Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Doodeck
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1612

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
    Sugeruję raczej proporcje 3 portery na 0,5 l spirytusu, wtedy porterówka ma zgrabne 40% alkoholu.
    Przy Twoich proporcjach w Święto Flagi nie będzie jeszcze zbyt ułożona.
    Nie zgadzam się.
    Właśnie to proporcja 2 portery do 0,5 spirytusu daje moc około 40 %.
    No chyba, że miałeś na myśli portery o pojemności 0,33 l, ale takich w Łodzi nie rozlewają...
    Dalekosiężny
    Obserwator
    Obiektów
    Dynamicznie
    Epatujących
    Ciekawymi
    Koncepcjami

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9789

      Oj tam, Święto Flagi było umowną datą, może wykażę hart ducha i twardość, i zdegustuję dopiero na imieniny małżonki...? (29.05). W sumie nie chciałbym, aby porterówka była "zbyt" słaba...

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck Wyświetlenie odpowiedzi
        Nie zgadzam się.
        Właśnie to proporcja 2 portery do 0,5 spirytusu daje moc około 40 %.
        No chyba, że miałeś na myśli portery o pojemności 0,33 l, ale takich w Łodzi nie rozlewają...
        Zgadza się, coś źle policzyłem.
        Dalej będę jednak promował moje proporcje, bo porteróka wychodzi wtedy bardziej piwna, aksamitniejsza, mniej wódczana.

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9789

          Moja porterówka sobie dojrzewa w chłodzie i mroku, ostatnio w Łodzi na Północnej dokupiłem kilka puszek Portera, żeby było na następny rzut.
          Przy okazji kupiłem (z sentymentu) "Tygrysy", i tak się zastanawiam, czy wyszłaby z nich "Tygrysówka"... Może ktoś próbował, albo chociaż próbował próbować...? Nie chciałbym cennych surowców zmarnotrawić .

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9789

            Pierwsza degustacja już była. Pije się aksamitnie, nie czuć rumowej perfumy, nie ciągnie się, jak (za przeproszeniem) jajokoniak, ale słodkie to i ciężkie jest. Ot, lufka do deseru i wystarczy.

            Comment

            • chris1985
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.07
              • 227

              A to porter musi być czy ze Stouta też można zrobić ??
              Tylko moje piwo mnie rozumie...

              Comment

              • Latarnik
                Premium Lamplighter
                🥛🥛🥛🥛
                • 2004.06
                • 5030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chris1985 Wyświetlenie odpowiedzi
                A to porter musi być czy ze Stouta też można zrobić ??
                Mysle, ze z Imperialnego powinna sie udac
                5450 kapsli z wypitych piw
                874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                Comment

                • chris1985
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.07
                  • 227

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                  Mysle, ze z Imperialnego powinna sie udac

                  Rasowego Imperiala to szkoda by by mi było przerabiać na Porterówkę, zwlaszcza że te piwa są drogie i trudne do zdobycia.
                  Tylko moje piwo mnie rozumie...

                  Comment

                  • Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9789

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chris1985 Wyświetlenie odpowiedzi
                    A to porter musi być czy ze Stouta też można zrobić ??
                    Jestem jeszcze na etapie roztrenowania się w porterówkach, ale o ile sam porter jest piwem ciężkim, to porterówka ma konsystencję jednak lekką, więc taki trunek na bazie stouta (z definicji trochę "wodnistego") mógłby być po prostu zakolorowaną wódą o kawowym posmaku... Mnie cały czas chodzi po czaszce "Tygrysówka" na bazie łódzkiego "Tygrysa"...

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      Przekonaliście mnie. Zrobię stoutówkę z domowego RISa. Jak Bozia da przyjechać, będzie do wglądu na Zuocie.

                      Comment

                      • Latarnik
                        Premium Lamplighter
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2004.06
                        • 5030

                        Wczoraj zrobilem porterowke na bazie zywieckiego, z brazowym cukrem trzcinowym i wyciagiem z wanilii.
                        Porter 3 litry i spirytus 1,5 litra.
                        Teraz potrzebna jest mi cierpliwosc
                        5450 kapsli z wypitych piw
                        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                        Comment

                        • Doodeck
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.05
                          • 1612

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                          i wyciagiem z wanilii.
                          Co to za wynalazek ten "wyciąg z wanilii" ?
                          Dalekosiężny
                          Obserwator
                          Obiektów
                          Dynamicznie
                          Epatujących
                          Ciekawymi
                          Koncepcjami

                          Comment

                          • Latarnik
                            Premium Lamplighter
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2004.06
                            • 5030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck Wyświetlenie odpowiedzi
                            Co to za wynalazek ten "wyciąg z wanilii" ?
                            McCormick Pure Extract - Vanilla
                            5450 kapsli z wypitych piw
                            874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                            "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                            https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                            Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                            https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                            Comment

                            • Blackbeard
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.12
                              • 209

                              Mam dwa pytania do doświadczonych wytwórców.

                              1. Czy stanie się coś złego, jeżeli laskę wanilii i cynamon dodam w kawałkach?
                              2. Jaki rum sprawdza się najlepiej: biały, ciemny, aromatyzowany? Korci mnie żeby dodać Malibu kokosowego lub Bacardi Oakheart.

                              Z góry dziękuję za odpowiedź/i.
                              Mors ultima linea rerum.

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Blackbeard Wyświetlenie odpowiedzi
                                Mam dwa pytania do doświadczonych wytwórców.

                                1. Czy stanie się coś złego, jeżeli laskę wanilii i cynamon dodam w kawałkach?
                                2. Jaki rum sprawdza się najlepiej: biały, ciemny, aromatyzowany? Korci mnie żeby dodać Malibu kokosowego lub Bacardi Oakheart.

                                Z góry dziękuję za odpowiedź/i.
                                Ad1. Nie widzę różnicy we wrzuceniu laski w jednym albo w sześciu kawałkach chyba, że te kawałki cynamonu to będzie proszek.
                                Ad2. Ja preferuję ciemny we wszystkich sytuacjach z piciem solo włącznie
                                ale myślę, że eksperymenty to podstawa świadomego chałupniczego wytwórstwa alkoholu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X