Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
Utopence
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakKrótkie, grube parówki czyli tzw. serdelki.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika earl_grey4 słoiki powędrowały do lodówki na czas Wielkiego Postu. 2 słoiki wieprzowych serdelków w całości i 2 w plastrach, nie żałowałem przypraw i świeżej papryczki chili.
tzn, dobry produkt regionalny !?
Comment
-
-
Mam małe pytanko
Jak robiłem pierwszy raz utopence to dalem lyzeczke od herbaty sproszkowanego chili do zalewy z szklanki octu i 3 szklanek wody + przyprawy.
Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PawcikMam małe pytanko
Jak robiłem pierwszy raz utopence to dalem lyzeczke od herbaty sproszkowanego chili do zalewy z szklanki octu i 3 szklanek wody + przyprawy.
Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcyWszystko zależy od parówek i stopnia zamarynowania. U mnie wytrzymywały więcej niż 14 dni. Zawsze też możesz poddać je procesowi pasteryzacji, wtedy postoją znacznie dłużej. Jak warzywa konserwowe.
U mnie bywały do 3 tygodni ( były wtedy najlepsze), przechowywałem w lodówce, temperatura koło 6 stopni. Warunek jest jeden, trzeba dużo nastawić
Comment
-
-
Czy po zalaniu parówek zalewą octową, słoiki z zawartością trzeba jeszcze zagotować w celu pastryzacji i dokładnego zamknięcia?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernackaCzy po zalaniu parówek zalewą octową, słoiki z zawartością trzeba jeszcze zagotować w celu pastryzacji i dokładnego zamknięcia?
Pasteryzacja niegłupi pomysł, wtedy mamy przekąskę dla niespodziewanych gości prosto z piwniczki
A w ogóle dawno utopenców nie robiłam, musze na parapetówkę nastawić, mniam
Comment
-
Comment