Cukier i w zimnym się rozpuści a wanilia będzie wyczuwalne i bez tego
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Z racji tego, że siedzę w domu i mam wolne te całe 60-90 minut czasu tylko dla siebie uczyniam wreszcie tzw. PORTERÓWKĘ.
Skład:0,35l spirytusu 96% marki Wratislavia,
0,2l Wódki Starotoruńskiej
1l piwa Porter Okocim
rozcięta laska wanilii
5 goździków
szczypta cynamonu
oraz dwa rozkruszone ziela angielskie na podbicie smaku.
Do tego 3 łyżki miodu gryczanego oraz 150g cukru trzcinowego.
Podgrzewam wszystko oprócz spiru i wódy(ale nie zagotowuje). Po ostygnięciu, do powstałego "zacieru" jedzie alkohol o wysokim %. Wszystko ląduje do 2 buteleczek 0,5l. Jedna zjedzie na kilka miesięcy do lochów, a druga pozostanie w domu, aby co jakiś czas "sprawdzać kondycję trunku".
Obym miał do niej cierpliwość i brak łaknienia jak do aroniówki z poprzedniego roku, której mam nadal kilka litrów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika barto0oa ile taka porterówka powinna leżeć ?
ale trzeba by narobić płynu ze wszystkich porterów które mam w domu i piwnicy, aby wytrzymała tyle sezonów grzewczych
Myślę, że 3-6 miesięcy i jest zdatna do picia. Kwestia co się tam ulokuje z dodatków/przypraw.
Ja tylko gdybam, bo to moja pierwsza porterówka :]
Wszystko ląduje do 2 buteleczek 0,5l. Jedna zjedzie na kilka miesięcy do lochów, a druga pozostanie w domu, aby co jakiś czas "sprawdzać kondycję trunku".
Ciekawie sobie to obliczyłem :]
A tylko skosztowałem, czy ten porter jest smaczny plus kilka łyżek już "wymieszanego wszystkiego"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi620ml porteru min. 20 blg, schłódź go trochę, żeby nie był pienisty
310ml spirytusu
cukier biały lub trzcinowy (300g lub 500g)
cukier waniliowy* torebka albo jedna laska wanilii przerżnięta wzdłuż
*to jest cukier z prawdziwą wanilią, nie mylić z wanilinowym
Porter zagotuj z dodatkami, do ostudzonego dodaj spiru. Po roku sprawdź, po 3-ech, pij na zdrowie.
Gdzieś w piwnicy mam ekstrakt, mogę Ci dać, to sobie dolejesz dla poprawy całości.
I czy porterówka, w której wykorzystano 500 g cukru trzcinowego na 0,5 l spirytusu i 1 l porterów z Żywca wyjdzie bardziej jak słodkawa nalewka, czy bliżej jej do wódek?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kowdi Wyświetlenie odpowiedziJakiej wielkości/wagi te laski wykorzystujecie?
Wsadziłem taką z lidla. Miała ok 10cm długości. Grunt to rozciąć i wydłubać ziarenka i wszystko do płynu i lekko zagotować, aby przyśpieszyć proces
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kowdi Wyświetlenie odpowiedziI czy porterówka, w której wykorzystano 500 g cukru trzcinowego na 0,5 l spirytusu i 1 l porterów z Żywca wyjdzie bardziej jak słodkawa nalewka, czy bliżej jej do wódek?
Wlej jeszcze kieliszek rumu jeśli taki posiadasz w zbiorach swojego "barku".
Ja znacznie zmniejszyłem ilość cukru i dodałem zdziebko miodu gryczanego.
Lepiej później dosłodzić niż się katować takim syropem, jak ktoś nie lubi aż takich słodkości
Comment
-
-
Reasumując na litr gotowego produktu wychodzi raptem 330g cukru, co jest raczej niczym w porównaniu z trunkami, które są osłodzone syropem sporządzonym z nawet ponad 2 kilo cukru (a są takie przepisy); jak będzie za słodka, to zawsze, zgodnie z wykładnią historyczną możesz ją podpiąć po likiery wrocławskie, które już w roku 1820 były uważane za najsłodsze w całej Europie.Mały porterek-przyjaciel nerek
Comment
-
-
Dzięki za odpowiedzi. Moje pierwsze 4 butelki (gdzieś po 0,4 l /but.) tyle raczej nie poleżą. Najpierw muszę przekonać się, czy mi (i nie tylko mi) zasmakuje i jak ewentualnie zmienić proporcje, w szczególności ilość cukru. Potem można zrobić więcej, żeby mogło sobie poleżeć.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kajetan291 Wyświetlenie odpowiedziaż tak długo trzeba czekać
Pierwsze degustacje możesz organizować już po kilku tygodniach, ale szkoda napoju.
Comment
-
-
Ja co 4 tygodnie podpijam banieczkę i sprawdzam czy jednak nie trzeba dosłodzić.
No i cały czas biję się z myślami, dosypać czy nie. Poleży jeszcze chwilę to może w końcu wymyślę :]
Comment
-
Comment