Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • zythum
    replied
    Skąd wziąłeś oliwki, Ziomek, w przepisie na utopence??? Czyżby w Czechach rosły gaje oliwne - pamiętaj, że nie jest to wymysł ostatnich kilku lat.

    Leave a comment:


  • Krzysiu
    replied
    Ziomek, a możesz ty pisać normalnie, z nawiasami, bez wykrzykiwania nazw własnych, bez enterowania linijek w nieprawdopodobnych miejscach? Jestem już trochę stary i nie chce mi się odzwyczajać od poprawnej polszczyzny.

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Do Lidla żech nie jechoł, po wurszt pójda kajś bliżej i sam utopence zrobia. Zjodłbych tyż prażoki, ale fajera w domu nie rozpola
    A, i niedługa uwarza se wodzionka, dawno nie jodłech.

    Niniejszym zgłaszam swoje honorowe członkostwo w sekcji śląskiej.

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    ... a ocet to dałem winny / zwykły - chyba 6% / do ostatnich
    "utopenców" i oliwkę z "oliwek" - ciekawe co z tego "wyrośnie"?

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    arcy napisał(a)
    Spróbuję według czeskiego.

    A Ty mi chopie powiedz, co tyn PYRSK znoczy. Jo trocha po ślunsku godoć umia, ale tego żech rychtig nie słyszoł.
    PYRSK LUDKOWIE ! / w kolektywie "o" i przy: piwku , "gorzołce".../
    To pewna odmiana NA ZDROWIE ! / patrz MASZTALSCY, kabaret RAK,
    "śląskie biesiady" i.t.p./ - ogólnie przyjęte od "wieków".
    Może też mieć znaczenie n.p. jako CZEŚĆ ! i.t.p.

    P.S.
    Czy kupiłeś "tyn wuszt" w "LidL" ?

    Ciekawe jak tam Marusia ? / piwo "warzy", przepisy na "krupnioki"
    zna...To możemy już otwierać BROWARY RESTAURACYJNE...Proponuję :
    Wrocław, Książ / na zamku /, Opole / pod ratuszem /, Pszczyna
    / na zamku /....póżniej przeskok do Krosna...i całe "południe"
    piwne NASZE !?

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    Odp: Odp: odp.: dla Marusi i innych zainteresowanych !

    arzy napisał(a)
    Podaj dokładny przepis jakiego używasz, bo na czosnek mam kilka

    Jak długo muszą stać w zalewie aby je zjeść?
    Około 7 dni ! / musisz sprawdzić - czy przeszły ! /
    Patrz: www.argo.cz/utopenci/ - / na początek proponuję -
    zrób sobie w/g przepisu nr I /
    Tam są trzy przepisy / podobne - bez pasteryzacji i "z" /, napisane "prostym językiem" / a czeski może się przydać...!? /
    jak prosta i praktyczna jest czeska kuchnia !

    ...a czosnek proponuję raczej jako zagrycha do gorzałki,
    ale to póżniej - może powstanie osobny dział kulinarny !?
    JESTEM ZA !!!

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Spróbuję według czeskiego.

    A Ty mi chopie powiedz, co tyn PYRSK znoczy. Jo trocha po ślunsku godoć umia, ale tego żech rychtig nie słyszoł.

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    arcy napisał(a)
    Dla średnio rozumiejących po czesku:

    o2 to serwis blisko ludzi. Pieniądze, zakupy, rozrywka, porady, wiadomości lokalne. Wszystko, czym żyje Polska!


    Tyle że zapomnieli o cebuli i papryczce.
    ...i o oliwce...!
    To jest błędny przepis ! Ja już swoją opinię tam przesłałem.
    NIECH NIKT Z NASZEGO SZEROKIEGO GRONA NIE ROBI TYM PRZEPISEM !
    / To jest raczej przepis na "niedokończone ogórki" !!! /
    Bardzo proszę! Bo znów może mieć pretensje do naszych "piwnych
    sąsiadów". Ja trzymam się przepisów w/g www.arago.cz/utopenci/,
    i właśnie to jest to ! / wczoraj "zakisiłem" w/g przep. nrI /
    "Orginalne" tylko po czesku !!!

    Leave a comment:


  • sloniatko
    replied
    Krzysiu napisał(a)
    A w czym niby czeskie są takie lepsze, że polskich się boisz? Sądzisz, że Czesi nie potrafią dosypać starych szmat i gazet do mieszanki mięsnej?
    Odnośnie czeskich parówek to będąc w Pradze nabyłem je w miejscowym Albercie i były naprawdę niezłe. Może Czesi dopsypuja jakieś lepsze szmaty i gazety

    Leave a comment:


  • arzy
    replied
    Odp: odp.: dla Marusi i innych zainteresowanych !

    ZIOMEK2 napisał(a)
    Generalnie zalewa jak na czosnek konserwowy / musi być
    dodana ostra papryka aby podkreślić smak...i.t.d. /.
    (...)

    SMACZNEGO !
    Podaj dokładny przepis jakiego używasz, bo na czosnek mam kilka

    Jak długo muszą stać w zalewie aby je zjeść?
    Last edited by arzy; 2004-11-25, 11:25.

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Dla średnio rozumiejących po czesku:

    o2 to serwis blisko ludzi. Pieniądze, zakupy, rozrywka, porady, wiadomości lokalne. Wszystko, czym żyje Polska!


    Tyle że zapomnieli o cebuli i papryczce.

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    odp.: dla Marusi i innych zainteresowanych !

    Generalnie zalewa jak na czosnek konserwowy / musi być
    dodana ostra papryka aby podkreślić smak...i.t.d. /.
    Zaś parówki "cielęce", bo szybko "przechodzą" / ale mogą być
    dowolne - w/g uznania, grubość też - ale raczej krótsze - lepiej
    się je ! /. Można także zrobić wersję "amerykańską" z kabanosem.
    To tyle moich uwag.
    Oto adresy: www.arago.cz/utopenci/ lub www.google.pl
    / wpisz utopenec lub langos i masz wersję czeską, słowacką../
    Polecam "langose" na ostro : www.puszkkka.spinacz.pl
    ...a póżniej już tylko: piwo,śliwowica... i zabawa do rana !

    / przekazuję adresy a nie konkretny przepis aby było szybciej
    i wybór większy ! /. Patrz też "certova burta" i "syr".

    SMACZNEGO !

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    ZIOMEK2 napisał(a)
    ...przecież chciałeś "UTOPENCE", a właśnie z "cielęcych"
    wychodzą najlepsze / mam nawet przepis ! /.
    To dawaj ten przepis

    Leave a comment:


  • becik
    replied
    zythum napisał(a)
    Absolutnie się nie zgadzam.
    parówka to parówka, a nie kiełbasa czy kiełbaska, jak sama nazwa wskazuje jest tylko parówą

    jadłem czeskiego "parka w rochliku" i dla mnie bez różnicy, jadłem też "klobaskę" i było super


    żąleną napisał(a)
    Viva parówki sojowe!
    eee, to taka parówka jak kwas chlebowy piwem

    Leave a comment:


  • żąleną
    replied
    Ja też.

    Viva parówki sojowe!

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X