Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rolek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 1038

Czyli wychodzi, ze nie tylko ja mam takie przygody. Krzepiące
    So do porad: przy najbliższej okazji spróbuję sposób zarówno Jacksona jak i Maryhha.
    Jeden wypiek domączę, a drugi obmączę.

Chleb jest super, w drugim wypieku zrezygnowałem jednak z dodawania miodu (wypiek był za słodki). Moim zdaniem smaczniejszy, a na pewno inny.
    Chciałbym jednak, aby był bardziej puszysty, miałe w przekroju więcej powietrznych "bąbelków". Chleb jest trochę jakby zbity - nie wpływa to na jego smak, ale wydaje mi się, że gdyby był lżejszy, to byłby jeszcze smaczniejszy.

Comment

• akszeinga
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.03
      • 225

Skoro chcecie łatwego i taniego chlebka, spróbujcie mojego przepisu, jest stronę wcześniej i nie trzeba koniecznie wyrabiać go ręka, można drewnianą warząchwią, potłuc trochę jak ciasto na drożdzowe rogaliki... a faktem jest, że to ciasto chlebowe jest bardzo lejące, więc trzeba go wlewać w foremek. Ja nawet nie czekam aż podrośnie tylko wstawiam do piekarnika... gdy osiągnie ze 100 stopni...

A no właśnie znam przepis na drożdzowe rogaliki co rosną w lodowatej wodzie ... mniaaammm, ale to nie tutaj... hm, może znajdę na zamieszczenie przepisu miejsce...

Ostatnio upiekłam go z kminkiem, był superowy!
      Ach, wybaczcie, dzisiaj zajrzałam do tego przepisu > tam podałam złe proporcje, bo mąki kg to trzeba dać 10 dkg drożdzy...
      Pisałam to w pracy i jakoś... chyba mnię ktościk zagadnął, a to był napewno {b]ahumba[/b]aty!!

No to po Regince... mała lepsza... czy zawsze to co małe, jest lepsze? Moze dlatego, że malizną cuchnie...

Comment

• rwlodyka
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.03
        • 1

Pieczenie na drożach i zakwasie w maszynie

Mam pytanie
        Jak piec w maszynie na drożdżach świeżych oraz na zakwasie czy też zaczynie?
        Wszędzie w instrukcjach są tylko drożdże w proszku.
        Pomóżcie

Comment

• kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

Nigdy nie robiłem chleba na zakwasie, ale każda maszyna na program z samym tylko pieczeniem.
          Wystarczy ręcznie wyrobić ciasto i już wyrośniete upiec w maszynie.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• kangurpl
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.03
            • 2660

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
            Zachęcony do własnych wypieków chleba lekturą Waszych uwag, opowieściami Maryhha, degustacją chleba przywiezionego do Świdnicy przez Biermanna mam kilka pytań. Konkretnie chodzi mi o maszynki do sporządzania ciasta i wypieku chleba...
            Ad.1 mieszanie przy dwu mieszadłach jest lepsze, nie powstają tzw. martwe pola w których ciasto zalega dłuższy czas zanim mieszadło je zagarnie,
            Ad. 2 podłużny bochenek jast lepszy, da się pokroić na więcej kromek. Przy kwadratowym możesz nie wydolić z ilością dziennych wypieków.
            Ja mam podłużny pojemnik (dwa mieszadłą) a i tak co jakiś czas musimy nastawiać drugi wypiek tego samego dnia bo chleba zaczyna brakować (przeszliśmy całkowicie na chleb domowy)
            Last edited by kangurpl; 2005-03-23, 23:02.

Comment

• akszeinga
              • 2005.03
              • 225

No to bieda kangurku...
              musisz nastawić wkrótce jeszcze kilka bo Ahumba jedzie nie na żarty.... nie nażarty!!

Comment

• dziku
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.12
                • 1992

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika akszeinga
                (...)Ahumba jedzie nie na żarty.... nie nażarty(...)
                Znając Ahumbę sądzę, że akurat Jemu bardziej się chce pić niż jeść...
                Dziku

Comment

• Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9046

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dziku
                  Znając Ahumbę sądzę, że akurat Jemu bardziej się chce pić niż jeść...
                  a skąd Ty wiesz?
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• Bierma_stara
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 15

Eksperymenty eksperymentami... ale czasem w sklepie zabraknie chleba "powszedniego"... Zostałam obdarowana niemieckim chlebem w proszku (gotowcem chlebowym?), nawet drożdże już w nim były ( w polskich "gotowcach" pożałowali i nie dali). Wynik: standartowy ciemny chleb. Może stanowić bazę do wariacji.
                    Za to insirujący drobiazg w przepisie: po ostatnim mieszaniu radza usuwac mieszadło, aby dziura w bochenku była mniejsza. Ktoś już na to wpadł? praktykuje? Trzpień od mieszadła nie jest pokryty teflonem, więc bochenek mocno do niego przywiera. Ale chyba warto.

