Preferuję lekko schlodzoną tz przed konsumcją wstawiam do zamrażalnika na jakąś godzikę(temp na maksa) i potem pozostaje w temperaturze pokojowej.
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LatarnikDzis na dobry poczatek roku zrobilem sobie porterowke.
Black Boss Porter z Witnicy - 1 litr
spirytus Polmos Warszawa - 0,5 litra
cukier waniliowy "Delecta" - 1 op.
cukier (jedyny amerykanski skladnik) - 8 lyzek
Spirytus dodalem dopiero po schlodzeniu.
Z moich wyliczen wyszlo, ze alkoholu ma okolo 34% vol. Dwie butle po 0,75 l powedrowaly na dno szafy, a ja swoja cierpliwosc "wzmacniam" Porterem Bossa.
Ciekawe czy jest lepsza od tej, ktora polegla po 3 tygodniach od zrobienia?
5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LatarnikWlasnie minal rok od zrobienia i wciaz jedna butelka stoi na dnie szafy.
Ciekawe czy jest lepsza od tej, ktora polegla po 3 tygodniach od zrobienia?
Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brzeczkaCukier waniliowy to chemia ....
To, co kupujemy w sklepie i używamy w zastępstwie wanilii lub cukru waniliowego, to cukier wanilinowy. Otrzymuje się go z etylowaniliny.
Największy kłopot w tym, że w Polsce mało kto chce czytać ze zrozumieniem. Na kupowanych w sklepie torebkach jest napisane jak wół "cukier wanilinowy", a nie "cukier waniliowy".
Oczywiście jestem realistą. I tak wszyscy będą nadal podawali w przepisach (np.na porterówkę), że używają cukru waniliowego. Ale może chociaż kilka osób zapamięta, to co napisałem i przekaże następnym pokoleniom wtajemniczonych.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekAle może chociaż kilka osób zapamięta, to co napisałem i przekaże następnym pokoleniom wtajemniczonych.
Comment
-
-
O to mi właśnie chodziło, może mało precyzyjnie się wyraziłem, ale i tak właśnie wszyscy pojmują. Ja dałem sobie spokój po uważnym przeczytaniu torebki i zauważeniu "wanilinowy". Po co używać zamienniki, skoro na półce z przyprawami leży wanilia.
W ogóle to zastanawiałem się czy by kiedyś nie zainwestować w cukier trzcinowy, myślę, że smakowo mógłby bardziej pasować to porterówki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74Skończyła się zima, więc postanowiłem zrobić trunek mniej słodki i mniej gęsty. Robocza nazwa Karmelówka
butelka Smoczej Głowy Amber Ale
spirytusu "na oko" ok. 300 ml
cukru wanilinowego ok. 1/4 paczki
cukru "buraczanego" jedna łyżka stołowa.
Zagotowałem Smoczą z cukrem jednym i drugim, potem zalałem spirytusem, podgrzałem jeszcze prawie do wrzenia i rozlałem do butelek nie czekając na ostygnięcie.
Dzisiaj degustuję i bardzo mi smakuje ten wynalazek.
Chyba nie poleżakuje .
Muszę spróbować z Dark Ale - na pewno będzie jeszcze lepsza.Dalekosiężny
Obserwator
Obiektów
Dynamicznie
Epatujących
Ciekawymi
Koncepcjami
Comment
-
-
Jestem twardzielem!
Kolejne podejście do porterówki po prawie 20 miesiącach, Jezuńku .... warto było czekać.
A ponieważ w Polsce spadł pierwszy śnieg, oznacza to, ze sezon porterówkowy został otwarty.
Warto poświecić teraz chwilkę, by na święta móc delektować sie tym cudem.
P.S.
Wszystkiego nie wypiję, może za jakiś czas znów sprobuję.5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Zrobiłem porterówkę metodą CarlBerga z tą różnicą że użyłem portera cieszyńskiego. Spiryt z zaufanego źródła rodem z Polfy. Planuję rozlać do 3 butli 0,5l.
Słyszałem że jak się przecholuje podczas konsumpcji to później długo trzeba dochodzić do siebie. Stąd też moje pytanie do was czy to prawda?Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA Wyświetlenie odpowiedziSłyszałem że jak się przecholuje podczas konsumpcji to później długo trzeba dochodzić do siebie. Stąd też moje pytanie do was czy to prawda?
A porterowka nie szkodzi bardziej niz inne alkohole, zawsze trzeba pic z umiarem.5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Generalnie wszystkie wódki kolorowe są fantastyczne w trakcie picia, a wątroba nie potwierdza entuzjazmu (moja powypadkowa, szyta z 2 kawałków i serduszko budzone prądem trochę szybciej reagują obecnie, czasami dostaję zatrucia organizmu i idzie mi na głowę po kilku piwach, gadam i piszę niedorzecznie ponad miarę, za co mogę niektórych przeprosić (np. Cooper się kiedyś załapał bez sensu).
Rób porterówkę z markowego portera, markowego spirytusu (drogi warszawski reaktyfikowany ze sklepu 96 %) i laski wanilii (n9e cukier wanilinowy), do tego daj cukier brązowy trzcinowy.
Wódeczka będzie droższa, ale produkujemy to do smakowania chyba, a do powalenia połowy akademika należy użyć normalnych skladników
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedziMoże i ktoś gdzieś produkuje, ale w żadnym sklepie nie widziałem. Na rynku "wódczanym" zresztą króluje masówka (czyli czyściocha); wódek smakowych jest niewiele i jakby coraz mniej (co najwyżej czysta barwiona karmelem)...
Comment
-
Comment