Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brzeczka
Wyświetlenie odpowiedzi
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu
-
-
Jak pamiętam to było jakieś 8-9 cm długości laski na 2 piwa i butelkę spirytu - ja nie chciałem źeby było zbyt waniliowo, myślę, źe cała laska (ok. 15-16 cm) to będzie za dużo. Musisz pociąć na drobne kawałki wanilię i ją rozgnieść - skórkę można po miesiącu, dwóch oddzielić przez sitko, jak komuś to przeszkadza.
Po świętach zamierzam upichcić porterówkę na porterze witnickim, jest słodszy, więc chyba będzie trzeba użyć ciut mniej cukru, a cynamon chyba całkowicie wyeliminuję, rum zostaje, spirytus Koneser z Warszawy - wypróbowany wielokrotnie, także na paprykówce i orzechówce.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zAjkA Wyświetlenie odpowiedziZastanawiam się czy nie użyć portera z Ciechanowa.
Comment
-
-
Na łódzkim robiłem i było super, ale dawno go już nie widziałem w Szczecinie. Porter łódzki był u mnie w domu jak sięgnę pamięcią (jeżeli udało się go kupić) - ojciec pijał od czasu do czasu. Ogólnie dostępny jest tylko cieszyński i witnicki, a na witnickim jeszcze nie robiłem, jest "cieńszy", ale za to lżejszy dla organizmu, dam mniej spirytu i powinno być dobrze - zdam relację w maju.
Comment
-
-
-
W tym roku zrobiłem pierwszą swoją nalewkę, pigwówkę. Wyszła całkiem niezła, ale postanowiłem poeksperymentować z nią trochę. Z dodatkiem cynamonu jest super. Z ekstraktem słodowym barwiącym też jest bardzo fajna. No i teraz myślę o porterówce pigwowej. Może ktoś doświadczony miałby jakieś sugestie co do proporcji i dodatków? Ja myślałem klasycznie (0,5l pigwówki na litr portera, wanilia) ale bez cukru, bo nalewka jest słodka.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Robiłem z różnych i wiem, że efekt końcowy zależy głównie od proporcji innych składników. Większość porterów różni się niewiele od siebie (pomijam skrajne przypadki typu Cornelius czy Staropolski) więc i sama porterówka zależy w niewielkim stopniu od samego piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pierotez Wyświetlenie odpowiedziJakiego obecnie portera do porterówki użyć. Mam Ciechana - będzie dobry czy szukać innego?
Lepsze porterówki wychodzą z bardziej ekstraktywnych porterów.
Polecam też Żywiecki (cieszyński), Łódzki i Warmiński.Dalekosiężny
Obserwator
Obiektów
Dynamicznie
Epatujących
Ciekawymi
Koncepcjami
Comment
-
-
Moja pierwsza porterówka to taka wersja testowa: 0,5l porteru Żywiec, 0,25l spirytusu, 120g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego (Kotanyi). Wrażenia z pierwszej degustacji bardzo dobre, choć następną połówkę zrobię mniej słodką - wolałbym bardziej wytrawną.
Comment
-
-
Wczoraj nastawiłem swoją pierwszą w życiu porterówkę: 2 puszki Łódzkiego, 0,5 l spirytusu z białostockiego Polmosu, zmiażdżone w moździerzu (ale to brzmi! ) pół laski wanilii, 200 g cukru trzcinowego, kieliszek (nieco zbyt przeperfumowanego, moim zdaniem) rumu Havana Club. W domu pachniało pięknie, domownicy patrzyli na mnie, jak na czuba . Planuję próbną degustację około Święta Flagi, może już nie będzie śniegu... .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi2 puszki Łódzkiego, 0,5 l spirytusu
Przy Twoich proporcjach w Święto Flagi nie będzie jeszcze zbyt ułożona.
Comment
-
Comment