Musze spróbować upiec chlebek, mam doświadczenie upiekłem już 1 karpatkę i pare rzeczy przypadkowo , po za tym umiem upiec kiełbasę i jajka ( lepiej od żony). Moja żonka piecze milion różnych ciast a ja w kółko kiełbase na grilu - już czas to zmienić i upiec chlebek.
Chleb - Domowa Piekarnia
Collapse
X
-
Witajcie.
Od kilku miesięcy sobie czytam i słucham. Nie odzywałam się, bo nie miałam sukcesów w piekarnictwie. Testowałam maszynę AFK - bez sukcesów. Jedyny chlebek jaki mi wyszedł to w czasie, kiedy przez przypadek wyłączyłam maszynę z prądu w trakcie rośnięcia ciasta. Użyłam awaryjnie piekarnik i wszystko przebiegło jak najlepiej. Słowem: niemiecka maszyna AFK z dwoma mieszadłami nadaje się tylko do śmieci. Teraz testuję Clatronica BBA 2785 i już za pierwszym razem udał mi się chlebek pszenno-żytni. Mam tylko takie drobne spostrzeżenia. Na spodzie wypiek jest bardziej zwarty, na górze - puszysty. W efekcie u góry przy krojeniu się kruszy. Czy Wy tez macie takie problemy z wypiekami z maszynki?
pozdrawiam
Comment
-
-
Last edited by mluk; 2005-06-21, 10:28."Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mlukKusiliście strasznie tymi pysznymi chlebkami, więc się przekonałem i zrobiłem.
Pszenno-żytni z cebulką. Smaczny Polecam wszystkim, bo zrobienie dobrego chleba jest łatwiejsze od zrobienia dobrego piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pepeszWygląda na "taki jak lubię...........z zakalcem" Mi za pierwszym razem wyszedł niski i zbity jak diabli.
Smaczy, naprawdę."Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cielakZ gotowca nie smakuje tak jak własnoręcznie wyrabiany.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseCałkowita racja! Zwłaszcza że zrobienie chleba od poziomu mąki jest tylko minimalnie trudniejsze od zrobienia go z gotowca - zamaist kupić gotowiec, trzeba kupić parę różnych mąk i je odważyć, a frajda zdecydowanie większa.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotA co to za różnica? I tak wszystko za ciebie robi maszyna.Rozómiem,gdybyś pisał o ręcznym wyrabianiu ciasta ale tak?
Rozómiem - FCJPLast edited by Twilight_Alehouse; 2005-07-02, 15:46.
Comment
-
-
Gotowe mieszanki dostałam w prezencie, a wiadomo... darowanemu koniowi itd. Testuję tę maszynę, bo też ją dostałam w prezencie od tej samej osoby co mieszanki. Zdecydowanie bardziej wolę własnej roboty mieszanie ze znacznym dodatkiem mąki żytniej i piekarnik. A już na prawdę jestem szczęśliwa jak mogę upiec taki chlebek u kogoś na wsi w tzw. "dachówce" . Jak już wrócę do metod tradycyjnych - nie omieszkam Wam zaprezentować efekty.
Comment
-
-
Nad J. Wdzydze znajduje się miejscowość Wdzydze Kiszewskie. I w tych oto Wdzydzach mieści się skansen, a w skansenie tradycyjna piekarnia z tradycyjnym piecem opalanym drzewem. Chleb, który tam piecze piekarz jest rewelacyjny!!! Ludzie zbaczają po 150 km, żeby mieć możliwość kupna tego tradycyjnego wiejskiego kaszubskiego cudu... Jadłam i polecam. Nawet mój małżonek się zachwycił.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseCałkowita racja! Zwłaszcza że zrobienie chleba od poziomu mąki jest tylko minimalnie trudniejsze od zrobienia go z gotowca - zamaist kupić gotowiec, trzeba kupić parę różnych mąk i je odważyć, a frajda zdecydowanie większa.
Comment
-
Comment