Utopence
Collapse
X
-
Skąd wziąłeś oliwki, Ziomek, w przepisie na utopence??? Czyżby w Czechach rosły gaje oliwne - pamiętaj, że nie jest to wymysł ostatnich kilku lat.
-
-
Ziomek, a możesz ty pisać normalnie, z nawiasami, bez wykrzykiwania nazw własnych, bez enterowania linijek w nieprawdopodobnych miejscach? Jestem już trochę stary i nie chce mi się odzwyczajać od poprawnej polszczyzny.
Leave a comment:
-
-
Do Lidla żech nie jechoł, po wurszt pójda kajś bliżej i sam utopence zrobia. Zjodłbych tyż prażoki, ale fajera w domu nie rozpola
A, i niedługa uwarza se wodzionka, dawno nie jodłech.
Niniejszym zgłaszam swoje honorowe członkostwo w sekcji śląskiej.
Leave a comment:
-
-
... a ocet to dałem winny / zwykły - chyba 6% / do ostatnich
"utopenców" i oliwkę z "oliwek" - ciekawe co z tego "wyrośnie"?
Leave a comment:
-
-
arcy napisał(a)
Spróbuję według czeskiego.
A Ty mi chopie powiedz, co tyn PYRSK znoczy. Jo trocha po ślunsku godoć umia, ale tego żech rychtig nie słyszoł.
To pewna odmiana NA ZDROWIE ! / patrz MASZTALSCY, kabaret RAK,
"śląskie biesiady" i.t.p./ - ogólnie przyjęte od "wieków".
Może też mieć znaczenie n.p. jako CZEŚĆ ! i.t.p.
P.S.
Czy kupiłeś "tyn wuszt" w "LidL" ?
Ciekawe jak tam Marusia ? / piwo "warzy", przepisy na "krupnioki"
zna...To możemy już otwierać BROWARY RESTAURACYJNE...Proponuję :
Wrocław, Książ / na zamku /, Opole / pod ratuszem /, Pszczyna
/ na zamku /....póżniej przeskok do Krosna...i całe "południe"
piwne NASZE !?
Leave a comment:
-
-
Odp: Odp: odp.: dla Marusi i innych zainteresowanych !
arzy napisał(a)
Podaj dokładny przepis jakiego używasz, bo na czosnek mam kilka
Jak długo muszą stać w zalewie aby je zjeść?
Patrz: www.argo.cz/utopenci/ - / na początek proponuję -
zrób sobie w/g przepisu nr I /
Tam są trzy przepisy / podobne - bez pasteryzacji i "z" /, napisane "prostym językiem" / a czeski może się przydać...!? /
jak prosta i praktyczna jest czeska kuchnia !
...a czosnek proponuję raczej jako zagrycha do gorzałki,
ale to póżniej - może powstanie osobny dział kulinarny !?
JESTEM ZA !!!
Leave a comment:
-
-
Spróbuję według czeskiego.
A Ty mi chopie powiedz, co tyn PYRSK znoczy. Jo trocha po ślunsku godoć umia, ale tego żech rychtig nie słyszoł.
Leave a comment:
-
-
To jest błędny przepis ! Ja już swoją opinię tam przesłałem.
NIECH NIKT Z NASZEGO SZEROKIEGO GRONA NIE ROBI TYM PRZEPISEM !
/ To jest raczej przepis na "niedokończone ogórki" !!! /
Bardzo proszę! Bo znów może mieć pretensje do naszych "piwnych
sąsiadów". Ja trzymam się przepisów w/g www.arago.cz/utopenci/,
i właśnie to jest to ! / wczoraj "zakisiłem" w/g przep. nrI /
"Orginalne" tylko po czesku !!!
Leave a comment:
-
-
Krzysiu napisał(a)
A w czym niby czeskie są takie lepsze, że polskich się boisz? Sądzisz, że Czesi nie potrafią dosypać starych szmat i gazet do mieszanki mięsnej?
Leave a comment:
-
-
Odp: odp.: dla Marusi i innych zainteresowanych !
ZIOMEK2 napisał(a)
Generalnie zalewa jak na czosnek konserwowy / musi być
dodana ostra papryka aby podkreślić smak...i.t.d. /.
(...)
SMACZNEGO !
Jak długo muszą stać w zalewie aby je zjeść?Last edited by arzy; 2004-11-25, 11:25.
Leave a comment:
-
-
odp.: dla Marusi i innych zainteresowanych !
Generalnie zalewa jak na czosnek konserwowy / musi być
dodana ostra papryka aby podkreślić smak...i.t.d. /.
Zaś parówki "cielęce", bo szybko "przechodzą" / ale mogą być
dowolne - w/g uznania, grubość też - ale raczej krótsze - lepiej
się je ! /. Można także zrobić wersję "amerykańską" z kabanosem.
To tyle moich uwag.
Oto adresy: www.arago.cz/utopenci/ lub www.google.pl
/ wpisz utopenec lub langos i masz wersję czeską, słowacką../
Polecam "langose" na ostro : www.puszkkka.spinacz.pl
...a póżniej już tylko: piwo,śliwowica... i zabawa do rana !
/ przekazuję adresy a nie konkretny przepis aby było szybciej
i wybór większy ! /. Patrz też "certova burta" i "syr".
SMACZNEGO !
Leave a comment:
-
-
ZIOMEK2 napisał(a)
...przecież chciałeś "UTOPENCE", a właśnie z "cielęcych"
wychodzą najlepsze / mam nawet przepis ! /.
Leave a comment:
-
-
zythum napisał(a)
Absolutnie się nie zgadzam.
jadłem czeskiego "parka w rochliku" i dla mnie bez różnicy, jadłem też "klobaskę" i było super
żąleną napisał(a)
Viva parówki sojowe!
Leave a comment:
-
Leave a comment: