Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gerald1910
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.02
    • 4

    Po lekturze tego watku prawdopodobnie przybędzie jeszcze jedna piekarnia domowa.
    Po pracy jade do sklepu. Kupuje składniki, a jak sie uda to i maszyne

    Mam nadzieje że nie długo tez wystartuje nowy, mały domowy browar

    Comment

    • pieczarek
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.06
      • 5011

      Gerald, nie startuj od razu od maszyny. Starczy piekarnik, może foremka, pomocny jest ręczny robot kuchenny, kilka misek, kawałek płótna. Polecam na początek przepis CarlBerga na "nasz codzienny chlebek pszenny". Udaje się każdemu. I polecam od razu chleb z dodatkami (ja od razu zrobię 3 - z kminkiem i siemieniem lnianym, z cebulą, z suszonymi śliwkami i morelami).

      Ostatnio na podstawie przepisu znalezionego gdzieś w sieci zmajstrowałem na bazie mąki pszennej chlebek cynamonowy z rodzynkami. Zdania konsumentów są bardzo podzielone. Jednym smakuje bardzo, inni skosztowali i przeżyli, ale nie chcą więcej widzieć na oczy tego dziwactwa.

      Comment

      • Gerald1910
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.02
        • 4

        Piekarnik i ręczne wyrabianie na pewno też nie raz będzie w uzyciu.
        Chciałbym jednak tak jak wielu z Was przerzucic sie całkowicie na domowe pieczywo, a to bez maszyny to raczej nie wykonalne.

        Comment

        • Gerald1910
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.02
          • 4

          Wiecie może gdzie w Warszawie lub w necie, można zakupić kamień do piekarnika, do wypieku pizzy i chleba
          Coś takiego jak na zdjęciu

          kamień do pizzy

          Comment

          • akszeinga
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.03
            • 225

            Uwierz mi, cała robocizna przy moim chlebku wynosi 10 minut, a piecze się samo....

            Kwestia tylko ilości osób w rodzinie i proporcji zjadanego chleba na dobę, ale ten chlebek jest taki, że nie czerstwieje tak szybko jak "sklepowy"

            Comment

            • cielak
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.03
              • 2890

              [QUOTE=CarlBerg]OK - to może zacznę od bardzo prostego w produkcji chlebka na piwie
              Moze go wykonać każdy posiadacz piekarnika.

              Potem posypią się trudniejsze przepisy

              - 2 szklanki mąki pszennej
              - 2 szklanki mąki pszennej razowej
              - szklanka przegotowanej gorącej wody
              - szklanka Portera
              - 1 łyżka miodu
              - 1-1,5 łyżeczki soli
              - łyżka oliwy
              - opakowanie drożdży "instant" Dr.Oetker 7 g
              ....

              Dziś upiekłem swój pierwszy chlebek Wyszedł pyszny, choć do zrobienia użyłem tylko mąki pszennej nie razowej i zamiast drożdży "instant" dałem 3/4 kostki drożdży piekarskich. Porterek był Ciechanowski.
              Od dziś nie kupuję chleba ani bułek.
              zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9057

                Spróbowałem na giełdzie i przed domowego chlebka
                made in Kangur
                oraz
                made in Pieczarek
                Stwierdzam, że są to tak smaczne rzeczy, że u mnie ta maszyna musiała by chodzić nońtop.
                Last edited by Ahumba; 2005-04-10, 17:00.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • cielak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 2890

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak

                  ...Dziś upiekłem swój pierwszy chlebek Wyszedł pyszny, choć do zrobienia użyłem tylko mąki pszennej nie razowej i zamiast drożdży "instant" dałem 3/4 kostki drożdży piekarskich. Porterek był Ciechanowski.
                  Od dziś nie kupuję chleba ani bułek.

                  Właśnie wyjąłem z piekarnika cztery kolejne. Dwa pszenne i dwa żytnie ze słonecznikiem.
                  Mniam....
                  Jeden pszenny dam teściowej, bo tak jej posmakował.
                  zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielak
                    ..Jeden pszenny dam teściowej...
                    a co nie wyszedł
                    Last edited by anteks; 2005-04-12, 10:42.
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10768

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gerald1910
                      Wiecie może gdzie w Warszawie lub w necie, można zakupić kamień do piekarnika, do wypieku pizzy i chleba
                      Coś takiego jak na zdjęciu

                      kamień do pizzy
                      ten kamień wygląda jak duża płytka podłogowa
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • akszeinga
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.03
                        • 225

                        A ja mam takie kafelki na balkonie... podobno odporne przy dużej róznicy temperatur.
                        Ale nie wyrwę, nawet dla Ciebie

                        Last edited by akszeinga; 2005-04-12, 18:47.

                        Comment

                        • cielak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.03
                          • 2890

                          Wpadłem w nałóg pieczenia. Dziś upiekłem 3 bochenki, dla siebie, rodziców i teściów. W sumie ten dzisiejszy trzeci jest już moim dwudziestym. Mniam...
                          za piekarnie domowe.
                          zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                          Comment

                          • czujnik
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2003.11
                            • 177

                            Tutaj http://sys21.de/viewtopic.php?t=1200 znalazłem taki przepis chlebec cudo smakował wszystkim a najważniejsze że wyszedł.
                            No i warto wreszcie przeczytać kilka innych wątków na temat domowego chleba dla mnie istna kopalnia wiedzy.
                            Last edited by czujnik; 2005-05-03, 20:10.

                            Comment

                            • cielak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 2890

                              To dziś.
                              Attached Files
                              zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                              Comment

                              • akszeinga
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2005.03
                                • 225

                                Ale łasuch z Ciebie....

                                Już nie mogłeś się doczekać i musiałeś zjeść pajdę przed zrobieniem zdjęcia??

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X