Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pietrzak Wyświetlenie odpowiedzi
    A dodawaliście kiedyś gorczycę do Utopenców,ja ma m sporo różnych ekesperymentów utopencówych, niesty przepisy były na oko i nigdy nie wyszły mi takie same, ale zawsze wszystkim smakowały.
    Tak dawałem pasuje wyśmienicie a ile zabawy z rozgryzieniem jednej kuleczki

    Leave a comment:


  • Pietrzak
    replied
    A dodawaliście kiedyś gorczycę do Utopenców,ja ma m sporo różnych ekesperymentów utopencówych, niesty przepisy były na oko i nigdy nie wyszły mi takie same, ale zawsze wszystkim smakowały.

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cukierniczka
    Utopence wyszły bardzo octowe. Nastepnym razem abernacka musi trochę zmienicć proporcje.
    Następnym razem proponuje zastosować ocet winny gdzieś na 6% bo ten spirytusowy na 8 lub 10% jest raczej za mocny aczkolwiek można go rozcieńczyć, ale winny ma tutaj chyba właściwszy smak !?
    Last edited by ZIOMEK2; 2007-03-18, 09:45.

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
    Dodać wody?

    To samo przyszło mi do głowy, wylałbym zalewę octową do gara dolał wody ile potrzeba do właściwego smaku i zalał utopence.

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cukierniczka
    Utopence wyszły bardzo octowe. Nastepnym razem abernacka musi trochę zmienicć proporcje.
    Dodać wody?

    Leave a comment:


  • cukierniczka
    replied
    Utopence wyszły bardzo octowe. Nastepnym razem abernacka musi trochę zmienicć proporcje.

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
    Czy po zalaniu parówek zalewą octową, słoiki z zawartością trzeba jeszcze zagotować w celu pastryzacji i dokładnego zamknięcia?
    Wszystko jest napisane parę postów wyżej

    Pasteryzacja niegłupi pomysł, wtedy mamy przekąskę dla niespodziewanych gości prosto z piwniczki

    A w ogóle dawno utopenców nie robiłam, musze na parapetówkę nastawić, mniam

    Leave a comment:


  • abernacka
    replied
    Czy po zalaniu parówek zalewą octową, słoiki z zawartością trzeba jeszcze zagotować w celu pastryzacji i dokładnego zamknięcia?

    Leave a comment:


  • ZIOMEK2
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawcik
    Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne
    W/g mnie to pół laski i będzie tak jak trzeba !?

    Leave a comment:


  • mark33
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
    Wszystko zależy od parówek i stopnia zamarynowania. U mnie wytrzymywały więcej niż 14 dni. Zawsze też możesz poddać je procesowi pasteryzacji, wtedy postoją znacznie dłużej. Jak warzywa konserwowe.

    U mnie bywały do 3 tygodni ( były wtedy najlepsze), przechowywałem w lodówce, temperatura koło 6 stopni. Warunek jest jeden, trzeba dużo nastawić

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Wszystko zależy od parówek i stopnia zamarynowania. U mnie wytrzymywały więcej niż 14 dni. Zawsze też możesz poddać je procesowi pasteryzacji, wtedy postoją znacznie dłużej. Jak warzywa konserwowe.

    Leave a comment:


  • peter007
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika borinek
    1----14 dni
    2----MOGE
    No chyba jedno wyklucza drugie

    Leave a comment:


  • borinek
    replied
    1----14 dni
    2----MOGE

    Leave a comment:


  • Pawcik
    replied
    A jak dlugo utopence moga stac w chlodnym i ciemnym miejscu ?
    Czy moge zrobić na raz większą ilośc i odstawić je, zeby byly na dluzszy czas ?

    Leave a comment:


  • arcy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawcik
    Mam małe pytanko
    Jak robiłem pierwszy raz utopence to dalem lyzeczke od herbaty sproszkowanego chili do zalewy z szklanki octu i 3 szklanek wody + przyprawy.
    Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne
    Jeżeli są bardzo ostre, to myślę że maksymalnie pół.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X