Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jasiu_piwoszJa do porterówki dawałem Żywieckiego [Cieszyńskiego] lub portera z Bossa.
Wydaje mi się że były dobre . Muszę spróbować jeszcze z innymi porterami .
Comment
-
-
Ja robiłam porterówki na różnych porterach, wynik w każdym przypadku był podobny. Przepis? Dwa portery, pół litra spirytusu. Portery podgrzać z cukrem, cukrem waniliowym i kawałkiem cynamonu (ilość tych składników zależy od indywidualnych upodobań, radzę uważać z cynamonem - ostatnio przecynamoniłam), wyłączyć gaz, dolać spirytusu. Po ostygnięciu rozlać do butelek. Dobra już jest na następny dzień, ale lepiej poleżakować parę tygodni przed spożyciem
Comment
-
-
Myśmy dotąd dwa razy robili porterówkę, ale ich smaki były diametralnie różne:
- pierwszy raz użyliśmy naszej produkcji "Portera Warszawskiego"
- drugi raz (ze skąpstwa - szkoda nam było naszego portera) zdecydowaliśmy się na porter Cieszyński
Wnioski: więcej skąpa nie będę!
Comment
-
-
Ja podgrzewam portery z cynamonem w kawałakch i z goździkami. Cukier i cukier waniliowy dodaję dopiero po zdjęciu z maszynki prawie wrzącego porteru. Cukier rozpuszcza się bez najmniejszych problemów. Ten sposób praktykuję od czasu, gdy karmiłem na zimę pszczoły. Dosyć łatwo bowiem przypalić cukier podczas takiego gotowania. Wiem, że człowiek to nie pszczoła i delikatnego przypalenia nie wyczuje, tym bardziej, że porter ma intensywny smak, ale tak jakoś mi wygodniej. No i w przeciwieństwie do Marusi spirytus leję do już wychłodzonego porteru.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekNo i w przeciwieństwie do Marusi spirytus leję do już wychłodzonego porteru.
Comment
-
-
No i obowiązkowo kapkę rumu, żeby nie jechało tak spirytembigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Moim skromnym zdaniem bardzo istotny jest czas przechowywania.
Swego czasu miałem możliwość spożywania bo degustacja to nie jest dobre słowo "rocznej" porterówki u Tabletki & Carlberga.
Termin "wytrawna słodycz " byłby tu chyba na miejscu.
Mają duże doświadczenie z rozmaitymi nalewkami zalecam minimum 6 miesięczne dojrzewanie.bez brody...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nikita_banita(...)
Jak długo po zrobieniu można pić porterówkę?
a tak na poważnie to czym dłużej stoi tym lepiej smakuje"Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
Comment