Utopence

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ZIOMEK2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 2523

    #31
    arcy napisał(a)
    Spróbuję według czeskiego.

    A Ty mi chopie powiedz, co tyn PYRSK znoczy. Jo trocha po ślunsku godoć umia, ale tego żech rychtig nie słyszoł.
    PYRSK LUDKOWIE ! / w kolektywie "o" i przy: piwku , "gorzołce".../
    To pewna odmiana NA ZDROWIE ! / patrz MASZTALSCY, kabaret RAK,
    "śląskie biesiady" i.t.p./ - ogólnie przyjęte od "wieków".
    Może też mieć znaczenie n.p. jako CZEŚĆ ! i.t.p.

    P.S.
    Czy kupiłeś "tyn wuszt" w "LidL" ?

    Ciekawe jak tam Marusia ? / piwo "warzy", przepisy na "krupnioki"
    zna...To możemy już otwierać BROWARY RESTAURACYJNE...Proponuję :
    Wrocław, Książ / na zamku /, Opole / pod ratuszem /, Pszczyna
    / na zamku /....póżniej przeskok do Krosna...i całe "południe"
    piwne NASZE !?

    Comment

    • ZIOMEK2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.09
      • 2523

      #32
      ... a ocet to dałem winny / zwykły - chyba 6% / do ostatnich
      "utopenców" i oliwkę z "oliwek" - ciekawe co z tego "wyrośnie"?

      Comment

      • arcy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.07
        • 7538

        #33
        Do Lidla żech nie jechoł, po wurszt pójda kajś bliżej i sam utopence zrobia. Zjodłbych tyż prażoki, ale fajera w domu nie rozpola
        A, i niedługa uwarza se wodzionka, dawno nie jodłech.

        Niniejszym zgłaszam swoje honorowe członkostwo w sekcji śląskiej.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #34
          Ziomek, a możesz ty pisać normalnie, z nawiasami, bez wykrzykiwania nazw własnych, bez enterowania linijek w nieprawdopodobnych miejscach? Jestem już trochę stary i nie chce mi się odzwyczajać od poprawnej polszczyzny.

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #35
            Skąd wziąłeś oliwki, Ziomek, w przepisie na utopence??? Czyżby w Czechach rosły gaje oliwne - pamiętaj, że nie jest to wymysł ostatnich kilku lat.
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • arcy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.07
              • 7538

              #36
              U mnie żadnych oliwek nie będzie, zastanawiam się natomiast nad papryką chilli - dać świeżą czy konserwową? Czerwoną czy zieloną?

              Przyłączam się do postulatu Krzysia. Ziomek, spróbuj pisać tak jak inni, to jest naprawdę wygodniejsze. Nie tylko dla czytającego, ale też dla Ciebie. Przekonasz się.

              Comment

              • ZIOMEK2
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 2523

                #37
                zythum napisał(a)
                Skąd wziąłeś oliwki, Ziomek, w przepisie na utopence??? Czyżby w Czechach rosły gaje oliwne - pamiętaj, że nie jest to wymysł ostatnich kilku lat.
                ...chodzi o "oliwkę", oliwa - płyn - wersja wzbogacona.
                Pamiętam - gajów nie było ,ale byli Rzymianie !

                Comment

                • ZIOMEK2
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.09
                  • 2523

                  #38
                  Krzysiu napisał(a)
                  Ziomek, a możesz ty pisać normalnie, z nawiasami, bez wykrzykiwania nazw własnych, bez enterowania linijek w nieprawdopodobnych miejscach? Jestem już trochę stary i nie chce mi się odzwyczajać od poprawnej polszczyzny.
                  Nie na temat !
                  Zauważyłem dwa poważne błędy - "poprawna polszczyzna" !?
                  Mogłeś mi to przesłać na PW...

                  Smacznego !

                  Comment

                  • ZIOMEK2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 2523

                    #39
                    arcy napisał(a)
                    U mnie żadnych oliwek nie będzie, zastanawiam się natomiast nad papryką chilli - dać świeżą czy konserwową? Czerwoną czy zieloną?

                    Przyłączam się do postulatu Krzysia. Ziomek, spróbuj pisać tak jak inni, to jest naprawdę wygodniejsze. Nie tylko dla czytającego, ale też dla Ciebie. Przekonasz się.
                    ...też błędy ortograficzne !!!
                    Twój "śląski" chyba nie jest najlepszy !?
                    Możesz dać w proszku patrz: www.arago.cz/utopenci/

                    Comment

                    • zythum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.08
                      • 8305

                      #40
                      ZIOMEK2 napisał(a)
                      ...chodzi o "oliwkę", oliwa - płyn - wersja wzbogacona.
                      Pamiętam - gajów nie było ,ale byli Rzymianie !
                      Zastanawiałem się czy chodzi o oliwę Ale musisz przyznać, że oliwy z oliwek to pewnie jednak Czesi nie dodają (koszty) więc w klasycznym przepisie raczej się ona nie znajdzie.
                      Last edited by zythum; 2004-11-26, 12:20.
                      To inaczej miało być, przyjaciele,
                      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                      Rządzący światem samowładnie
                      Królowie banków, fabryk, hut
                      Tym mocni są, że każdy kradnie
                      Bogactwa, które stwarza lud.

                      Comment

                      • arcy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.07
                        • 7538

                        #41
                        ZIOMEK2 napisał(a)
                        ...też błędy ortograficzne !!!
                        Twój "śląski" chyba nie jest najlepszy !?
                        Możesz dać w proszku patrz: www.arago.cz/utopenci/
                        Jakie błędy? Zastanawiałem się nad tym, jak to napisać, ale równie często używane jst chilli, jaki i chili.

                        Oczywiście, że mój "śląski" nie jest najlepszy. Nie jestem Ślązakiem, przez 2 lata często tam bywałem, ale obracałem się wśród ludzi, którzy gwarą mówili rzadko. Trochę podłapałem i jak rozmawiam ze Ślązakami, próbuję rozmawiać w ten sposób - może się jeszcze czegoś nauczę. Do tej pory trafiałem na samych wyrozumiałych dla moich nieudolnych prób. Na pocieszenie zostaje mi, że rozumiem kaszubski

                        Nie wiem, co chcesz osiągnąć swoimi odpowiedziami na post Krzysia czy mój.

                        Comment

                        • sloniatko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1014

                          #42
                          Słuchajcie ja wiem, że jest to pójście na łatwiznę ale może ktoś by opublikował jeden cały przepis z proporacjami składników i z ewentualnymi warjacjami z dodatkami np. oliwki
                          Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                          Comment

                          • arcy
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.07
                            • 7538

                            #43
                            Jak zrobię i mi wyjdą, to zdradzę jak je zrobiłem. Poza tym, najprzyjemniejsze w kuchni jest otwieranie piwa i eksperymentowanie

                            Comment

                            • sloniatko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.02
                              • 1014

                              #44
                              Ok będę czekał. Co oczywiście nie znaczy, że sam nie poeksperymentyję
                              Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #45
                                No, chyba też się na te utopence skuszę Zrobię jutro lub w niedzielę.

                                A co do działów kulinarnych - to do ZIOMKA - są różne tematy o żarciu, ale jakoś żaden generalnie tak za bardzo się nie przyjął, żeby regularnie się w niego receptury wpisywało. Ja bardzo lubię eksperymentować z jedzeniem i nie chwaląc się, wychodzi mi to bardzo dobrze zazwyczaj
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...