Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • arcy
    replied
    Jakie są najnowsze doniesienia z frontu utopencowego?
    U mnie trwa proces technologiczny, co zresztą czuć w kuchni. Zalewa się udała, paróweczki spokojnie przechodzą. Smakują coraz lepiej, choć całkiem jeszcze się nie przegryzły. Jeżeli w sobotę nie będą smakowały gościom, goście wyjdą. Oknem z V piętra To i tak nie moi goście

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Moje też jeszcze nie przeszły, ale dobrze rokują.

    Leave a comment:


  • Rolek
    replied
    Odp: Odp: Utopence: inny przepis

    sloniatko napisał(a)
    UWAGA wody powinno być 1250ml a nie 250
    Naprawę przepisu, niestety po fakcie , zawdzięczam swojej lepszej połowie - Słoneczku.
    A teraz biorę się za ratowanie moich utopenców
    Ups .
    Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jak już pisałem, link do oryginału mi nie działał, skopiowałem więc treść przepisu z wyszukiwarki bez porównywania z oryginałem, o którym nie wiedziałem, że jest oryginałem do podanego przeze mnie, uff...
    Widzę jednak, że jakaś litościwa dusza poprawiła już recepturę.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Ja swoje próbowałam wczoraj - niezłe, ale jeszcze dobrze nie "przeszły"

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    Pomimo początkowych trudności sporządziłem 1 słoik z 1 kg parówek wieprzowych. Jeszcze nie próbowałem - postanowiłem odczekać do przszłego weeekndu niech się marynują. A co tam, trzeba ćwiczyć silną wolęn

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Pokroiłem je tak: najpierw w poprzek, a potem wzdłuż. Ale możesz najpierw wzdłuż, potem w poprzek. I tak wyjdzie Ci to samo
    Chodzi o to. żeby ułatwić zalewie przenikanie przez parówkę.

    Leave a comment:


  • sklep-piwowar
    replied
    Serdelki obieramy i kroimy na 4 części

    tylko w jaki sposób je kroimy ?

    w polskim przepisie nie ma nic o krojeniu ,ale też nie ma nic o cebuli !
    Last edited by sklep-piwowar; 2004-11-28, 22:15.

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    Rolek napisał(a)
    No patrz, faktycznie!
    Link mi nie działał, a teraz widzę, że masz rację. Przepis ten został przetłumaczony ponad trzy lata temu, strona więc od tego czasu się nie zmieniła.

    Tu link do dyskusji o tym przepisie na p.r.k.
    No popatrz, musiał przyjść taki ZIOMEK2 i zwrócić na to uwagę !
    Trzy Wasze stracone lata !?

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Utopence się "warzą" Jak się znam, to jutro nie wytrzymam i sprawdzę, czy nabierają mocy. Może do soboty coś zostanie

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Mnie też coś tknęło i sprawdziłem na czeskim. W sklepie sobie policzyłem, wyszło mi że planuję zalać serdelki kwasem Wkładam od razu 2 kg, bo dokładnie za tydzień będzie w domu impreza. Jak goście nie popadają, to będzie sukces.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Odp: Odp: Utopence: inny przepis

    sloniatko napisał(a)
    UWAGA wody powinno być 1250ml a nie 250
    Naprawę przepisu, niestety po fakcie , zawdzięczam swojej lepszej połowie - Słoneczku.
    A teraz biorę się za ratowanie moich utopenców
    Hie hie, ja na szczęście przeczytałam również oryginał czeski, więc wczoraj dałam odpowiednią ilość wody Oczywiście zrobiłam "eksperymentalną warkę" z pół kg parówek - jeden słoik cielęce, drugi słoik - wieprzowe.

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    Odp: Utopence: inny przepis

    Rolek napisał(a)
    Pamiętam, że na pl.rec.kuchnia przewinął się wątek utopencowy. Podawano tam przepis następujący:

    UTOPENCE
    składniki:
    2 kg serdelków wieprzowych
    1.75 kg cebuli
    600 ml octu
    250 ml wody
    5 łyżek stołowych soli - 120g
    1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu
    3/4 łyżki stołowej cukru - 10g
    1 łyżka stołowa oleju
    3 listki laurowe
    chili na czubeczku noża

    Sposób przygotowania:
    Najpierw zalewa - zagotowujemy wodę z octem - dodajemy sól, cukier, olej, liść laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewę schładzamy.
    Serdelki obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.Obraną cebulę kroimy w krążki. Do umytego, 5-litrowego słoja po ogórkach wrzucamy warstwę cebuli na wysokość 1 cm. Układamy warstwę serdelków. Później taką samą warstwą cebuli przekładamy serdelki - warstwy powtarzamy aż do napełnienia słoja.
    Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką.


    Za końcowe dzieło nie biorę odpowiedzialności . Nie próbowałem przepisu w praktyce. Wiem, że kolosalne znaczenie mają użyte serdelki. Ktoś próbował iść na skróty i użył drobiowych, no i .
    UWAGA wody powinno być 1250ml a nie 250
    Naprawę przepisu, niestety po fakcie , zawdzięczam swojej lepszej połowie - Słoneczku.
    A teraz biorę się za ratowanie moich utopenców

    Leave a comment:


  • Rolek
    replied
    Odp: Odp: Utopence: inny przepis

    sloniatko napisał(a)
    W weekend i ja spróbuję z nimi zawalczyć powiedzcie mi tylko jak dlugo to powinno się marynować ??
    Próbować można i na drugi dzień. Ale jak postoi z tydzień, to nie zaszkodzi.

    Leave a comment:


  • Rolek
    replied
    arcy napisał(a)
    To jest przetłumaczony na polski przepis, do którego link podał Ziomek.
    No patrz, faktycznie!
    Link mi nie działał, a teraz widzę, że masz rację. Przepis ten został przetłumaczony ponad trzy lata temu, strona więc od tego czasu się nie zmieniła.

    Tu link do dyskusji o tym przepisie na p.r.k.

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    Odp: Utopence: inny przepis

    Rolek napisał(a)
    Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką.
    W weekend i ja spróbuję z nimi zawalczyć powiedzcie mi tylko jak dlugo to powinno się marynować ??

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X