Utopence
Collapse
X
-
Odp: Utopence: inny przepis
Rolek napisał(a)
2 kg serdelków wieprzowych
Leave a comment:
-
-
To jest przetłumaczony na polski przepis, do którego link podał Ziomek.
Leave a comment:
-
-
Utopence: inny przepis
Pamiętam, że na pl.rec.kuchnia przewinął się wątek utopencowy. Podawano tam przepis następujący:
UTOPENCE
składniki:
2 kg serdelków wieprzowych
1.75 kg cebuli
600 ml octu
1250 ml wody
5 łyżek stołowych soli - 120g
1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu
3/4 łyżki stołowej cukru - 10g
1 łyżka stołowa oleju
3 listki laurowe
chili na czubeczku noża
Sposób przygotowania:
Najpierw zalewa - zagotowujemy wodę z octem - dodajemy sól, cukier, olej, liść laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewę schładzamy.
Serdelki obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.Obraną cebulę kroimy w krążki. Do umytego, 5-litrowego słoja po ogórkach wrzucamy warstwę cebuli na wysokość 1 cm. Układamy warstwę serdelków. Później taką samą warstwą cebuli przekładamy serdelki - warstwy powtarzamy aż do napełnienia słoja.
Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką.
Za końcowe dzieło nie biorę odpowiedzialności . Nie próbowałem przepisu w praktyce. Wiem, że kolosalne znaczenie mają użyte serdelki. Ktoś próbował iść na skróty i użył drobiowych, no i .
Leave a comment:
-
-
Oby nam te utopence nie trafiły na scenę kwasową Ale jak tak wszyscy zaczniemy je przyrządzać, trzeba będzie urządzić jakieś degustacje.
A ART założy wortal utopenec.biz
Leave a comment:
-
-
No, chyba też się na te utopence skuszę Zrobię jutro lub w niedzielę.
A co do działów kulinarnych - to do ZIOMKA - są różne tematy o żarciu, ale jakoś żaden generalnie tak za bardzo się nie przyjął, żeby regularnie się w niego receptury wpisywało. Ja bardzo lubię eksperymentować z jedzeniem i nie chwaląc się, wychodzi mi to bardzo dobrze zazwyczaj
Leave a comment:
-
-
Ok będę czekał. Co oczywiście nie znaczy, że sam nie poeksperymentyję
Leave a comment:
-
-
Jak zrobię i mi wyjdą, to zdradzę jak je zrobiłem. Poza tym, najprzyjemniejsze w kuchni jest otwieranie piwa i eksperymentowanie
Leave a comment:
-
-
Słuchajcie ja wiem, że jest to pójście na łatwiznę ale może ktoś by opublikował jeden cały przepis z proporacjami składników i z ewentualnymi warjacjami z dodatkami np. oliwki
Leave a comment:
-
-
ZIOMEK2 napisał(a)
...też błędy ortograficzne !!!
Twój "śląski" chyba nie jest najlepszy !?
Możesz dać w proszku patrz: www.arago.cz/utopenci/
Oczywiście, że mój "śląski" nie jest najlepszy. Nie jestem Ślązakiem, przez 2 lata często tam bywałem, ale obracałem się wśród ludzi, którzy gwarą mówili rzadko. Trochę podłapałem i jak rozmawiam ze Ślązakami, próbuję rozmawiać w ten sposób - może się jeszcze czegoś nauczę. Do tej pory trafiałem na samych wyrozumiałych dla moich nieudolnych prób. Na pocieszenie zostaje mi, że rozumiem kaszubski
Nie wiem, co chcesz osiągnąć swoimi odpowiedziami na post Krzysia czy mój.
Leave a comment:
-
-
ZIOMEK2 napisał(a)
...chodzi o "oliwkę", oliwa - płyn - wersja wzbogacona.
Pamiętam - gajów nie było ,ale byli Rzymianie !Last edited by zythum; 2004-11-26, 11:20.
Leave a comment:
-
-
arcy napisał(a)
U mnie żadnych oliwek nie będzie, zastanawiam się natomiast nad papryką chilli - dać świeżą czy konserwową? Czerwoną czy zieloną?
Przyłączam się do postulatu Krzysia. Ziomek, spróbuj pisać tak jak inni, to jest naprawdę wygodniejsze. Nie tylko dla czytającego, ale też dla Ciebie. Przekonasz się.
Twój "śląski" chyba nie jest najlepszy !?
Możesz dać w proszku patrz: www.arago.cz/utopenci/
Leave a comment:
-
-
Krzysiu napisał(a)
Ziomek, a możesz ty pisać normalnie, z nawiasami, bez wykrzykiwania nazw własnych, bez enterowania linijek w nieprawdopodobnych miejscach? Jestem już trochę stary i nie chce mi się odzwyczajać od poprawnej polszczyzny.
Zauważyłem dwa poważne błędy - "poprawna polszczyzna" !?
Mogłeś mi to przesłać na PW...
Smacznego !
Leave a comment:
-
-
zythum napisał(a)
Skąd wziąłeś oliwki, Ziomek, w przepisie na utopence??? Czyżby w Czechach rosły gaje oliwne - pamiętaj, że nie jest to wymysł ostatnich kilku lat.
Pamiętam - gajów nie było ,ale byli Rzymianie !
Leave a comment:
-
-
U mnie żadnych oliwek nie będzie, zastanawiam się natomiast nad papryką chilli - dać świeżą czy konserwową? Czerwoną czy zieloną?
Przyłączam się do postulatu Krzysia. Ziomek, spróbuj pisać tak jak inni, to jest naprawdę wygodniejsze. Nie tylko dla czytającego, ale też dla Ciebie. Przekonasz się.
Leave a comment:
-
Leave a comment: