Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • arcy
    replied
    Ja stawiam na wieprzowe, cielęce mogą okazać się zbyt delikatne.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Odp: Utopence: inny przepis

    Rolek napisał(a)



    2 kg serdelków wieprzowych
    kurka, to w końcu cielęce, czy wieprzowe??

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    To jest przetłumaczony na polski przepis, do którego link podał Ziomek.

    Leave a comment:


  • Rolek
    replied
    Utopence: inny przepis

    Pamiętam, że na pl.rec.kuchnia przewinął się wątek utopencowy. Podawano tam przepis następujący:

    UTOPENCE
    składniki:
    2 kg serdelków wieprzowych
    1.75 kg cebuli
    600 ml octu
    1250 ml wody
    5 łyżek stołowych soli - 120g
    1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu
    3/4 łyżki stołowej cukru - 10g
    1 łyżka stołowa oleju
    3 listki laurowe
    chili na czubeczku noża

    Sposób przygotowania:
    Najpierw zalewa - zagotowujemy wodę z octem - dodajemy sól, cukier, olej, liść laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewę schładzamy.
    Serdelki obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.Obraną cebulę kroimy w krążki. Do umytego, 5-litrowego słoja po ogórkach wrzucamy warstwę cebuli na wysokość 1 cm. Układamy warstwę serdelków. Później taką samą warstwą cebuli przekładamy serdelki - warstwy powtarzamy aż do napełnienia słoja.
    Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką.


    Za końcowe dzieło nie biorę odpowiedzialności . Nie próbowałem przepisu w praktyce. Wiem, że kolosalne znaczenie mają użyte serdelki. Ktoś próbował iść na skróty i użył drobiowych, no i .

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Oby nam te utopence nie trafiły na scenę kwasową Ale jak tak wszyscy zaczniemy je przyrządzać, trzeba będzie urządzić jakieś degustacje.

    A ART założy wortal utopenec.biz

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    No, chyba też się na te utopence skuszę Zrobię jutro lub w niedzielę.

    A co do działów kulinarnych - to do ZIOMKA - są różne tematy o żarciu, ale jakoś żaden generalnie tak za bardzo się nie przyjął, żeby regularnie się w niego receptury wpisywało. Ja bardzo lubię eksperymentować z jedzeniem i nie chwaląc się, wychodzi mi to bardzo dobrze zazwyczaj

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    Ok będę czekał. Co oczywiście nie znaczy, że sam nie poeksperymentyję

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Jak zrobię i mi wyjdą, to zdradzę jak je zrobiłem. Poza tym, najprzyjemniejsze w kuchni jest otwieranie piwa i eksperymentowanie

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    Słuchajcie ja wiem, że jest to pójście na łatwiznę ale może ktoś by opublikował jeden cały przepis z proporacjami składników i z ewentualnymi warjacjami z dodatkami np. oliwki

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    ZIOMEK2 napisał(a)
    ...też błędy ortograficzne !!!
    Twój "śląski" chyba nie jest najlepszy !?
    Możesz dać w proszku patrz: www.arago.cz/utopenci/
    Jakie błędy? Zastanawiałem się nad tym, jak to napisać, ale równie często używane jst chilli, jaki i chili.

    Oczywiście, że mój "śląski" nie jest najlepszy. Nie jestem Ślązakiem, przez 2 lata często tam bywałem, ale obracałem się wśród ludzi, którzy gwarą mówili rzadko. Trochę podłapałem i jak rozmawiam ze Ślązakami, próbuję rozmawiać w ten sposób - może się jeszcze czegoś nauczę. Do tej pory trafiałem na samych wyrozumiałych dla moich nieudolnych prób. Na pocieszenie zostaje mi, że rozumiem kaszubski

    Nie wiem, co chcesz osiągnąć swoimi odpowiedziami na post Krzysia czy mój.

    Leave a comment:


  • zythum
    replied
    ZIOMEK2 napisał(a)
    ...chodzi o "oliwkę", oliwa - płyn - wersja wzbogacona.
    Pamiętam - gajów nie było ,ale byli Rzymianie !
    Zastanawiałem się czy chodzi o oliwę Ale musisz przyznać, że oliwy z oliwek to pewnie jednak Czesi nie dodają (koszty) więc w klasycznym przepisie raczej się ona nie znajdzie.
    Last edited by zythum; 2004-11-26, 11:20.

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    arcy napisał(a)
    U mnie żadnych oliwek nie będzie, zastanawiam się natomiast nad papryką chilli - dać świeżą czy konserwową? Czerwoną czy zieloną?

    Przyłączam się do postulatu Krzysia. Ziomek, spróbuj pisać tak jak inni, to jest naprawdę wygodniejsze. Nie tylko dla czytającego, ale też dla Ciebie. Przekonasz się.
    ...też błędy ortograficzne !!!
    Twój "śląski" chyba nie jest najlepszy !?
    Możesz dać w proszku patrz: www.arago.cz/utopenci/

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    Krzysiu napisał(a)
    Ziomek, a możesz ty pisać normalnie, z nawiasami, bez wykrzykiwania nazw własnych, bez enterowania linijek w nieprawdopodobnych miejscach? Jestem już trochę stary i nie chce mi się odzwyczajać od poprawnej polszczyzny.
    Nie na temat !
    Zauważyłem dwa poważne błędy - "poprawna polszczyzna" !?
    Mogłeś mi to przesłać na PW...

    Smacznego !

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    zythum napisał(a)
    Skąd wziąłeś oliwki, Ziomek, w przepisie na utopence??? Czyżby w Czechach rosły gaje oliwne - pamiętaj, że nie jest to wymysł ostatnich kilku lat.
    ...chodzi o "oliwkę", oliwa - płyn - wersja wzbogacona.
    Pamiętam - gajów nie było ,ale byli Rzymianie !

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    U mnie żadnych oliwek nie będzie, zastanawiam się natomiast nad papryką chilli - dać świeżą czy konserwową? Czerwoną czy zieloną?

    Przyłączam się do postulatu Krzysia. Ziomek, spróbuj pisać tak jak inni, to jest naprawdę wygodniejsze. Nie tylko dla czytającego, ale też dla Ciebie. Przekonasz się.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X