Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    #16
    zythum napisał(a)
    Po pierwsze nie są to takie zwykłe polskie parówki, po drugie zalewa nie składa się wyłącznie z octu (ma swój określony w przepisie skład).
    No wreszcie ktoś rozumie, co mam na myśli. I w dodatku także w kwestii polskich parówek.

    Comment

    • ZIOMEK2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 2523

      #17
      arcy napisał(a)
      4 grudnia mam imprezę w pracy i imieniny mojej lepszej połowy. Poza tym wyprawa do Cieszyna po parówki byłaby dopiero nieopłacalna. Już lepiej zajrzę do Lidla.

      A co do parówek, to nawet do cielęcych podchodziłbym z ostrożnością.
      ...przecież chciałeś "UTOPENCE", a właśnie z "cielęcych"
      wychodzą najlepsze / mam nawet przepis ! /.

      Comment

      • ZIOMEK2
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.09
        • 2523

        #18
        arcy napisał(a)
        No wreszcie ktoś rozumie, co mam na myśli. I w dodatku także w kwestii polskich parówek.
        ... ja też rozumiem !

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #19
          parówka to parówka, czy to polska, czeska, niemiecka czy ugandyjska, w każdej są śmiecie, skóry, oczy czy inne świństwa; wszystko kwestią przyrządzenia
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #20
            becik napisał(a)
            parówka to parówka, czy to polska, czeska, niemiecka czy ugandyjska, w każdej są śmiecie, skóry, oczy czy inne świństwa; wszystko kwestią przyrządzenia
            Absolutnie się nie zgadzam.
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #21
              Ja też.

              Viva parówki sojowe!

              Comment

              • becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

                #22
                zythum napisał(a)
                Absolutnie się nie zgadzam.
                parówka to parówka, a nie kiełbasa czy kiełbaska, jak sama nazwa wskazuje jest tylko parówą

                jadłem czeskiego "parka w rochliku" i dla mnie bez różnicy, jadłem też "klobaskę" i było super


                żąleną napisał(a)
                Viva parówki sojowe!
                eee, to taka parówka jak kwas chlebowy piwem
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  ZIOMEK2 napisał(a)
                  ...przecież chciałeś "UTOPENCE", a właśnie z "cielęcych"
                  wychodzą najlepsze / mam nawet przepis ! /.
                  To dawaj ten przepis
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • ZIOMEK2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 2523

                    #24
                    odp.: dla Marusi i innych zainteresowanych !

                    Generalnie zalewa jak na czosnek konserwowy / musi być
                    dodana ostra papryka aby podkreślić smak...i.t.d. /.
                    Zaś parówki "cielęce", bo szybko "przechodzą" / ale mogą być
                    dowolne - w/g uznania, grubość też - ale raczej krótsze - lepiej
                    się je ! /. Można także zrobić wersję "amerykańską" z kabanosem.
                    To tyle moich uwag.
                    Oto adresy: www.arago.cz/utopenci/ lub www.google.pl
                    / wpisz utopenec lub langos i masz wersję czeską, słowacką../
                    Polecam "langose" na ostro : www.puszkkka.spinacz.pl
                    ...a póżniej już tylko: piwo,śliwowica... i zabawa do rana !

                    / przekazuję adresy a nie konkretny przepis aby było szybciej
                    i wybór większy ! /. Patrz też "certova burta" i "syr".

                    SMACZNEGO !

                    Comment

                    • arcy
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.07
                      • 7538

                      #25
                      Dla średnio rozumiejących po czesku:

                      o2 to serwis blisko ludzi. Pieniądze, zakupy, rozrywka, porady, wiadomości lokalne. Wszystko, czym żyje Polska!


                      Tyle że zapomnieli o cebuli i papryczce.

                      Comment

                      • arzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.06
                        • 2814

                        #26
                        Odp: odp.: dla Marusi i innych zainteresowanych !

                        ZIOMEK2 napisał(a)
                        Generalnie zalewa jak na czosnek konserwowy / musi być
                        dodana ostra papryka aby podkreślić smak...i.t.d. /.
                        (...)

                        SMACZNEGO !
                        Podaj dokładny przepis jakiego używasz, bo na czosnek mam kilka

                        Jak długo muszą stać w zalewie aby je zjeść?
                        Last edited by arzy; 2004-11-25, 11:25.
                        "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        Bractwo Piwne
                        Skład Piwa
                        Piszę poprawnie po polsku!

                        Comment

                        • sloniatko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1014

                          #27
                          Krzysiu napisał(a)
                          A w czym niby czeskie są takie lepsze, że polskich się boisz? Sądzisz, że Czesi nie potrafią dosypać starych szmat i gazet do mieszanki mięsnej?
                          Odnośnie czeskich parówek to będąc w Pradze nabyłem je w miejscowym Albercie i były naprawdę niezłe. Może Czesi dopsypuja jakieś lepsze szmaty i gazety
                          Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                          Comment

                          • ZIOMEK2
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.09
                            • 2523

                            #28
                            arcy napisał(a)
                            Dla średnio rozumiejących po czesku:

                            o2 to serwis blisko ludzi. Pieniądze, zakupy, rozrywka, porady, wiadomości lokalne. Wszystko, czym żyje Polska!


                            Tyle że zapomnieli o cebuli i papryczce.
                            ...i o oliwce...!
                            To jest błędny przepis ! Ja już swoją opinię tam przesłałem.
                            NIECH NIKT Z NASZEGO SZEROKIEGO GRONA NIE ROBI TYM PRZEPISEM !
                            / To jest raczej przepis na "niedokończone ogórki" !!! /
                            Bardzo proszę! Bo znów może mieć pretensje do naszych "piwnych
                            sąsiadów". Ja trzymam się przepisów w/g www.arago.cz/utopenci/,
                            i właśnie to jest to ! / wczoraj "zakisiłem" w/g przep. nrI /
                            "Orginalne" tylko po czesku !!!

                            Comment

                            • arcy
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.07
                              • 7538

                              #29
                              Spróbuję według czeskiego.

                              A Ty mi chopie powiedz, co tyn PYRSK znoczy. Jo trocha po ślunsku godoć umia, ale tego żech rychtig nie słyszoł.

                              Comment

                              • ZIOMEK2
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.09
                                • 2523

                                #30
                                Odp: Odp: odp.: dla Marusi i innych zainteresowanych !

                                arzy napisał(a)
                                Podaj dokładny przepis jakiego używasz, bo na czosnek mam kilka

                                Jak długo muszą stać w zalewie aby je zjeść?
                                Około 7 dni ! / musisz sprawdzić - czy przeszły ! /
                                Patrz: www.argo.cz/utopenci/ - / na początek proponuję -
                                zrób sobie w/g przepisu nr I /
                                Tam są trzy przepisy / podobne - bez pasteryzacji i "z" /, napisane "prostym językiem" / a czeski może się przydać...!? /
                                jak prosta i praktyczna jest czeska kuchnia !

                                ...a czosnek proponuję raczej jako zagrycha do gorzałki,
                                ale to póżniej - może powstanie osobny dział kulinarny !?
                                JESTEM ZA !!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X