Nie wiem czy bylo czy nie .Pilem je raz na chrzcinach niestety gospodarz niechcial zdradzic mi receptury przynajmniej napoczaku ale pozniej to niewiele pamietam co sie dzialo dla niewtajemniczonych porterowka to nic innego jak piwo porter ze spirytusem i dodatkami
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
naści waść
następnym razem najpierw spróbuj przez wyszukiwarkęGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
piecyk_gazowy napisał(a)
dzieki masz u mnie browara.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
porterówki już nie pijam, ale z tego co pamiętam to robiłem ją tak: pół litra portera do garnka,pół litra spirytusu do garnka, podgrzewamy dodając cukru wanilowego, prawie do zagotowania ale bez przesady...chłodzimy i gotowe!!!zdecydowanie lepsze od zwykłej wódki!!!..ale zdecydowanie polcam porterka bez spirytu
Comment
-
-
Andrewbrew z calym szacunkiem dla twojego przepisu ale to co napisales to wyjdzie za mocne i za gorzkie.
Oto przepis jaki ja stosuje od lat, wlasciwie stosowalem dopoki mialem dostep do polskiego porterka
10 butelek 0.5 l portera (porter lech nie mial tu sobie rownych , najlepszy porter jaki kiedykolwiek istnial, moim skromnym zdaniem) obecnie Zywiec sie doskonale nadaje choc ja musze sinebrychoffa uzywac .
Do tego 3 litry spiritusu , laska wanilli, moze byc torebka cukru waniliowego, pare gozdzikow, i teraz jak kto woli albo litrowy sloik miodu (ja to stosuje) albo jak niektorzy mozna uzyc cukier .
Wrzucic wanilie i gozdziki + spiritus zagrzac ale nie zagotowac dodac miodzik i potem dolewac porterka . Nastepnie taki goracy wywar odstawic do ochlodzenia , zlac do butelek i czekac niech sie przegryzie i wyklaruje. Mozna pic juz po kilku dniach ale im starsza porterowka tym lepsza.
Polecam degustacje poretra przy wyrobie porterowki bo co moze byc lepszego niz dobry
Comment
-
-
Ja też słyszałem taki przepis, jak Andrewbrw, tylko na koniec, gdy cały napój solidnie paruje trzeba napój w garnku podpalić i zakryć przykrywką. Ja jeszcze nie próbowałem tego robić, ale ma to podobno nadać specyficznego, przypalankowego smaku.BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
W długi weekend próbowałem porterówkę, która smakowała jak cukierki, kukułki. Przepis od autora trunku:
2 półlitrowe portery, pół litra spirytusu, 2 szklanki cukru, wymieszać razem. Pić po kilku dniach. Ta weekendowa miała jeszcze w celach eksperymentalnych odrobinę imbiru, ale raczej nie dało się go wyczuć.
Miłego degustowania.
Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)
Comment
-
-
Odp: porterówka
symela1 napisał(a)
bardzo dobry przepis jest w kuchni polskiej- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
przepis na porterówkę z książki kuchnia polska:
0,5 l ciemnego piwa, 1/3 l porteru, 3/4 l spirytusu (95%), 2 łyżeczki cukru
zmieszać piwo z porterem i rozpuścić cukier, do mieszaniny (lecz nie odwrotnie) wlac powoli spirytus mieszając. Pozostawić wódkę na 3-4 dni aż wytworzony osad całkowicie opadnie na dno i przelac do butelek przez lejek z watą. Wódka zyskuje na smaku przez dłuższe stanie. na zdrowieLast edited by symela1; 2004-05-19, 12:22.gdzie się piwo pije tam się dobrze żyje
Comment
-
Comment