Ja kroję dużo mniejsze ilości , teraz poszły 4 parówki grube na słoik 2 litrowy i duuuużo cebuli. Praktycznie sam zjadam utopence bo w domku nie ma chętnych a goście nie zdążyli się załapać.
Fajnie to wszystko wygląda.
Niestety jest to zwykła parówko - kiełbasa marynowana !
Bo na " Utopenci " muszą być jednak "śpekaćky" - jak ktoś wcześniej zauważył i jest ten termin w przepisie podanym przeze mnie.
Nawet Czesi serwują zwykłe parówki ( lub serdelki ) mówiąc, że to są " Utopenci "....
c.d.n.
Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co się ma
Jak dla mnie wychodza wspaniałe, jednak doznanie może być złudne ponieważ nie miałem okazji spróbować oryginalnych słowackich.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
Fajnie to wszystko wygląda.
Niestety jest to zwykła parówko - kiełbasa marynowana !
Bo na " Utopenci " muszą być jednak "śpekaćky" - jak ktoś wcześniej zauważył i jest ten termin w przepisie podanym przeze mnie.
Nawet Czesi serwują zwykłe parówki ( lub serdelki ) mówiąc, że to są " Utopenci "....
c.d.n.
Jak sie nie ma co sie lubi, to sie lubi co się ma
Jak dla mnie wychodza wspaniałe, jednak doznanie może być złudne ponieważ nie miałem okazji spróbować oryginalnych słowackich.
Ja próbowałem czeskich. Ich parówki są lepsze. Ale już cebulka i generalnie zalewa lepsze były moje.
Jak będę na Słowacji muszę kupić te ich parówy, a cebulka i reszta składu krajowa, ach ocet
ważna rzecz , tym razem zastosowałem włoski winny ............ (biały)- ładnie pachnie.
Edycja: usunąłem nazwę octu co bym nie było reklamy.
Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-08-14, 11:36.
Ja swoje utopence też robiłam na cienkich parówkach, były dobre
Tak mi narobiliście smaku, że nastawiłabym jeszcze dziś, ale wyjeżdżam w czwartek rano, a ze sobą raczej ich brać nie bedę
Co do czeskich: na ostatnich wojażach dwa razy jadłam utopence, zakupione w słoiku w sklepie i wcale mi tak bardzo nie smakowały, jak te, które zrobiłam sama i te, które próbowałam u Arcego (mniam)
Chyba każdy wie jak wygladają parówki ( parky ) - krótkie, cieńkie...zawartość wiadoma. Często w Polsce, w sprzedaży mylone z kiełbasą parówkową
lub z parówkowopodobnymi ( jakieś długie i cieńkie ).Dlatego też parówki trudno nabyć na rynku polskim nie mówiąc już o t.zw.śpekaćky.
Definicja powyższego tworu potrzebna nam do naszych Utopenców w/g www.arago.cz/utopenci/ ( troche mylące zdjęcie - przepisy do sprawdzenia - ja sprawdziłem ! ) oraz mój post nr 173 str. 7 jest bardzo prosta - jest to rodzaj " kiełbasy parówkowej " z dużą zawartością słoniny czasem lekko wędzonej.
W/g tłumaczeń:
( czes. / niem. ) - śpek / Speck, to właśnie ( pol. ) słonina
Śpekaćek więc jest krótki i tłusty ( z dużą zawartością słoniny - punktowo ), jest tam też wieprzowa masa, skóry i inne ciekawe składniki; o grubości serdelka lub naszej kiełbasy parówkowej koniecznie w naturalnych osłonkach i kupuje się go z t. zw. metra ( tak jak u nas " parówki " ).
Będąc ostatnio w Czeskim Cieszynie takowe " śpekaćky " zakupiłem ( ogólnie dostępne ):
- śpekaćek tradycyjny w cenie 85 kćs/1 kg
- śpekaćek lekko wędzony w cenie 55 kćs/1 kg
i zastosowałem przepis - patrz post nr 173 str 7 , i ... jeszcze czekam !
