Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #211
    ale się zacytowałam a cytat miał pochodzić od Borysko
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
    Nie poczuwam sie do roli eksperta, ale jestem dosyć mocno przekonany, że suche to suche, a instant to instant.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #212
      Mój pierwszy chlebek siedzi właśnie w piecu, co prawda gotowiec na drożdżach w kostce, kanały do zdobycia fajnej mąki zostały uruchomione.
      Zastanawiam się czy samemu nie udało by się zmielić mąki np z żyta. Młynek mam tylko wyregulować żarna. Co Wy na to , czy ktoś już próbował?

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #213
        Upiekł się i jest pyszny, następnym razem musze piec od razu 2 bochenki.
        Attached Files

        Comment

        • Ava
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2004.12
          • 11

          #214
          Przepiękny!!! A co to za gotowiec? Zdradź tajemnicę

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #215
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ava
            Przepiękny!!! A co to za gotowiec? Zdradź tajemnicę
            Żadna tajemnica , tylko co by pod reklamę nie podpadło.
            Jest to Chleb żytni z [SIZE=2] Delecty.
            Chemi w nim sporo ale jakoś trzeba rozpocząć pieczenie. Mąkę mam już obiecaną, następny wypiek będę robił od podstaw.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #216
              Jak widac firma miała być bardzo drobnym drukiem , a wyszło tylko bardzo .
              Trudno się mówi , może admin użyje swej mocy.

              Comment

              • fteo
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 1139

                #217
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko
                Nie poczuwam sie do roli eksperta, ale jestem dosyć mocno przekonany, że suche to suche, a instant to instant.
                Też mi się tak wydaje.
                W instrukcji do maszynki są wymienione 3 rodzaje drożdży (świeże, suche i instant).
                http://lotnictwo.net.pl/
                http://www.flightradar24.com/
                http://www.airshow.sp.mil.pl/

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #218
                  Dopiekam górę mych chlebków domowych, a napięcie co wyjdzie jest tak wielkie, że małe miasto by oświetlił

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #219
                    Wyszły pyszne, żytnio - razowe, wzorowne na przepisie Calberga, tylko bez miodu, na młodym koźlaku zamiast portera. Mąki dałem 4 rodzaje, bo nie mogłem się zdecydować ,
                    Po 25dkg: graham, 650, 720 żytnia(mąka nie wódeczka ) i żytnia razowa (grubomielona).
                    Drożdże standartowe w kostce.

                    Tak wyglądały jeszcze przed chwilą , obecnie jednego zjedzono pół
                    Attached Files

                    Comment

                    • JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

                      #220
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                      Sam chlebmaszyny nie posiadam (piekę w piekarniku), ale słyszałem, że zdarza się zapominać że ostrza zostają w chlebie i je kroić...
                      Niedawno udało mi się wjechać nożem w mieszadło. Chleb kroiłem po paru godzinach od wyjęcia z maszyny i rysa na 0,5mm jest. Mimo wszystko maszyna działa dobrze (pomimo tego, że ostatni chleb na drobnej mące przesoliłem - a działałem na podstawie instrukcji od chlebmaszynki)
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • pieczarek
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2001.06
                        • 5011

                        #221
                        Kupiłem kilka dni temu maszynkę do chleba. Dałem całe 169 złotych w Makro. Pojemnik na chleb jest "poziomy", dwa mieszadła.
                        Upiekłem dwa chleby z gotowych mieszanek. I spore rozczarowanie. Ten chleb nie umywa się do chleba robionego ręcznie wg przepisu Carlberga na "nasz codzienny chlebek pszenny" z najróżniejszymi dodatkami. Maszynka nie może nijak przyrumienić skórki u góry chleba. Samo pieczywo jakieś takie jałowe. Robiłem ręcznie chleb z tych mieszanek i wyszedł mi zupełnie inaczej, był lepszy.
                        Spróbuję teraz przystosować przepis Carlberga do maszynki i dam znać co wychodzi.

                        Strasznie wkurzają mnie dziury w chlebie po skrzydełkach mieszadła. A znowu nie mam cierpliwości czekać przy maszynce, aby wyjąć je po ostatnim automatycznym mieszaniu.
                        Ręczna robota, mimo, że dużo bardziej pracochłonna (wyrabianie ciasta, pilnowanie całego interesu, a potem mycie naczyń, narzędzi, form) daje mi dużo więcej satysfakcji. Maszynka okropnie trywializuje wyrób chleba, pozbawia tajemniczości i odświętności. Każdy głupi może upiec w maszynce jako tako zjadliwy chleb. Myślałem kupując maszynkę, że zarzucę ręczny wypiek, ale na razie się na to nie zanosi.

                        Comment

                        • JAckson
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 6123

                          #222
                          NIestety jest sporo racji w tym co pisze Pieczarek. Dziury zaczynją mnie denerwować, góra chleba rzezczywiście słabo się rumieni. Co do smaku to jeszcze go rozpracowuję.
                          Co do przepisu Calberga na porterowy chleb - dodaję tylko wodę lub tylko porter (czyli połowę płynu z przepisu) i chleb wychodzi mi lepszy niż przy zastosowaniu dokładnie przepisu. Wydaje mi się, że przepis zaleca zbyt dużo wody.
                          MM961
                          4:-)

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #223
                            Calbergowi chwała za wspaniały przepis, ja stosuję swojego koźlaka do chlebka, piekę w piekarniku w formach od ciasta. Wyrabiam mikserem, najważniejsze jest to, że chlebek jest smaczny.

                            Co do ilości wody (piwa) w chlebowym cieście, zawsze można zagęścić dosypując garść mąki.
                            Faktycznie było to konieczne w przepisie Claberga.

                            Comment

                            • cielak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.03
                              • 2890

                              #224
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                              ...dodaję tylko wodę lub tylko porter...
                              Nie dodaję wcale wody (chyba że do drożdży) tylko portera i wychodzi mi super.
                              zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

                              Comment

                              • CarlBerg
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.09
                                • 968

                                #225
                                Kilku osobom korespondującym ze mną od czasu do czasu na temat chleba pisałem, że jeżeli ma się do dyspozycji piekarnik - zakup maszyny jest zbędny. Nie da się ukryć, że ręcznie wykonane chleby są inne, mają ciekawszy smak, są po prostu lepsze (to jest czasami dyskusyjne). Maszyna jest natomiast ułatwieniem dla ludzi, którzy nie mają piekarnika lub posiadają np. ze względu na pracę mniej czasu na kuchenne zabawy. Ale można też wypośrodkować temat - na weekend piec w piekarniku, a chlebek codzienny w maszynie.

                                Jest nas już sporo - i może warto by było utworzyć osobny wątek tylko dla samych przepisów, aby skutecznie dzielić się sprawdzonymi recepturami - i aby można je było łatwo znaleźć w gąszczu komentarzy. Przy podawaniu przepisu warto też będzie zaznaczyć, że jest dedykowany piekarnikowi - lub maszynie. Poproszę niebawem ARTa o dodanie linka na początku tego tematu - tu zaś będziemy komentować i plotkować

                                BTW - moja maszyna ma już swoje 'imię' - BETONIARKA
                                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...