Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    Najnowsza "warka" przebiega pod znakiem papryki. Do zalewy dodałem zieloną papryczkę pepperoni oraz sporo słodkiej papryki w proszku. Natomiast między parówkami i cebulą znalazło się miejsce dla dwóch papryczek pepperoni (tym razem pomarańczowych) oraz trzech czerwonych papryk, celem ich zamarynowania.

    Wygląda, pachnie i smakuje zachęcająco.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Tyle się naczytałem, że smaków nabrałem.
      Nastawiłem w sobotę wieczorkiem cały słój utopenców i dziś mogę się pochwałić - przeżyłem śniadanie i pyszne było. W tym miejscu należy podziękować założycielowi tematu ( arcy dzięki ) oraz wszystkim piszącym za nowy fajną potrawę.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Fajne śniadanie :
        Utopence, kawa i kromal chlebka.
        Attached Files

        Comment

        • arcy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.07
          • 7538

          Marku, cierpliwości Utopence lubią trochę dłużej w zalewie poprzebywać.

          Co nie znaczy, że sam nie podjadam

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
            Marku, cierpliwości Utopence lubią trochę dłużej w zalewie poprzebywać.

            Co nie znaczy, że sam nie podjadam
            Ja tylko troszeczkę :
            2 plasterki cebulki, papryczka , plasterek marchewki i 2 ćwiarteczki paróweczki.

            Juz sa dobre a co będzie za tydzień.

            Comment

            • crizz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.02
              • 1255

              Przejadłem już swój kilogram zamarynowanych parówek (plus cebula). Zanim zrobię kolejne, jedno (naiwne) pytanie: czy można zamiast parówek wykorzystać kiełbaski? Przejdą odpowiednio?
              Jeśli nikt mi kategorycznie nie odradzi, to wypróbuję, w małym słoiczku.

              Comment

              • kiszot
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2001.08
                • 8111

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                Fajne śniadanie :
                Utopence, kawa i kromal chlebka.
                No wiesz.kawa z tak wielkiego koncernu?
                Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                So von Natur, Natur in alter Weise,
                Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                Comment

                • arcy
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.07
                  • 7538

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
                  Przejadłem już swój kilogram zamarynowanych parówek (plus cebula). Zanim zrobię kolejne, jedno (naiwne) pytanie: czy można zamiast parówek wykorzystać kiełbaski? Przejdą odpowiednio?
                  Jeśli nikt mi kategorycznie nie odradzi, to wypróbuję, w małym słoiczku.
                  Ja bym odradzał. Na ogół kiełbasy są już przyprawione, więc mniej podatne na oddziaływanie marynaty. Poza tym, mają inną konsystencję i niejednolity skład.

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Już się za nimi stęskniłem więc sobie nastawiłem .
                    Drugi słój utopenców został troszke zmodyfikowany, dałem serdelki (grube parówy),
                    dużo czerwonej papryki,jedną chili , zrezygnowałem z marchewki choć ładnie wyglądała to smakowo nic specjalnego(twarda nawet po 10 dniach). Zamiast marchwi poszły 2 główki fioletowej cebuli (cztery białej)- efekt wizualny też się liczy. Dodatkowo ząbek czosnku oraz standartowe przyprawy.

                    Jeszcze fotka.
                    Attached Files
                    Last edited by mark33; 2005-08-13, 11:08.

                    Comment

                    • arcy
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.07
                      • 7538

                      Fioletowa cebula niedługo straci kolor

                      To Ty robiłeś z cienkimi parówkami .

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                        Fioletowa cebula niedługo straci kolor

                        To Ty robiłeś z cienkimi parówkami .
                        Poprzedni nastaw był na cienkich parówkach i wyszedł całkiem smaczny, tylko marchewka nie bardzo wypaliła , była po prostu nijaka.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Szkoda mi tego koloru fioletowej cebuli , ładnie wygląda.
                          I tak się zje byle się zielone nie zrobiło

                          Comment

                          • arcy
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.07
                            • 7538

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                            Szkoda mi tego koloru fioletowej cebuli , ładnie wygląda.
                            I tak się zje byle się zielone nie zrobiło
                            Następnym razem pomyśl o różnokolorowych paprykach.

                            Jestem trochę zaskoczony tymi cienkimi parówkami. Jak dla mnie, mają trochę zbyt rzadką konsystencję.

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                              Następnym razem pomyśl o różnokolorowych paprykach.

                              Jestem trochę zaskoczony tymi cienkimi parówkami. Jak dla mnie, mają trochę zbyt rzadką konsystencję.
                              Wszystko zależy z kąd są parówki, ogólnie rzecz biorąc trzeba wiedzieć gdzie kupić.
                              Z większości sklepów parówek sie nie chwyta nawet mój pies, bo mielą co popadnie i do tego konserwują jakimś dziadostwem. Na szczęście są jeszcze uczciwi dostawcy.

                              Comment

                              • arcy
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.07
                                • 7538

                                W takim razię gratuluję cierpliwości! Mi jej brakuje przy krojeniu 2 kg grubych parówek, a ile w 2 kg musi się mieścić cienkich .

                                PS. skąd - FCJP

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X