Panie....a czemu sie PAN za Chrisa wypowiada Oczywiście wytrawna smakuje baaardzo zachęcająco dobrze
Przepis na porterówkę
Collapse
X
-
Ja preferuje taki skład 0,5 l ciemnego piwa, 0,33 l portera, 2 łyżki cukru i 0,75 l spirytusu. Piwo wymieszać z porterem, cukier rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, ostudzić i dodać do piwa. Następnie dodać spirytus powoli stale mieszając. Odstawić na 3-4 dni w ciemne pomieszczenie , po tym czasie przefiltrować. Palce lizać!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ChrisPanie....a czemu sie PAN za Chrisa wypowiada Oczywiście wytrawna smakuje baaardzo zachęcająco dobrzebrowerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CIESLEJa osobiście daje 3x0,33 portera ,0,5 spirytu ,0.3 wody w której rozpuszczam cukier + cukier waniliowy 1opakowanie ,Kobita marudzi że za moce ale dla mnie OKMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
A czy mógłby ktoś napisać jaka temperatura jest optymalną dla przechowywania tegoż zacnego trunku??
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szarpikA czy mógłby ktoś napisać jaka temperatura jest optymalną dla przechowywania tegoż zacnego trunku??
poza tym ten trunek nie jest wstanie zadługo postać
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CIESLEJa osobiście trzymam ją w ciemnym miejscu ,w miarę możliwości tem. niższa od pokojowej
poza tym ten trunek nie jest wstanie zadługo postać
A generalnie, im dłużej postoi tym lepiej. Z doświadczenia mojego wiem, że głosząca opinia, iż porterówka najlepsza jest po zrobieniu lub po paru miesiącach, jest prawdą!
Polecam zakopać na dnie szafy i zapomnieć na pare lat
Comment
-
-
Skończyła się zima, więc postanowiłem zrobić trunek mniej słodki i mniej gęsty. Robocza nazwa Karmelówka:
- 0,5 litra spirytusu
- 2 x Karmi (wersja podstawowa) 0,4 litra
- poczka cukru waniliowego 20g
- 100 ml. rumu.
Przygotowanie tak samo jak porterówki. Wyszło niezłe, minusem jest to, że można jednorazowo wypić więcej, bo jakoś nie czuć procentów... do pewnego momentu.
Opcjonalnie można do powyższego dodać kawy rozpuszczalnej, w proporcjach dowolnych. Ja dodałem wywar z 3 łyżeczek zalanych 50 ml. gorącej wody. Tak przygotowana Kawówka jest zupełnie ciekawym napojem. Polecam.BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaTo w przypadku zrobienia małej ilości, która jakoś dziwnie znika w gardziołkach tych, którzy wiedzą gdzie jest schowana
A generalnie, im dłużej postoi tym lepiej. Z doświadczenia mojego wiem, że głosząca opinia, iż porterówka najlepsza jest po zrobieniu lub po paru miesiącach, jest prawdą!
Polecam zakopać na dnie szafy i zapomnieć na pare lat
Mam mocne postanowienie "upichcić" na dniach i od razu znieść do piwnicy, może będzie na choinkę.
Drugim postanowieniem jest, że nie dodam więcej cukru waniliowego tylko laskę wanilii, bo na tych cukrach piszą dużo różnych E... i są "identyczne z naturalnym", laska podraża cenę trunku, ale czuć różnicę na języku (trzeba mocno rozgnieść laskę, nie na języku - w garnku).
Comment
-
-
sezon porterówkowy właściwie już nastał
a mnie przyszło do głowy czy dało by radę zrobic Koźlakówkę? czy ktoś próbował robic coś takiego??
wcześniej w wątku była mowa o stoutach - że Guiness sie nie nadaje bo ma kwas mlekowy; a co z Gab Stoutem??
Comment
-
Comment