Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
O, to ja, laik po 40 warkach górnej fermentacji nic o tym nie wiem, że z górnej porterówki nie można - a czemu?
Comment
-
-
Chodzi zapewne o to, że przemysłowe portery górnej fermentacji to "cieńkusze" o ekstraktywności nie przekraczającej 14-15 Blg. To tak jakbyś chciała zrobić porterówkę ze stout'a - nieco za mała intensywność smaku i ekstraktu - tak sobie tylko gdybambigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekA jakie szkody może poczynić ów kwas mlekowy?
Podtrzymuję swoją propozycję - trzeba zrobić swojego portera. Albo zamiast portera wykorzystać barley wine - wtedy, że wyjdzie barleywinówka. Tyle, że taniej będzie chyba przysłać porterówkę z Polski ...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banitaNoszę się również z zamiarem wytworzenia Porterówki na święta i mam takie pytanie: który z polskich porterów najbardziej się do tego nadaje i jakie są różnice w smaku w zależności od użytego portera?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehousePróbowałem z żywieckiego i łódzkiego. Z łódzkiego była lepsza, bogatsza w smaku i trochę mniej wytrawna.
Skąd ja wezmę teraz Portera Łódzkiego?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banitaA jaki spirytus stosujecie?
Mam wrażenie, że jest to sprawa nieco pomijana, ale równie istotna dla ostatecznego smaku.
Co do porterów to teraz robię tylko na łódzkim. Robiłem też na porterach z Dojlid, EB i Żywca, jednak po zniknięciu tych dwóch pierwszych z rynku całkowicie przerzuciłem się na łódzkie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebskiZwykły spirytus ze sklepu jest najlepszy.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebskiCo do porterów to teraz robię tylko na łódzkim. Robiłem też na porterach z Dojlid, EB i Żywca, jednak po zniknięciu tych dwóch pierwszych z rynku całkowicie przerzuciłem się na łódzkie.
Comment
-
-
Tydzień temu piłem pierwszy raz porterówkę i muszę przyznać, że była rewelacyjna. Zrobiona przez kolegę ze studiów na porterze żywieckim miała 60% ale w smaku nie było tego czuć. Kumpel podawał przepis ale w tym stanie niewiele zapamiętałem.Last edited by YouPeter; 2005-11-24, 03:03.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski(...)Muszę się jednak zgodzić z T_A, że porterówka na Żywcu jest bardziej wytrawna.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikNa Cieszynie chybaLast edited by dkrasnodebski; 2005-11-24, 09:27.
Comment
-
Comment