Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
    Tak z ciekawości,:to parówki, ziemniaki czy jeszcze co innego?
    A jeśli ziemniaki, to gotowane?
    Krótkie, grube parówki czyli tzw. serdelki.

    Comment

    • ZIOMEK2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 2523

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
      Krótkie, grube parówki czyli tzw. serdelki.
      serdelki może i tak ale jak wspomniałem wcześniej po wielkich trudach - klasyczne to są na bazie " spekaczek ", spekaćki z niemieckiego " speck " , ale w formie wizualnej podobnej do serdelków , zaś zawartość bardziej tłusta niż papierowa !

      Comment

      • earl_grey
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.05
        • 203

        4 słoiki powędrowały do lodówki na czas Wielkiego Postu. 2 słoiki wieprzowych serdelków w całości i 2 w plastrach, nie żałowałem przypraw i świeżej papryczki chili.

        Comment

        • ZIOMEK2
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 2523

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika earl_grey
          4 słoiki powędrowały do lodówki na czas Wielkiego Postu. 2 słoiki wieprzowych serdelków w całości i 2 w plastrach, nie żałowałem przypraw i świeżej papryczki chili.

          tzn, dobry produkt regionalny !?

          Comment

          • Pawcik
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.08
            • 108

            Mam małe pytanko
            Jak robiłem pierwszy raz utopence to dalem lyzeczke od herbaty sproszkowanego chili do zalewy z szklanki octu i 3 szklanek wody + przyprawy.
            Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne

            Comment

            • arcy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.07
              • 7538

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawcik
              Mam małe pytanko
              Jak robiłem pierwszy raz utopence to dalem lyzeczke od herbaty sproszkowanego chili do zalewy z szklanki octu i 3 szklanek wody + przyprawy.
              Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne
              Jeżeli są bardzo ostre, to myślę że maksymalnie pół.

              Comment

              • Pawcik
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.08
                • 108

                A jak dlugo utopence moga stac w chlodnym i ciemnym miejscu ?
                Czy moge zrobić na raz większą ilośc i odstawić je, zeby byly na dluzszy czas ?

                Comment

                • borinek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.01
                  • 126

                  1----14 dni
                  2----MOGE

                  Chętnie nawiążę wymianę etykiet
                  Bronislav Gorčík
                  chrpova 457
                  54102 Trutnov-Czechy

                  Comment

                  • peter007
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.06
                    • 2820

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika borinek
                    1----14 dni
                    2----MOGE
                    No chyba jedno wyklucza drugie
                    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                    Comment

                    • arcy
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.07
                      • 7538

                      Wszystko zależy od parówek i stopnia zamarynowania. U mnie wytrzymywały więcej niż 14 dni. Zawsze też możesz poddać je procesowi pasteryzacji, wtedy postoją znacznie dłużej. Jak warzywa konserwowe.

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                        Wszystko zależy od parówek i stopnia zamarynowania. U mnie wytrzymywały więcej niż 14 dni. Zawsze też możesz poddać je procesowi pasteryzacji, wtedy postoją znacznie dłużej. Jak warzywa konserwowe.

                        U mnie bywały do 3 tygodni ( były wtedy najlepsze), przechowywałem w lodówce, temperatura koło 6 stopni. Warunek jest jeden, trzeba dużo nastawić

                        Comment

                        • ZIOMEK2
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 2523

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pawcik
                          Ale teraz mam papryczki chili w calosci tak wiec ile ich dac na litrowy sloik ?, zeby nie było jak siekiera ale zeby było pikantne
                          W/g mnie to pół laski i będzie tak jak trzeba !?

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

                            Czy po zalaniu parówek zalewą octową, słoiki z zawartością trzeba jeszcze zagotować w celu pastryzacji i dokładnego zamknięcia?
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                              Czy po zalaniu parówek zalewą octową, słoiki z zawartością trzeba jeszcze zagotować w celu pastryzacji i dokładnego zamknięcia?
                              Wszystko jest napisane parę postów wyżej

                              Pasteryzacja niegłupi pomysł, wtedy mamy przekąskę dla niespodziewanych gości prosto z piwniczki

                              A w ogóle dawno utopenców nie robiłam, musze na parapetówkę nastawić, mniam
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • cukierniczka
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2006.01
                                • 143

                                Utopence wyszły bardzo octowe. Nastepnym razem abernacka musi trochę zmienicć proporcje.
                                Złośnica

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X