Jakie są najnowsze doniesienia z frontu utopencowego?
U mnie trwa proces technologiczny, co zresztą czuć w kuchni. Zalewa się udała, paróweczki spokojnie przechodzą. Smakują coraz lepiej, choć całkiem jeszcze się nie przegryzły. Jeżeli w sobotę nie będą smakowały gościom, goście wyjdą. Oknem z V piętra To i tak nie moi goście
Utopence
Collapse
X
-
Odp: Odp: Utopence: inny przepis
sloniatko napisał(a)
UWAGA wody powinno być 1250ml a nie 250
Naprawę przepisu, niestety po fakcie , zawdzięczam swojej lepszej połowie - Słoneczku.
A teraz biorę się za ratowanie moich utopenców
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jak już pisałem, link do oryginału mi nie działał, skopiowałem więc treść przepisu z wyszukiwarki bez porównywania z oryginałem, o którym nie wiedziałem, że jest oryginałem do podanego przeze mnie, uff...
Widzę jednak, że jakaś litościwa dusza poprawiła już recepturę.
Leave a comment:
-
-
Ja swoje próbowałam wczoraj - niezłe, ale jeszcze dobrze nie "przeszły"
Leave a comment:
-
-
Pomimo początkowych trudności sporządziłem 1 słoik z 1 kg parówek wieprzowych. Jeszcze nie próbowałem - postanowiłem odczekać do przszłego weeekndu niech się marynują. A co tam, trzeba ćwiczyć silną wolęn
Leave a comment:
-
-
Pokroiłem je tak: najpierw w poprzek, a potem wzdłuż. Ale możesz najpierw wzdłuż, potem w poprzek. I tak wyjdzie Ci to samo
Chodzi o to. żeby ułatwić zalewie przenikanie przez parówkę.
Leave a comment:
-
-
Serdelki obieramy i kroimy na 4 części
tylko w jaki sposób je kroimy ?
w polskim przepisie nie ma nic o krojeniu ,ale też nie ma nic o cebuli !Last edited by sklep-piwowar; 2004-11-28, 22:15.
Leave a comment:
-
-
Rolek napisał(a)
No patrz, faktycznie!
Link mi nie działał, a teraz widzę, że masz rację. Przepis ten został przetłumaczony ponad trzy lata temu, strona więc od tego czasu się nie zmieniła.
Tu link do dyskusji o tym przepisie na p.r.k.
Trzy Wasze stracone lata !?
Leave a comment:
-
-
Utopence się "warzą" Jak się znam, to jutro nie wytrzymam i sprawdzę, czy nabierają mocy. Może do soboty coś zostanie
Leave a comment:
-
-
Mnie też coś tknęło i sprawdziłem na czeskim. W sklepie sobie policzyłem, wyszło mi że planuję zalać serdelki kwasem Wkładam od razu 2 kg, bo dokładnie za tydzień będzie w domu impreza. Jak goście nie popadają, to będzie sukces.
Leave a comment:
-
-
Odp: Odp: Utopence: inny przepis
sloniatko napisał(a)
UWAGA wody powinno być 1250ml a nie 250
Naprawę przepisu, niestety po fakcie , zawdzięczam swojej lepszej połowie - Słoneczku.
A teraz biorę się za ratowanie moich utopenców
Leave a comment:
-
-
Odp: Utopence: inny przepis
Rolek napisał(a)
Pamiętam, że na pl.rec.kuchnia przewinął się wątek utopencowy. Podawano tam przepis następujący:
UTOPENCE
składniki:
2 kg serdelków wieprzowych
1.75 kg cebuli
600 ml octu
250 ml wody
5 łyżek stołowych soli - 120g
1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu
3/4 łyżki stołowej cukru - 10g
1 łyżka stołowa oleju
3 listki laurowe
chili na czubeczku noża
Sposób przygotowania:
Najpierw zalewa - zagotowujemy wodę z octem - dodajemy sól, cukier, olej, liść laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewę schładzamy.
Serdelki obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.Obraną cebulę kroimy w krążki. Do umytego, 5-litrowego słoja po ogórkach wrzucamy warstwę cebuli na wysokość 1 cm. Układamy warstwę serdelków. Później taką samą warstwą cebuli przekładamy serdelki - warstwy powtarzamy aż do napełnienia słoja.
Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką.
Za końcowe dzieło nie biorę odpowiedzialności . Nie próbowałem przepisu w praktyce. Wiem, że kolosalne znaczenie mają użyte serdelki. Ktoś próbował iść na skróty i użył drobiowych, no i .
Naprawę przepisu, niestety po fakcie , zawdzięczam swojej lepszej połowie - Słoneczku.
A teraz biorę się za ratowanie moich utopenców
Leave a comment:
-
-
Odp: Odp: Utopence: inny przepis
sloniatko napisał(a)
W weekend i ja spróbuję z nimi zawalczyć powiedzcie mi tylko jak dlugo to powinno się marynować ??
Leave a comment:
-
-
arcy napisał(a)
To jest przetłumaczony na polski przepis, do którego link podał Ziomek.
Link mi nie działał, a teraz widzę, że masz rację. Przepis ten został przetłumaczony ponad trzy lata temu, strona więc od tego czasu się nie zmieniła.
Tu link do dyskusji o tym przepisie na p.r.k.
Leave a comment:
-
-
Odp: Utopence: inny przepis
Rolek napisał(a)
Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką.
Leave a comment:
-
Leave a comment: