Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5030

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
    1000 ml Żywiec Porter
    475 ml Revenant RIS
    750 ml spirytusu rektyfikowanego
    8 łyżek cukru trzcinowego
    4 łyżki wyciągu z wanilii

    Trzy butelki 750 ml idą leżakować.
    Zastanawiam się czy następną porterówkę zrobić tylko z RISa, czyli będzie to RISówka.
    Po tygodniu pierwsza degustacja.
    Zbyt mocno wali spirytusem, musiałem dorobić piwa by ja nieco rozcieńczyć.
    5450 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2566

      Za wcześnie, najoptymalniej po roku można sprawdzić. Po tygodniu jeszcze nic się nie ułożyło, więc aromat i smak przekłamują i najlepiej nic nie robić, tylko zostawić czasowi.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5030

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
        Za wcześnie, najoptymalniej po roku można sprawdzić.
        Być może i tak będzie, ale teraz zrobiłem porterówkę tylko z amberowskiego Granda i świetnie smakuje od razu po rozlaniu

        5450 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9789

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi

          Być może i tak będzie, ale teraz zrobiłem porterówkę tylko z amberowskiego Granda i świetnie smakuje od razu po rozlaniu
          Tak tak, pić trzeba albo zaraz (zanim ostygnie), albo dopiero po czasie...

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            Stosował ktoś tonkę do porterówki?

            Comment

            • Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9789

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Stosował ktoś tonkę do porterówki?
              ...że niby zamiast wanilii? A po co?

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                Bo mam kilka koncepcji na inną jej wersję i szukam składników. Tonka jest droższa, ale może daje nieco inne efekty. Nie wiem... pytam czy ktoś robił jakieś odstępstwa od klasycznej receptury.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X