moje gardło.

    Po półrocznym leżakowaniu bardzo dobrze wyszedł test butelki zrobionej z:
    500 ml Argus Porter
    200 ml spirytus 95%
    50 ml rum ciemny
    70 g cukier biały

    Koniec, kropka. Proste, nie przegadane, bez dodatków. Słodyczy w sam raz żeby wypełnić lukę po dość skąpym porterze ale nie na tyle aby zniechęcić do nalania kolejnego kieliszka. Eksperymenty z wanilią i cynamonem uznaję za niezbyt udane.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19269

      Nie doczytałem, ale czy stosujecie taki myk, że gdy partia porterówki jest już dojrzała, ulewa się pół (lub inną część) do spożycia, a resztę dalej leżakuje z nową dolewką, może niekoniecznie zupełnie świeżą, ale młodą. Mieszacie różne portery czy raczej jedną markę?

      Comment

      • Blackbeard
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.12
        • 209

        Wspomnianego myku nigdy nie stosowałem, natomiast mieszanie porterów zdarzało mi się, lecz nie odnotowałem jakichś spektakularnych efektów tego zabiegu.
        Mors ultima linea rerum.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19269

          Myk polega na tym, że nie chcę się pozbywać całości wyleżakowanej. Tracąc całe dobro i pozbawiając się wypustów na długi okres. Tego typu blendowanie piw było znane już wieki temu. Chciałem wiedzieć czy ma to miejsce także w przypadku porterówki.

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9793

            Ja też tego nie ćwiczyłem.
            Każdy nastaw porterówki robiłem z tego samego portera.
            Mogę tylko dodać, że w (rzadkiej) sytuacji braku porterówki "na składzie" odczuwam pewien niepokój .

            Comment

            • nikita_banita
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 1363

              Ja nie mieszam w jednym wypuście różnych porterów i nie mieszam starych i nowych porterówek.

              Z każdej "partii" odstawiam butelkę na leżakowanie i tym samym do smakowania - na wyjątkową datę i do porównań.

              Najstarsza moja porterówka jest z 2014.

              Comment

              • Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9793

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita Wyświetlenie odpowiedzi
                Najstarsza moja porterówka jest z 2014.
                Twardyś!

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19269

                  Ja tego nie neguję.

                  Ja widzę dwa aspekty. Szybki ubytek starszej partii i poprzez blend krótszy czas dojrzewania blendu. Przecież to co masz z 2014 roku i tak leży i zanim spożyjesz to miną lata.

                  Wiem, że jest to droga na skróty, ale może być kontrolowana. Czyli jeśli dana partia leżakowała np. 2 lata, to spust z blendu może być nie wcześniej niż za 2 lata. Warki są różne, ale chyba nie ma to aż takiego wpływu?!
                  Last edited by e-prezes; 2018-12-21, 23:57.

                  Comment

                  • Petitpierre
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2014.01
                    • 2570

                    System solera, gdzie do starego dolewa się nowego, stosowałem przy dereniówce i efekt był nie najgorszy, ale do pewnego momentu, kiedy nalewka osiągnęła equilibrium i się po prostu pogorszyła. Nowa dereniówka trafiała najpierw do gliny na okres 6 miesięcy i tym 500ml uzupełniałem butelkę 750ml, w której znajdowały się kolejne roczniki, potem znowu coś się wypiło, znów uzupełniało, ale ostatnia dereniówka po glinie wyszła bardzo kwaśna i ziemista, więc jej nie dolewałem, ostatnie 100ml solery się wypiło i nastawiłem nową świeżynkę, która zapoczątkuje nową solerę.

                    Z porterówką powinno się udać, ale pod warunkiem zachowania składników-czyli jeśli porterówkę robiłem na tym i tym porterze, to następną na tym samym.
                    Mały porterek-przyjaciel nerek

                    Comment

                    • grzeber
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2002.05
                      • 2880

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita Wyświetlenie odpowiedzi
                      Najstarsza moja porterówka jest z 2014.
                      Przy okazji świątecznych porządków znalazłem zachomikowaną butelkę z 2005
                      pozdrawiam
                      www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

                      Comment

                      • Petitpierre
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2014.01
                        • 2570

                        To do takiej można już śmiało dolewać młodziaki
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

                        Comment

                        • Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9793

                          Wczoraj po raz pierwszy do porterówki użyłem, zamiast cukru trzcinowego, miodu FACELIOWEGO .
                          Zastosowałem przelicznik 3/4 pojemności miodu zamiast 1 pojemności cukru (wymaga trochę ćwiczeń z kuchennymi gadżetami).
                          Porter to porter "żywiecki" z naprawdę dobrej warki z terminem do 16.05.2021 (jak znajdę, to jeszcze dokupię i zachomikuję w garażu).
                          Świeżynka, pita krótko po ochłodzeniu rokuje całkiem dobrze. Teraz tylko trzeba ćwiczyć silną wolę, żeby za szybko nie... ...wyparowała .

                          Comment

                          • Warzywo
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            🍼🍼
                            • 2016.08
                            • 955

                            Pancerny - dawaj te porterówkę, ustawimy się na mieście

                            Comment

                            • Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9793

                              Przypomnij przed najbliższym odwołanym zlotem.
                              Wtedy będzie już zapewne krąglejsza...

                              Comment

                              • Latarnik
                                Premium Lamplighter
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2004.06
                                • 5035

                                1000 ml Żywiec Porter
                                475 ml Revenant RIS
                                750 ml spirytusu rektyfikowanego
                                8 łyżek cukru trzcinowego
                                4 łyżki wyciągu z wanilii

                                Trzy butelki 750 ml idą leżakować.
                                Zastanawiam się czy następną porterówkę zrobić tylko z RISa, czyli będzie to RISówka.
                                5470 kapsli z wypitych piw
                                874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                                "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                                https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                                Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                                https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X