Przepis na porterówkę

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Chris
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.05
    • 812

    #91
    Panie....a czemu sie PAN za Chrisa wypowiada Oczywiście wytrawna smakuje baaardzo zachęcająco dobrze
    chickkiller :)

    Comment

    • Chris
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.05
      • 812

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szarpik
      1l. spirytusu z .... zaufanego źródła )
      również z podobnych dojść kupuje spiryt...jak na razie bez akcji w stylu "pij szybciej bo się sciemnia"
      chickkiller :)

      Comment

      • rotmistrz
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.06
        • 469

        #93
        Ja preferuje taki skład 0,5 l ciemnego piwa, 0,33 l portera, 2 łyżki cukru i 0,75 l spirytusu. Piwo wymieszać z porterem, cukier rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, ostudzić i dodać do piwa. Następnie dodać spirytus powoli stale mieszając. Odstawić na 3-4 dni w ciemne pomieszczenie , po tym czasie przefiltrować. Palce lizać!

        Comment

        • pieczarek
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.06
          • 5011

          #94
          W ten sposób otrzymujesz porterówkę o napięciu ok.48 Volt. Nie kopie za mocno?

          Comment

          • jerzy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.10
            • 4707

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Chris
            Panie....a czemu sie PAN za Chrisa wypowiada Oczywiście wytrawna smakuje baaardzo zachęcająco dobrze
            Przepraszam - nie wiedziałem, że nie mogę się tu pochwalić Pana pozytywną recenzją ;P
            browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

            Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

            Comment

            • CIESLE
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.03
              • 76

              #96
              ojoj tomusi być niezły prąd
              Ja osobiście daje 3x0,33 portera ,0,5 spirytu ,0.3 wody w której rozpuszczam cukier + cukier waniliowy 1opakowanie ,Kobita marudzi że za moce ale dla mnie OK

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10795

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CIESLE
                Ja osobiście daje 3x0,33 portera ,0,5 spirytu ,0.3 wody w której rozpuszczam cukier + cukier waniliowy 1opakowanie ,Kobita marudzi że za moce ale dla mnie OK
                jakoś osobiście nie było okazji popróbować
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • CIESLE
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.03
                  • 76

                  #98
                  naprawimy to ale ostrzegam ostatni roszkę gorzka wyszła ale cytrnka dość dobra

                  Comment

                  • szarpik
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2002.02
                    • 676

                    #99
                    A czy mógłby ktoś napisać jaka temperatura jest optymalną dla przechowywania tegoż zacnego trunku??
                    WWW.EKSTRAKLASA.NET

                    Comment

                    • CIESLE
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.03
                      • 76

                      #100
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szarpik
                      A czy mógłby ktoś napisać jaka temperatura jest optymalną dla przechowywania tegoż zacnego trunku??
                      Ja osobiście trzymam ją w ciemnym miejscu ,w miarę możliwości tem. niższa od pokojowej
                      poza tym ten trunek nie jest wstanie zadługo postać

                      Comment

                      • joelka
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.03
                        • 817

                        #101
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CIESLE
                        Ja osobiście trzymam ją w ciemnym miejscu ,w miarę możliwości tem. niższa od pokojowej
                        poza tym ten trunek nie jest wstanie zadługo postać
                        To w przypadku zrobienia małej ilości, która jakoś dziwnie znika w gardziołkach tych, którzy wiedzą gdzie jest schowana
                        A generalnie, im dłużej postoi tym lepiej. Z doświadczenia mojego wiem, że głosząca opinia, iż porterówka najlepsza jest po zrobieniu lub po paru miesiącach, jest prawdą!
                        Polecam zakopać na dnie szafy i zapomnieć na pare lat

                        Comment

                        • Pinio74
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.10
                          • 3881