Oprócz powyższego zakupiłem słoik ( 400/700g ) :Utopenci - "Kostelecke uzeniny", w łumaczeniu to : kosteleckie wędliny ( producent także doskonałych salami, kiełbas... dostępnych w Polsce - takie logo faceta z kiełbasą w gębie - znaczek chroniony od 1917 roku ).
Zawartość podstawowa słoika ( wersja pikantna - pasteryzowane ) to: śpekaćky ( 400g );
pozostałe 300g to: woda, sól, cebula, feferonka, pieprz ziarnisty i inne. Była też wersja delikatna ( jemna ).
Obok stały słoiki z konserwowymi parówkami w kilku rodzajach zalewy ( niby też " utopione " ale brak tych śpekaćek i właściwej zalewy ! ),
także inne wędliny.
I co bardzo ważne - śpekaćky konserwuje się w całości i bez zdejmowania osłonki ! - one muszą się " utopić ".
My zaś na warunki polskie musimy zadowolić się serdelkami...
Tak więc nawet u Spiża w Katowicach nie mają Utopenców ( ostatnio jedzone przeze mnie były serdelkami jak się teraz okazuje ), zaś w CR lub na Słowacji trzeba też uważać bo można zjeść zwykłe parówki konserwowe, a te przecież łatwo odróżnić nam teraz od " śpekaćek ".
Powyższe pozyskane w/g własnych obserwacji, degustacji w Jeseniku, ĆT ... rozmowy w masarni i knajpie. Dane mogą odbiegać nieznacznie od prawdy.
Jeszcze coś Doodeck może powiedzieć na ten temat bo jadł ostatnio ...
Nastaw nr 2 odleżał tydzień i jest bardzo smaczny. Tym samym stwierdzam wyższość grubych parówek nad cienkimi. Kolejnym zaskoczeniem jest czosneczek ( barwa jasny fiolet) po fioletowej cebuli, która straciła kolor na poczet czosnku i zalewy. Czosnek w smaku wspaniały chrupiący ( cięty w plasterki grubości około 1 mm) łagodny. Ogólnie wyszło dużo lepiej niż za pierwszym razem.
Polecam jednak w plasterkach zalewa również zyskuje a dodatkowo jest co chrupnąć
Owszem, tylko że szkoda by go gotować wraz z zalewą. A granulowany można, dzięki czemu zalewa już od pierwszych minut jest czosnkowa, zanim "ruszy" świeży czosnek.
Browarek odwiedziłem 12.09.2019 zupełnie przypadkowo i to dzięki Pendragonowi. Zadzwonił akurat jak wracałem pociągiem z Pilzna do Pragi, trochę pogadaliśmy a na koniec zapytał: "-Gdzie planujesz zakończyć dzisiejszy dzień?" Ja na to, że chyba wysiądę po drodze do któregoś...
Mołdawia to wciąż jeden z najbiedniejszych europejskich krajów o mocno niestabilnej sytuacji geopolitycznej.
Niemniej jednak mołdawska stolica powoli zmienia się. Jej modernistyczne, betonowe oblicze nabiera bardziej europejskiego kształtu.
Powstają nowoczesne osiedla mieszkaniowe,...
Aromat- chmielowy, początkowo owoce tropikalne, żywiczność i minimalnie cytrusy. Ale szybko przechodzi już tylko w owoce typu melon i mango, następnie...
i za to też kocham Czechy - za restauracje na dworcach (nie wiem czemu u nas nie można). Tu mamy klasykę - klasyczne obrusy, utopence, hermeliny i pyszny Radegast na szybko przed odjazdem pociągu....
W praskiej dzielnicy Bubeneč pierwszym browarkiem był Bubenečský powstały prawie równo rok temu https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132888 a od marca 2019 około 1500 m na zachód dołączył kolejny pod nazwą Lajka. Również mieści się w dużej stylowej kamienicy jakich tu pełno, przez...
Comment