Utopence

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ark
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.04
    • 414

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
    Zaraz padnie gromki śmiech, ale przymierzam się do zrobienia utopenców z parówek sojowych.
    Zrób, zrób. Spróbuję, gdy motor przyjedziesz robić . Wegetarianie też się podłączą
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • kony
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.08
      • 1701

      naczytałem się, ślinianki mi zaczęły pracować intensywnie tak więc tydzień temu w czwartek nastawiłem kilogram utopenców coby nie pozostawać w tyle...
      dostałem rewelacyjną parówkową, wzbogaciłem ją 1 szt. pepperoni i czosnkiem w plasterkach oraz w proszku (do zalewy).
      następnego dnia przyjechali goście w odwiedziny i wypatrzyli toto w kuchni tako więc pierwsze utopence zostały przetestowane w sobotni ranek, czyli po 36 godzinach. od tego czasu regularnie z żoną podjadamy po jednym lub po dwa i tak jak sie obawiałem, dzisiaj czyli po tygodniu kiedy teoretycznie powinny osiągnąć szczytową formę w swej doskonałości... zostało ich na dnie tyle że nie ma się do czego rozpędzić.
      ale miło było i tak.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Utopenców nastaw trzeci, czyli kwartet na cztery słoje.

        Modyfikacje: dodałem gorczycy, sypnąłem czosnku do zalewy, parówy pokroiłem w plasterki, 8 ząbeków czosnku kroiłem na pół i tylko 1 parówa na słoik. Jak tak dalej pójdzie zrobię utopence vege bez parówek.
        Attached Files

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          Przetestowaliśmy z żonką utopence, no i poszło pół słoika . Smacze tylko ciut za młode.

          Comment

          • kiszot
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2001.08
            • 8114

            A gdybym tak w niedzielę wstąpił na degustację jednego słoiczka?
            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
            So von Natur, Natur in alter Weise,
            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

            Comment

            • cielak
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.03
              • 2890

              Poczytałem i stwierdzam że dziś nastawiam pierwszy słoik utopenców. Czekam na żonkę i idziemy na zakupy.
              zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                A gdybym tak w niedzielę wstąpił na degustację jednego słoiczka?
                Zapraszam, a autem czasem nie przyjedź

                Comment

                • cielak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 2890

                  Moje pierwsze utopence właśnie stoją na "cichej" .
                  Oby wyszły pyszne.
                  zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                  Comment

                  • cielak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.03
                    • 2890

                    Minęło 7-dni i spróbowałem moich utopence.
                    Hm... Chyba prszesadziłem z octem, cebulka i papryka super. Natomiast parówki smakują jak parówki tylko że może troszkę czuć w nich ocet(?). Czy to tak ma być? Spodziewałem się czegoś lepszego.
                    zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak
                      Natomiast parówki smakują jak parówki tylko że może troszkę czuć w nich ocet(?). Czy to tak
                      ma być? Spodziewałem się czegoś lepszego.
                      Parówy jak parówy, od początku muszą być dobre. Wg. mnie głównym ich zadaniem jest złamanie smaku marynowanej cebuli i papryki oraz czosneczku. Oczywiście najlepsze podobno czeskie bądź słowackie, takie ze słoninką a z naszych krajowych wychodzi bardziej dietetyczne . Ja osobiscie coraz mniej daję parówek ( ostatnio 1 szt. grubej w plastrach na słoik 0,6 litra), aż żona pytała czy następne mogą być bardziej zasobne w parówki.

                      Comment

                      • arcy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.07
                        • 7538

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak
                        Minęło 7-dni i spróbowałem moich utopence.
                        Hm... Chyba prszesadziłem z octem, cebulka i papryka super. Natomiast parówki smakują jak parówki tylko że może troszkę czuć w nich ocet(?). Czy to tak ma być? Spodziewałem się czegoś lepszego.
                        Poczekaj jeszcze tydzień.

                        Comment

                        • mark33
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.04
                          • 3283

                          Odświeżam temat za pomocą trzech słoików
                          Attached Files

                          Comment

                          • kadarek
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.06
                            • 60

                            Też sobie ostatnio przypomniałem, ale w trochę większej skali
                            Trzy słoje o pojemności 2,8l każdy, padły z okazji święta czekolady 22 lipca
                            Każdy słój był odrobinę inaczej robiony - takie eksperymenty naukowe
                            Wszyscy uczestnicy obchodów zażerali się aż uszy się trzęsły.
                            Do tego królujące smoki z fortuny w ilościach przyzwoitych.
                            Pychotka.

                            Comment

                            • mapajak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.12
                              • 1187

                              Mój, sprawdzony przepis na Utopenci:
                              zalewa:
                              1 szklanaka octu 10%
                              3 szklanki wody
                              5 łyżek cukru
                              2 łyżeczki soli
                              10 ziaren ziela angielskiego
                              20 ziaren pieprzu
                              3 liście laurowe
                              4 średnie cebule

                              Zalewę zagotować, wrzycić cebulę, pogotować 1 minutę. Zalewę ostudzić.
                              Parówki ułożyć w słoju, nałożyć na wierzch cebulę z zalewy, zalać chłodną zalewą.
                              Attached Files

                              Comment

                              • Małażonka
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.03
                                • 4602

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                                Mój, sprawdzony przepis na Utopenci:
                                Tak z ciekawości,:to parówki, ziemniaki czy jeszcze co innego?
                                A jeśli ziemniaki, to gotowane?
                                Last edited by Małażonka; 2006-11-25, 23:53.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X