                          #102
                          Skończyła się zima, więc postanowiłem zrobić trunek mniej słodki i mniej gęsty. Robocza nazwa Karmelówka:
                          - 0,5 litra spirytusu
                          - 2 x Karmi (wersja podstawowa) 0,4 litra
                          - poczka cukru waniliowego 20g
                          - 100 ml. rumu.
                          Przygotowanie tak samo jak porterówki. Wyszło niezłe, minusem jest to, że można jednorazowo wypić więcej, bo jakoś nie czuć procentów... do pewnego momentu.
                          Opcjonalnie można do powyższego dodać kawy rozpuszczalnej, w proporcjach dowolnych. Ja dodałem wywar z 3 łyżeczek zalanych 50 ml. gorącej wody. Tak przygotowana Kawówka jest zupełnie ciekawym napojem. Polecam.
                          BIRRARE HUMANUM EST

                          Comment

                          • brzeczka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.12
                            • 373

                            #103
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                            To w przypadku zrobienia małej ilości, która jakoś dziwnie znika w gardziołkach tych, którzy wiedzą gdzie jest schowana
                            A generalnie, im dłużej postoi tym lepiej. Z doświadczenia mojego wiem, że głosząca opinia, iż porterówka najlepsza jest po zrobieniu lub po paru miesiącach, jest prawdą!
                            Polecam zakopać na dnie szafy i zapomnieć na pare lat
                            Ja niestety sam produkuję i chowam, a do piwnicy jeszcz nigdy nie dałem rady znieść, najdłużej stała 4 miesiące.
                            Mam mocne postanowienie "upichcić" na dniach i od razu znieść do piwnicy, może będzie na choinkę.
                            Drugim postanowieniem jest, że nie dodam więcej cukru waniliowego tylko laskę wanilii, bo na tych cukrach piszą dużo różnych E... i są "identyczne z naturalnym", laska podraża cenę trunku, ale czuć różnicę na języku (trzeba mocno rozgnieść laskę, nie na języku - w garnku).

                            Comment

                            • Sokół83
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.12
                              • 1598

                              #104
                              sezon porterówkowy właściwie już nastał

                              a mnie przyszło do głowy czy dało by radę zrobic Koźlakówkę? czy ktoś próbował robic coś takiego??

                              wcześniej w wątku była mowa o stoutach - że Guiness sie nie nadaje bo ma kwas mlekowy; a co z Gab Stoutem??
                              Z INNEJ BECZKI

                              www.fotopolska.eu

                              Comment

                              • rotmistrz
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.06
                                • 469

                                #105
                                Nie. Pije się jąłagodnie i w małych kufelkach( 0,01). Efekt przychodzi po jakiś trzech , cterech kufelkach ktore przepijamy porterem BOSSA. Polecam!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • Latarnik
                                  Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                                  Latarnik
                                  Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                                  Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                                  Tree House Brewing Company: Julius clone


                                  (5 gallons/19 L, all-grain)
                                  ...
                                  2022-03-19, 22:31
                                • Flino
                                  Jak czytać przepis ?
                                  Flino
                                  Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                                  1. Składniki:
                                  • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                                  • monachijski Litovel 0,9 kg;
                                  • karmel jasny 0,5 kg
                                  • caraaroma 0,35;
                                  • chmiel Marynka granulat 40 g;
                                  • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                                  • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                                  2....
                                  2021-11-17, 10:49
                                • krakra8888
                                  Przepis IPA na pierwszy zacier
                                  krakra8888
                                  Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu...
                                  2018-04-20, 12:33
                                • artoszek
                                  Przepis na inauguracje nowego browaru
                                  artoszek
                                  Cześć.

                                  Dobra, od początku, w najbliższym czasie kupuję stary dom z dużą piwnicą w celu zrobienia z niej browaru domowego, niestety nie mam pomysłu na to jakie piwko(a) uwarzyć tam jako pierwsze...

                                  Moimi typami póki co są, RiS lub imperial IPA... ale może ktoś...
                                  2019-01-10, 11:33
                                • darekd
                                  2024.06.21-23, XIV Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa
                                  darekd
                                  Jak zwykle na wrocławskim stadionie, tylko że zamiast wiosną to będzie właściwie na początku lata. Na tym betonie może być gorąco.
                                  Jak zwykle informacje na temat wystawców i piw sąpilnie strzeżoną tajemnicą

                                  Będzie natomiast wykład "Biotransformacja chmielu...
                                  2024-06-04, 03:20
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...