Comment

• jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

Od bardzo dawna miałem ochotę upiec chleb - taki prawdziwy żytni razowiec na zakwasie. Ale ciągle nie mogłem się za to zabrać, przede wszystkim za zrobienie zakwasu.
                      W końcu wczoraj kupiłem gotowca - "chleb cebulowy" z Młynów Polskich oraz drożdże i dziś go upiekłem. Wygląda i pachnie super, jak tylko trochę wystygnie to go spróbuję.
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• pjenknik
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.08
                        • 3388

Mój chlebek:
                        składniki
                        4 szklanki maki pszennej tortowej
                        2 szklanki maki żytniej z pełnego przemiału
                        1 szklanka wody
                        2 szklanki pszenicznego piwa
                        2 łyżki miodu
                        4 dag drożdży
                        1 czubata łyżka soli
                        1 łyżeczka pieprzu ziolowego
                        garść ziaren słonecznika
                        czarnuszka do posypania

Ja wyrabiam w maszynie.
                        Wsypuję wszystko, nastawiam na mieszanie=wyrabianie i przekładam niewyrośnięte do foremki.
                        Pozostawiam w piekarniku nagrzanym do 35 deg C na 1 godzinę. Smaruję po wierzchu wodą, posypuję czarnuszką i piekę w 220 deg C przez godzinę z dopiekaniem skórki.
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• akszeinga
                          • 2005.03
                          • 225

pjenknik.....

Twój chlebek musi mieć ładny kolorek... mniam....

ale ja jestem bidulka, bez mieszadełka... no i murzyna tez nie mam co by dał siłę i kolor

Comment

• kangurpl
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.03
                            • 2660

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bierma_stara
                            Eksperymenty eksperymentami... ale czasem w sklepie zabraknie chleba "powszedniego"... Zostałam obdarowana niemieckim chlebem w proszku (gotowcem chlebowym?), nawet drożdże już w nim były ( w polskich "gotowcach" pożałowali i nie dali). Wynik: standartowy ciemny chleb. Może stanowić bazę do wariacji.
                            Za to insirujący drobiazg w przepisie: po ostatnim mieszaniu radza usuwac mieszadło, aby dziura w bochenku była mniejsza. Ktoś już na to wpadł? praktykuje? Trzpień od mieszadła nie jest pokryty teflonem, więc bochenek mocno do niego przywiera. Ale chyba warto.
                            Na usuwanie mieszadła nie wpadłem, ale jest to o tyle kłopotliwe że trzeba w odpowiednim momencie być przy maszynie.
                            Natomiast niemieckich gotowców jest sporo rodzajów, sam wypróbowałem już chyba z 8.
                            I tylko jeden nam w domu nie pasował, był to gotowiec na biały chleb.
                            Wyszła z niego bułka paryska. Dobra, ale nie oto nam chodziło.
                            Niemieckie gotowce modyfikujemy w ten sposób że zamiast wody dajemy mleko, oraz dodajemy 2 łyżki jakiegoś tłuszczu masłopodobnego.

Comment

• kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

A propos gotowców, to Delecta wypuszcza właśnie na rynek trzy rodzaje chleba w proszku: pszenny, razowy i żytni. Nie miałem okazji ich jeszcze widzieć w realu, czytałem jedynie notkę w piśmie branżowym. Wydaje się, że dedykowane ma być do piekarnika, a nie do maszyny (w każdym bądź razie do piekarnika też) bo wyszło w serii o nazwie "Duża blacha" w której wypuszczają ciasta. Ciekawe co z tego będzie? Myślę, że zaczyna się właśnie "trynd" na pieczenie chleba w domu.
                              Last edited by kopyr; 2005-03-30, 16:56.
                              blog.kopyra.com

Comment

• akszeinga
                                • 2005.03
                                • 225

Dziasiaj upiekłam mój chlebek z mąki pszenno-razowej, dodając tylko otręby
                                (bez płatków) i kminku. PYCHA. Były dwa, już jest jeden hihihihi

Uwielbiam, taki jeszcze dobrze ciepły, gdy masełko na nim się rozpuszcza...
                                mniaaammm

Comment

Przetwarzanie...