Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chris
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.05
    • 812

    #91
    Panie....a czemu sie PAN za Chrisa wypowiada Oczywiście wytrawna smakuje baaardzo zachęcająco dobrze
    chickkiller :)

    Comment

    • Chris
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.05
      • 812

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szarpik
      1l. spirytusu z .... zaufanego źródła )
      również z podobnych dojść kupuje spiryt...jak na razie bez akcji w stylu "pij szybciej bo się sciemnia"
      chickkiller :)

      Comment

      • rotmistrz
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.06
        • 469

        #93
        Ja preferuje taki skład 0,5 l ciemnego piwa, 0,33 l portera, 2 łyżki cukru i 0,75 l spirytusu. Piwo wymieszać z porterem, cukier rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, ostudzić i dodać do piwa. Następnie dodać spirytus powoli stale mieszając. Odstawić na 3-4 dni w ciemne pomieszczenie , po tym czasie przefiltrować. Palce lizać!

        Comment

        • pieczarek
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.06
          • 5011

          #94
          W ten sposób otrzymujesz porterówkę o napięciu ok.48 Volt. Nie kopie za mocno?

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
            Panie....a czemu sie PAN za Chrisa wypowiada Oczywiście wytrawna smakuje baaardzo zachęcająco dobrze
            Przepraszam - nie wiedziałem, że nie mogę się tu pochwalić Pana pozytywną recenzją ;P
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • CIESLE
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.03
              • 76

              #96
              ojoj tomusi być niezły prąd
              Ja osobiście daje 3x0,33 portera ,0,5 spirytu ,0.3 wody w której rozpuszczam cukier + cukier waniliowy 1opakowanie ,Kobita marudzi że za moce ale dla mnie OK

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CIESLE
                Ja osobiście daje 3x0,33 portera ,0,5 spirytu ,0.3 wody w której rozpuszczam cukier + cukier waniliowy 1opakowanie ,Kobita marudzi że za moce ale dla mnie OK
                jakoś osobiście nie było okazji popróbować
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • CIESLE
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.03
                  • 76

                  #98
                  naprawimy to ale ostrzegam ostatni roszkę gorzka wyszła ale cytrnka dość dobra

                  Comment

                  • szarpik
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2002.02
                    • 676

                    #99
                    A czy mógłby ktoś napisać jaka temperatura jest optymalną dla przechowywania tegoż zacnego trunku??
                    WWW.EKSTRAKLASA.NET

                    Comment

                    • CIESLE
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.03
                      • 76

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szarpik
                      A czy mógłby ktoś napisać jaka temperatura jest optymalną dla przechowywania tegoż zacnego trunku??
                      Ja osobiście trzymam ją w ciemnym miejscu ,w miarę możliwości tem. niższa od pokojowej
                      poza tym ten trunek nie jest wstanie zadługo postać

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CIESLE
                        Ja osobiście trzymam ją w ciemnym miejscu ,w miarę możliwości tem. niższa od pokojowej
                        poza tym ten trunek nie jest wstanie zadługo postać
                        To w przypadku zrobienia małej ilości, która jakoś dziwnie znika w gardziołkach tych, którzy wiedzą gdzie jest schowana
                        A generalnie, im dłużej postoi tym lepiej. Z doświadczenia mojego wiem, że głosząca opinia, iż porterówka najlepsza jest po zrobieniu lub po paru miesiącach, jest prawdą!
                        Polecam zakopać na dnie szafy i zapomnieć na pare lat

                        Comment

                        • Pinio74
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.10
                          • 3881

                          Skończyła się zima, więc postanowiłem zrobić trunek mniej słodki i mniej gęsty. Robocza nazwa Karmelówka:
                          - 0,5 litra spirytusu
                          - 2 x Karmi (wersja podstawowa) 0,4 litra
                          - poczka cukru waniliowego 20g
                          - 100 ml. rumu.
                          Przygotowanie tak samo jak porterówki. Wyszło niezłe, minusem jest to, że można jednorazowo wypić więcej, bo jakoś nie czuć procentów... do pewnego momentu.
                          Opcjonalnie można do powyższego dodać kawy rozpuszczalnej, w proporcjach dowolnych. Ja dodałem wywar z 3 łyżeczek zalanych 50 ml. gorącej wody. Tak przygotowana Kawówka jest zupełnie ciekawym napojem. Polecam.
                          BIRRARE HUMANUM EST

                          Comment

                          • brzeczka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.12
                            • 373

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                            To w przypadku zrobienia małej ilości, która jakoś dziwnie znika w gardziołkach tych, którzy wiedzą gdzie jest schowana
                            A generalnie, im dłużej postoi tym lepiej. Z doświadczenia mojego wiem, że głosząca opinia, iż porterówka najlepsza jest po zrobieniu lub po paru miesiącach, jest prawdą!
                            Polecam zakopać na dnie szafy i zapomnieć na pare lat
                            Ja niestety sam produkuję i chowam, a do piwnicy jeszcz nigdy nie dałem rady znieść, najdłużej stała 4 miesiące.
                            Mam mocne postanowienie "upichcić" na dniach i od razu znieść do piwnicy, może będzie na choinkę.
                            Drugim postanowieniem jest, że nie dodam więcej cukru waniliowego tylko laskę wanilii, bo na tych cukrach piszą dużo różnych E... i są "identyczne z naturalnym", laska podraża cenę trunku, ale czuć różnicę na języku (trzeba mocno rozgnieść laskę, nie na języku - w garnku).

                            Comment

                            • Sokół83
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.12
                              • 1598

                              sezon porterówkowy właściwie już nastał

                              a mnie przyszło do głowy czy dało by radę zrobic Koźlakówkę? czy ktoś próbował robic coś takiego??

                              wcześniej w wątku była mowa o stoutach - że Guiness sie nie nadaje bo ma kwas mlekowy; a co z Gab Stoutem??
                              Z INNEJ BECZKI

                              www.fotopolska.eu

                              Comment

                              • rotmistrz
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.06
                                • 469

                                Nie. Pije się jąłagodnie i w małych kufelkach( 0,01). Efekt przychodzi po jakiś trzech , cterech kufelkach ktore przepijamy porterem BOSSA. Polecam!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X