Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    #46
    Oby nam te utopence nie trafiły na scenę kwasową Ale jak tak wszyscy zaczniemy je przyrządzać, trzeba będzie urządzić jakieś degustacje.

    A ART założy wortal utopenec.biz

    Comment

    • Rolek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.08
      • 1038

      #47
      Utopence: inny przepis

      Pamiętam, że na pl.rec.kuchnia przewinął się wątek utopencowy. Podawano tam przepis następujący:

      UTOPENCE
      składniki:
      2 kg serdelków wieprzowych
      1.75 kg cebuli
      600 ml octu
      1250 ml wody
      5 łyżek stołowych soli - 120g
      1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu
      3/4 łyżki stołowej cukru - 10g
      1 łyżka stołowa oleju
      3 listki laurowe
      chili na czubeczku noża

      Sposób przygotowania:
      Najpierw zalewa - zagotowujemy wodę z octem - dodajemy sól, cukier, olej, liść laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewę schładzamy.
      Serdelki obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.Obraną cebulę kroimy w krążki. Do umytego, 5-litrowego słoja po ogórkach wrzucamy warstwę cebuli na wysokość 1 cm. Układamy warstwę serdelków. Później taką samą warstwą cebuli przekładamy serdelki - warstwy powtarzamy aż do napełnienia słoja.
      Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką.


      Za końcowe dzieło nie biorę odpowiedzialności . Nie próbowałem przepisu w praktyce. Wiem, że kolosalne znaczenie mają użyte serdelki. Ktoś próbował iść na skróty i użył drobiowych, no i .

      Comment

      • arcy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.07
        • 7538

        #48
        To jest przetłumaczony na polski przepis, do którego link podał Ziomek.

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #49
          Odp: Utopence: inny przepis

          Rolek napisał(a)



          2 kg serdelków wieprzowych
          kurka, to w końcu cielęce, czy wieprzowe??
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • arcy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.07
            • 7538

            #50
            Ja stawiam na wieprzowe, cielęce mogą okazać się zbyt delikatne.

            Comment

            • sloniatko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1014

              #51
              Odp: Utopence: inny przepis

              Rolek napisał(a)
              Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką.
              W weekend i ja spróbuję z nimi zawalczyć powiedzcie mi tylko jak dlugo to powinno się marynować ??
              Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

              Comment

              • Rolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 1038

                #52
                arcy napisał(a)
                To jest przetłumaczony na polski przepis, do którego link podał Ziomek.
                No patrz, faktycznie!
                Link mi nie działał, a teraz widzę, że masz rację. Przepis ten został przetłumaczony ponad trzy lata temu, strona więc od tego czasu się nie zmieniła.

                Tu link do dyskusji o tym przepisie na p.r.k.

                Comment

                • Rolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2001.08
                  • 1038

                  #53
                  Odp: Odp: Utopence: inny przepis

                  sloniatko napisał(a)
                  W weekend i ja spróbuję z nimi zawalczyć powiedzcie mi tylko jak dlugo to powinno się marynować ??
                  Próbować można i na drugi dzień. Ale jak postoi z tydzień, to nie zaszkodzi.

                  Comment

                  • sloniatko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1014

                    #54
                    Odp: Utopence: inny przepis

                    Rolek napisał(a)
                    Pamiętam, że na pl.rec.kuchnia przewinął się wątek utopencowy. Podawano tam przepis następujący:

                    UTOPENCE
                    składniki:
                    2 kg serdelków wieprzowych
                    1.75 kg cebuli
                    600 ml octu
                    250 ml wody
                    5 łyżek stołowych soli - 120g
                    1/2 łyżki stołowej zmielonego czarnego pieprzu
                    3/4 łyżki stołowej cukru - 10g
                    1 łyżka stołowa oleju
                    3 listki laurowe
                    chili na czubeczku noża

                    Sposób przygotowania:
                    Najpierw zalewa - zagotowujemy wodę z octem - dodajemy sól, cukier, olej, liść laurowy i chili i gotujemy 2 minuty. Zalewę schładzamy.
                    Serdelki obieramy ze skórki i kroimy na 4 części.Obraną cebulę kroimy w krążki. Do umytego, 5-litrowego słoja po ogórkach wrzucamy warstwę cebuli na wysokość 1 cm. Układamy warstwę serdelków. Później taką samą warstwą cebuli przekładamy serdelki - warstwy powtarzamy aż do napełnienia słoja.
                    Ochłodzoną zalewę wlewamy do słoja. Słój dobrze jest przykryć celofanem i owinąć gumką.


                    Za końcowe dzieło nie biorę odpowiedzialności . Nie próbowałem przepisu w praktyce. Wiem, że kolosalne znaczenie mają użyte serdelki. Ktoś próbował iść na skróty i użył drobiowych, no i .
                    UWAGA wody powinno być 1250ml a nie 250
                    Naprawę przepisu, niestety po fakcie , zawdzięczam swojej lepszej połowie - Słoneczku.
                    A teraz biorę się za ratowanie moich utopenców
                    Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #55
                      Odp: Odp: Utopence: inny przepis

                      sloniatko napisał(a)
                      UWAGA wody powinno być 1250ml a nie 250
                      Naprawę przepisu, niestety po fakcie , zawdzięczam swojej lepszej połowie - Słoneczku.
                      A teraz biorę się za ratowanie moich utopenców
                      Hie hie, ja na szczęście przeczytałam również oryginał czeski, więc wczoraj dałam odpowiednią ilość wody Oczywiście zrobiłam "eksperymentalną warkę" z pół kg parówek - jeden słoik cielęce, drugi słoik - wieprzowe.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • arcy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.07
                        • 7538

                        #56
                        Mnie też coś tknęło i sprawdziłem na czeskim. W sklepie sobie policzyłem, wyszło mi że planuję zalać serdelki kwasem Wkładam od razu 2 kg, bo dokładnie za tydzień będzie w domu impreza. Jak goście nie popadają, to będzie sukces.

                        Comment

                        • arcy
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.07
                          • 7538

                          #57
                          Utopence się "warzą" Jak się znam, to jutro nie wytrzymam i sprawdzę, czy nabierają mocy. Może do soboty coś zostanie

                          Comment

                          • ZIOMEK2
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 2523

                            #58
                            Rolek napisał(a)
                            No patrz, faktycznie!
                            Link mi nie działał, a teraz widzę, że masz rację. Przepis ten został przetłumaczony ponad trzy lata temu, strona więc od tego czasu się nie zmieniła.

                            Tu link do dyskusji o tym przepisie na p.r.k.
                            No popatrz, musiał przyjść taki ZIOMEK2 i zwrócić na to uwagę !
                            Trzy Wasze stracone lata !?

                            Comment

                            • sklep-piwowar
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 559

                              #59
                              Serdelki obieramy i kroimy na 4 części

                              tylko w jaki sposób je kroimy ?

                              w polskim przepisie nie ma nic o krojeniu ,ale też nie ma nic o cebuli !
                              Last edited by sklep-piwowar; 2004-11-28, 22:15.

                              Comment

                              • arcy
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.07
                                • 7538

                                #60
                                Pokroiłem je tak: najpierw w poprzek, a potem wzdłuż. Ale możesz najpierw wzdłuż, potem w poprzek. I tak wyjdzie Ci to samo
                                Chodzi o to. żeby ułatwić zalewie przenikanie przez parówkę.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X