Musze spróbować upiec chlebek, mam doświadczenie upiekłem już 1 karpatkę i pare rzeczy przypadkowo , po za tym umiem upiec kiełbasę i jajka ( lepiej od żony). Moja żonka piecze milion różnych ciast a ja w kółko kiełbase na grilu - już czas to zmienić i upiec chlebek.
Chleb - Domowa Piekarnia
Collapse
X
-
Witajcie.
Od kilku miesięcy sobie czytam i słucham. Nie odzywałam się, bo nie miałam sukcesów w piekarnictwie. Testowałam maszynę AFK - bez sukcesów. Jedyny chlebek jaki mi wyszedł to w czasie, kiedy przez przypadek wyłączyłam maszynę z prądu w trakcie rośnięcia ciasta. Użyłam awaryjnie piekarnik i wszystko przebiegło jak najlepiej. Słowem: niemiecka maszyna AFK z dwoma mieszadłami nadaje się tylko do śmieci. Teraz testuję Clatronica BBA 2785 i już za pierwszym razem udał mi się chlebek pszenno-żytni. Mam tylko takie drobne spostrzeżenia. Na spodzie wypiek jest bardziej zwarty, na górze - puszysty. W efekcie u góry przy krojeniu się kruszy. Czy Wy tez macie takie problemy z wypiekami z maszynki?
pozdrawiamComment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez mluk; 2005-06-21, 10:28."Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin FranklinComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlukKusiliście strasznie tymi pysznymi chlebkami, więc się przekonałem i zrobiłem.
Pszenno-żytni z cebulką. SmacznyPolecam wszystkim, bo zrobienie dobrego chleba jest łatwiejsze od zrobienia dobrego piwa.
Mi za pierwszym razem wyszedł niski i zbity jak diabli.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pepeszWygląda na "taki jak lubię...........z zakalcem"Mi za pierwszym razem wyszedł niski i zbity jak diabli.
Smaczy, naprawdę."Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin FranklinComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielakZ gotowca nie smakuje tak jak własnoręcznie wyrabiany.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseCałkowita racja! Zwłaszcza że zrobienie chleba od poziomu mąki jest tylko minimalnie trudniejsze od zrobienia go z gotowca - zamaist kupić gotowiec, trzeba kupić parę różnych mąk i je odważyć, a frajda zdecydowanie większa.A co to za różnica? I tak wszystko za ciebie robi maszyna.Rozómiem,gdybyś pisał o ręcznym wyrabianiu ciasta ale tak?
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotA co to za różnica? I tak wszystko za ciebie robi maszyna.Rozómiem,gdybyś pisał o ręcznym wyrabianiu ciasta ale tak?
Rozómiem - FCJPOstatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2005-07-02, 15:46.Comment
-
Gotowe mieszanki dostałam w prezencie, a wiadomo... darowanemu koniowi itd.Testuję tę maszynę, bo też ją dostałam w prezencie od tej samej osoby co mieszanki. Zdecydowanie bardziej wolę własnej roboty mieszanie ze znacznym dodatkiem mąki żytniej i piekarnik. A już na prawdę jestem szczęśliwa jak mogę upiec taki chlebek u kogoś na wsi w tzw. "dachówce" . Jak już wrócę do metod tradycyjnych - nie omieszkam Wam zaprezentować efekty.
Comment
-
Nad J. Wdzydze znajduje się miejscowość Wdzydze Kiszewskie. I w tych oto Wdzydzach mieści się skansen, a w skansenie tradycyjna piekarnia z tradycyjnym piecem opalanym drzewem. Chleb, który tam piecze piekarz jest rewelacyjny!!! Ludzie zbaczają po 150 km, żeby mieć możliwość kupna tego tradycyjnego wiejskiego kaszubskiego cudu...Jadłam i polecam. Nawet mój małżonek się zachwycił.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseCałkowita racja! Zwłaszcza że zrobienie chleba od poziomu mąki jest tylko minimalnie trudniejsze od zrobienia go z gotowca - zamaist kupić gotowiec, trzeba kupić parę różnych mąk i je odważyć, a frajda zdecydowanie większa.Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
-
Channel: Włochy
-
-
Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
-
Channel: Niemcy
2025-01-18, 23:56 -
-
O minibrowarze:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice
ekstr. 7%
alk. 3%
IBU 23
Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
...-
Channel: Czechy
2024-12-30, 14:57 -
-
Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
Chmiel to Spalter Select
https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...-
Channel: Niemcy
2024-12-07, 00:04 -
-
English Brown Porter,
5,2% alk.
Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-02, 23:48 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment