Mam małe pytanko
Jak robiłem pierwszy raz utopence to dalem lyzeczke od herbaty sproszkowanego chili do zalewy z szklanki octu i 3 szklanek wody + przyprawy.
Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne
Utopence
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika earl_grey4 słoiki powędrowały do lodówki na czas Wielkiego Postu. 2 słoiki wieprzowych serdelków w całości i 2 w plastrach, nie żałowałem przypraw i świeżej papryczki chili.
tzn, dobry produkt regionalny !?
Leave a comment:
-
-
4 słoiki powędrowały do lodówki na czas Wielkiego Postu. 2 słoiki wieprzowych serdelków w całości i 2 w plastrach, nie żałowałem przypraw i świeżej papryczki chili.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakKrótkie, grube parówki czyli tzw. serdelki.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MałażonkaTak z ciekawości,:to parówki, ziemniaki czy jeszcze co innego?
A jeśli ziemniaki, to gotowane?
Leave a comment:
-
-
Mój, sprawdzony przepis na Utopenci:
zalewa:
1 szklanaka octu 10%
3 szklanki wody
5 łyżek cukru
2 łyżeczki soli
10 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
4 średnie cebule
Zalewę zagotować, wrzycić cebulę, pogotować 1 minutę. Zalewę ostudzić.
Parówki ułożyć w słoju, nałożyć na wierzch cebulę z zalewy, zalać chłodną zalewą.
Leave a comment:
-
-
Też sobie ostatnio przypomniałem, ale w trochę większej skali
Trzy słoje o pojemności 2,8l każdy, padły z okazji święta czekolady 22 lipca
Każdy słój był odrobinę inaczej robiony - takie eksperymenty naukowe
Wszyscy uczestnicy obchodów zażerali się aż uszy się trzęsły.
Do tego królujące smoki z fortuny w ilościach przyzwoitych.
Pychotka.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielakMinęło 7-dni i spróbowałem moich utopence.
Hm... Chyba prszesadziłem z octem, cebulka i papryka super. Natomiast parówki smakują jak parówki tylko że może troszkę czuć w nich ocet(?). Czy to tak ma być? Spodziewałem się czegoś lepszego.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielakNatomiast parówki smakują jak parówki tylko że może troszkę czuć w nich ocet(?). Czy to tak
ma być? Spodziewałem się czegoś lepszego.
Leave a comment:
-
-
Minęło 7-dni i spróbowałem moich utopence.
Hm... Chyba prszesadziłem z octem, cebulka i papryka super. Natomiast parówki smakują jak parówki tylko że może troszkę czuć w nich ocet(?). Czy to tak ma być? Spodziewałem się czegoś lepszego.
Leave a comment:
-
-
Moje pierwsze utopence właśnie stoją na "cichej" .
Oby wyszły pyszne.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotA gdybym tak w niedzielę wstąpił na degustację jednego słoiczka?
Leave a comment:
-
-
Poczytałem i stwierdzam że dziś nastawiam pierwszy słoik utopenców. Czekam na żonkę i idziemy na zakupy.
Leave a comment:
-
Leave a comment: