Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • crizz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.02
    • 1255

    Cienkie parówki nie za bardzo można obrać, ale serdelki - tak, bo są w jakiejś imitacji flaka i dlatego pytam. Ale już wiem, dzięki, kupuję parówy z Morlin i nastawiam .

    Comment

    • zbysia
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.09
      • 907

      Weź constarki.
      fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

      Comment

      • kadarek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.06
        • 60

        przepisy od Słowaczki

        Dwa przepisy z wakacyjnych rozmów z sympatyczną Słowaczką.
        Jeszcze nie testowałem żadnego. W jednym zagadką jest coś co pani nazywała ZAZWOR. Ni choinki nie było tego w żadnym sklepie po drodze jak wracaliśmy a nie bardzo mogliśmy się dogadać co to jest. Jeśli ktoś wie jak to przełożyć na nasze - będę wdzięczny za rozwiązanie zagadki.
        Przepis I:
        1l wody, 1l octu 8%, 2 łyżki przyprawy do ogórków (mają gotowca w sklepach-my chyba też, ale czy to to samo?), 4 listki bobkowe, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego, ZAZWOR - 1 łyżeczka. Wszystko zagotować.
        Parówki obrać, przekroić i natrzeć w środku musztardą. na spód słoika - warstwa cebuli, później parówki, papryki - i tak w kółko - aż się słój zapełni. Zalać zimną zalewą.
        Pani miała z sobą całkiem pokaźna ilość smakołyku

        PrzepisII:
        1l wody, 1l octu 8%, 1 listek bobkowy, łyżka soli, łyżka cuku, 10 ziarenek pieprzu. To wzzystko zagotować. Później do słoika jeszcze dodać 1 paprykę chili, 3 ząbki czosnku, ukiszone ogórki (???coś nowego), 10 parówek przekrojonych i natartych musztardą.
        Smacznego - w wykonaniu słowackim było super.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23929

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kadarek
          Dwa przepisy z wakacyjnych rozmów z sympatyczną Słowaczką.
          Jeszcze nie testowałem żadnego. W jednym zagadką jest coś co pani nazywała ZAZWOR. Ni choinki nie było tego w żadnym sklepie po drodze jak wracaliśmy a nie bardzo mogliśmy się dogadać co to jest. Jeśli ktoś wie jak to przełożyć na nasze - będę wdzięczny za rozwiązanie zagadki.
          Zazvor to imbir
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • kadarek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2005.06
            • 60

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
            Zazvor to imbir
            Dzięki ogromne - zagadka rozwiązana. Ale swoją drogą imbir w utopencach ???

            Comment

            • crizz
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.02
              • 1255

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
              Pamiętaj, nie żałuj chili
              Pożałowałem, bo zapomniałem . Ale dodałem za to po kilka kawałków świeżego pepperoni i sporo świeżo mielonego pieprzu. Trzy słoiki czekają w lodówce, a ja - przed lodówką.

              Comment

              • ZIOMEK2
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 2523

                Jeszcze jutro dodam swoje ( niepasteryzowane ) - warto !?

                Comment

                • ZIOMEK2
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.09
                  • 2523

                  Utopence naturalnie zmodyfikowane - niepasteryzowane.

                  " Utopenci ", Utopenca ( ? ) - to chyba odmiana ( jedna )!?

                  Na bazie wcześniejszych przepisów i w/g dostępności składników - warunki polskie - polskie smaki ( ? ).

                  Przepis na duży słoik w granicach 4 litrów - można zmniejszyć - zachowując oczywiście proporcje.
                  Składniki:
                  2 kg serdelki wieprzowe ( Sokołów ) - obrane z foli.
                  1,75 kg cebuli ( główki ) - obrane
                  600 ml. octu - gronowy 6 % ( ! )
                  1250 ml. wody - może być żródlana do przegotowania - tym lepiej
                  5x duża łyżka stołowa przyprawy kuchennej t.j. Vegeta, Kucharek i t.p.
                  1x płaska j.w. pieprzu
                  1x płaska j.w. cukru ( może być trochę więcej )
                  1x d. łyżka stołowa oliwy ( słonecznik, oliwki i t.p. )
                  3x bobkowe liście
                  1x mała łyżeczka chili - taka porządna !
                  Robimy:
                  1. Do wody z octem dodać: sól, cukier, oliwę, liść bobkowy, pieprz oraz chili i zagotować na 2 minuty
                  2. Serdelki pokroić ( ćwiartki - wzdłuż lub na krążki ) oraz cebulę ( warstwowo )
                  3. Pkt 2 wrzucić do wywaru ( patrz pkt 1 )
                  4. Natychmiast ułożyć cebulę na dno słoika, na około 1 cm.
                  5. Przekładając serdelki ( pokrojone ) i warstwy cebuli na około 0,5 cm. do góry słoika - zalać wywarem ( zalewa - pkt 1 )
                  6. Słoik zakręcić i odstawić na około 7 dni w temp. + 8 do + 10*C ( n.p. piwnica )
                  7. Po tym terminie ( pkt 6 ) spożywać jak tylko się da

                  To ja

                  Comment

                  • crizz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.02
                    • 1255

                    Po degustacji swoich utopenców stwierdzam, że jak dla mnie są za mało aromatyczne. Na pewno następnym razem pokombinuję z przyprawami. I cebulę chyba trzeba sparzyć, bo surowa jest po tygodniu twarda i mam wrażenie, że słabo oddała smak.
                    Wciąż mam też wrażenie, że powinno się zastosować prawdziwe serdelki (krótkie, grube parówki "z metra"). Nie wiem, czy takich używają Czesi, ale zapewne smak byłby inny, niż cienkich parówek.

                    Comment

                    • ZIOMEK2
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 2523

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz
                      Po degustacji swoich utopenców stwierdzam, że jak dla mnie są za mało aromatyczne. Na pewno następnym razem pokombinuję z przyprawami. I cebulę chyba trzeba sparzyć, bo surowa jest po tygodniu twarda i mam wrażenie, że słabo oddała smak.
                      Wciąż mam też wrażenie, że powinno się zastosować prawdziwe serdelki (krótkie, grube parówki "z metra"). Nie wiem, czy takich używają Czesi, ale zapewne smak byłby inny, niż cienkich parówek.
                      Spróbuj mojego przepisu ( wieprzowe - oczywiście z metra i cebula sparzona ).
                      U Spiża w Katowicach mają podobne tylko z chili surowe - razem 2 szt. / 3 zł.

                      Comment

                      • Piecia
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.02
                        • 3312

                        jak ja żałuję, że jestem uczulony na cebulę

                        bez tego jak widzę się nie da....
                        Koniec i bomba,
                        Kto nie pije ten trąba !!!
                        __________________________
                        piję bo lubię!

                        Comment

                        • ZIOMEK2
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.09
                          • 2523

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia
                          jak ja żałuję, że jestem uczulony na cebulę

                          bez tego jak widzę się nie da....

                          Cebuli jeść nie musisz.

                          Comment

                          • Piecia
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.02
                            • 3312

                            szczerze - spróbuję przyrządzić - najwyżej zje kto inny...
                            Koniec i bomba,
                            Kto nie pije ten trąba !!!
                            __________________________
                            piję bo lubię!

                            Comment

                            • ZIOMEK2
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.09
                              • 2523

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piecia
                              szczerze - spróbuję przyrządzić - najwyżej zje kto inny...
                              Zamiast ogórka - też do wódeczki , i zawsze jest wyjście.

                              Comment

                              • td525
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2005.07
                                • 8

                                ... Czech nie Polak - nie dosypuje szmat do parówek, nie dolewa wody do benzyny i nie kradnie akcyzy na rządowe lancie ...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X