kącik kucharski

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

    kącik kucharski

    Chyba nadszedł czas, aby powstało takie miejsce

    Na początek pytanie do kolegi Solfernusa: masz może jakiś przepis na te śliwki w occie?
  • sloniatko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1014

    #2
    W takim razie wypadało by tutaj przenieść Utopence
    Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

    Comment

    • arcy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.07
      • 7538

      #3
      ART, da się coś z tym zrobić?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        sloniatko napisał(a)
        W takim razie wypadało by tutaj przenieść Utopence
        Uważam, że absolutnie NIE. Jak się rozpiszemy, to nie poznajdujemy przepisów! Do rzeczy byłby osobny DZIAŁ kulinarny, ale pakowanie wszystkich przepisów w jeden temat uważam za kompletnie nieczytelny.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #5
          Popieram Szanowną Panią, popieram. ART mógłby stworzyć dział - Kulinaria z założeniem - jedna potrawa - jeden temat.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • arcy
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.07
            • 7538

            #6
            Myśl zaiste genialna. Co my byśmy zrobili bez blondynek, w dodatku ciemnych?

            Comment

            • sloniatko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.02
              • 1014

              #7
              No dobra, macie rację to zdecydowanie lepszy pomysł
              Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

              Comment

              • pjenknik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 3388

                #8
                A podobny tema już zdaje się był można go było przecież wykorzystać. Ale popieram ideę stworzenia nowego Działu dotyczącego kulinarii.
                Last edited by pjenknik; 2004-12-03, 11:32.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Temat był, ale dział będzie tu na miejscu. Widzę, że coraz więcej osób zdradza zainteresowania kulinarne, a ja też coraz częściej w garach siedzę i książki kucharskie kupuję, kurka, zmieniam się w kucharę

                  Do Arta już wysłałam wiadomość z naszym postulatem
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • sloniatko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1014

                    #10
                    Marusia napisał(a)
                    [...]kurka, zmieniam się w kucharę[...]
                    Raczej w kurkę
                    Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Koooo koooo kooo kokokooo!!!

                      Głupwka przedweekendowa

                      A tak serio: wczoraj zakupiłam sobie kolejną książeczkę z serii klasztornej ("tej co "Piwo w kuchni i w aptece"), tym razem o potrawach postnych - zarąbiste przepisy tam są, muszę wypróbować - kto słyszał o zupie z kiszonej kapusty z jogurtem na ten przykład, bo ja nie Są tam oczywiście też przepisy na potrawy z piwem, ale przede wszystkim jest dużo ciekawych sałatek, dań warzywnych, zupek
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • arcy
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.07
                        • 7538

                        #12
                        Nabyłem przez allegro książkę z przepisami kuchni chińskiej dostosowanymi do polskich warunków. Ale i tak najwięcej satysfakcji daje mi wymyślenie czegoś samemu. Tak jak wczorajszy kurczaczek miodowo-dyniowy.
                        Dziś powtórka, tylko w skali niemalże przemysłowej. Muszę wykarmić jakoś z 8 osób

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Ja też najbardziej lubię wymyslać, ale nie gardzę ciekawymi przepisami

                          Od paru miesięcy furorę u mnie robi przepis na .... ziemnieki, zaczerpnięty z GW "Porady Ojca Grande", dodatek wrocławski. A wygląda on tak:

                          Obrać skórkę z ziemniaków jak najcieniej, pokroić (ziemniaki, nie skórkę).
                          Do tego dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki i ile chcecie, ja praktycznie daję prawie tyle samo cebuli, co ziemniaków
                          Zalać to mlekiem, żeby do połowy zakryło towar (jak będzie mniej lub więcej, też nie szkodzi), uzupełnić wrzącą wodą, tak, żeby zakryła produkty, dodać kminku (też ile kto lubi) oraz łyżkę masła, postawić na gaz i gotować dość intensywnie, koniecznie pod przykrywką, aż zmiękną. Dodać soli do smaku i jeszcze chwilę gotować. Wyłączyć i podawać, mniam

                          Niby nic, a niezłe, w koncu jem więcej niż pół kg kartofli rocznie
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • adam16
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.02
                            • 9865

                            #14
                            I ja się przyłączam do prac w kuchni.
                            Ostatnio nawet konsultowałem sprawę przypraw rodem z północnej Afryki z panem Okrasą (tym który prowadzi program „Kuchnia z Okrasą” w niedziele, na TVP1). W wyniku konsultacji powstał indyk z przyprawą „Harissa”, piekielnie ostra rzecz – bez piwa łagodzącego ostrość, nie obeszło się.
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                            Comment

                            • solfernus
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.08
                              • 1025

                              #15
                              Kącik kucharski

                              Niebo w gębie czyli "śliwki w occie"
                              2 kg drobnych węgierek
                              Zalewa:
                              2 szkl. wody
                              0,5 szkl. octu 10%
                              goździki, cynamon - do smaku

                              Umyte śliwki (z pestkami) zalewamy w garnku gorącą zalewą i odstawiamy pod przykryciem na 24 godz.
                              Następnego dnia czynność powtarzamy - odlewamy zalewę, gotujemy ją, zalewamy śliwki i zostawiamy na kolejną dobę.
                              Trzeciego dnia zalewę znowu gotujemy i gorącą zalewamy poukładane w słoikach śliwki. Zakręcamy słoiki i czekamy ok. 3 tygodni aż nabiorą pełnego smaku!
                              Smacznego!

                              Zbieram podstawki piwne po 1 szt z każdego browaru powiązanego z Polską, oraz po 1 szt z każdego państwa świata.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X