Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monne
Chleb - Domowa Piekarnia
Collapse
X
-
Dzisiaj zrobiłem trzy chleby z bazylią i oregano - zapach z domu cudny...
Podam swój przepis na chleb z mąki własnoręcznie zmielonej i do piekarnika elektrycznego - proporcje na jeden bochenek.
- 400 g mąki pszennej (w tym: 300 g to mąka z własnoręcznie zmielonej pszenicy, 100 g mąka pszenna kupna typ 650 - ja używam mąki z lokalnego młyna z Zatora; przy większej ilości bochenków też zachowuję tę proporcję - 3/4 mąki zmielonej, 1/4 mąki kupnej)
- 25 g drożdży świeżych
- ok. 250 ml wody (niecała jedna szklanka)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru
- 1 gotowany ziemniak
- 1-2 łyżeczki soli
Przygotowuję foremkę do pieczenia: smaruję ściany margaryną i posypuję mąką.
Mąkę wsypuję do garnka, w środku robię dołek, do którego wsypuję pokruszone drożdże. Drożdże posypuję cukrem pudrem i zwykłym cukrem i zalewam przegotowaną ciepłą wodą, tak by zostały całe przykryte. Czekam, aż drożdże ruszą i cała powierzchnia wody pokryje się pianą. Wtedy dolewam resztę wody. Mikserem z końcówkami spiralami przez chwilę mieszam wszystko. Potem dodaję olej, sól i pokruszonego ziemniaka. W tym momencie można wrzucić dowolne dodatki. Mieszam jeszcze przez chwilę mikserem, aby wstępnie wymieszać wszystkie składniki, a następnie zabieram się do ręcznego wyrabiania ciasta. Ciasto wyrabiam ok. 40-50 minut. Jeśli jest za mokre, to dosypuję nieco mąki, jeśli jest za suche i nie wszystka mąką się zmieszała, należy dodać trochę wody. Ciasto uznaję za wyrobione, gdy przestaje kleić się do rąk i ścianek garnka i gdy dziurka zrobiona w nim palcem sama się zasklepia.
Ciasto przekładam do foremki, posypuję z wierzchu mąką.
Nagrzewam piekarnik do ok. 75-100 stopni i wyłączam go. Do nagrzanego w ten sposób piekarnika wkładam ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Po ok. godzinie, gdy ciasto wyrośnie, spryskuję chleb z wierzchu wodą i włączam piekarnik na 220 stopni na 70 minut.
W trakcie pieczenia 3-4 razy spryskuję chleb z wierzchu wodą.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika monneOwszem, ale niestandarowo kostka, np taka, którą wczoraj wyrzuciłam ma 4 dkg... stąd me dociekanie.
Comment
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauerTylko z francuskich można zrobić bagietki.
Jesli tylko taka roznica to ok Myslalem ,ze sa jakies bardziej smakowo obojetne, czy tancza i spiewaja podczas pieczenia"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
To wszystko przez Was ! Wracając z siłowni zboczyłem do sklepu z "ekologiczną żywnością" i zaopatrzyłem się w mąkę i parę innych ingredjencyji Właśnie ciasto ze zmodyfikowanego przepisu #1 (mam nadzieję) sobie rośnie. Za jakieś 20 minut ląduje w piekarniku. Zobaczymy co to z tego wyjdzie
Podzielę się może moim przepisem na masło chmielowe. Najlepiej zaopatrzyć się we francuskie masło President, nie jest drogie, a jest idealnie nasolone. Dajemy mu trochę czasu by odtajało i kroimy w kostki. Osobiście, zamiast do miksera, wrzucam je do takiego ręcznego młynka. Trochę trzeba się namachać, ale efekt wg mnie lepszy. Do masła dorzucamy ok 15 dorodnych szyszeczek Lubelskiego. I kręcimy kręcimy! Świetna sprawa, na początku normalne masło chmielone, a po chwili wchodzi goryczka chmielowa. Polecam zostawić na trochę by się przegryzło.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Z cudactw z chmielem to ja tylko piwo jestem w stanie wchłonąć
Chociaż... kto wie... może kiedyś spróbuję.
A teraz pajda chleba i za gdańskich starażaków! Kaśka nam się paliW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecŚwietna sprawa, na początku normalne masło chmielone, a po chwili wchodzi goryczka chmielowa. Polecam zostawić na trochę by się przegryzło..
Comment
-
-
Mnie się udało dzis chleb żytni zabutelkować tzn. nastawiłem kwas chlebowy wg. przepisu
z Kuchni Polskiej. Zapachy cudne chlebek daje , na początku po zalaniu prażonych kromali pachnieć zaczęło miodem, po około 8 godzinach zadałem drożdżami a po kolejnych chyba 20 z gara pachniało pączkami , przelałem do butelek PET 0,5 teraz trzy dni na dojrzewanie i gazowanie.
Przepis:
Comment
-
-
Moje doświadczenia z kwasem chlebowym są "wybuchowe"...
Kiedyś też znalazłem przepis w jakiejś książce i postanowiłem zrobić. Kwasik wlałem do butli po szampanie, zakorkowałem i do lodówki. Po trzech dniach postanowiłem spróbować.
Odkręcam korek...a tu już syczy i wypycha korek... W pewnym momencie ręka mi odskoczyła a zawartość butelczyny pojawiła się na wszystkich ścianach.
Kuchnia wyglądała, jak za przeproszeniem "obrzygana".... wszędzie drobiny rozmoczonego chleba...Last edited by huanghua; 2006-05-22, 20:21.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaMoje doświadczenia z kwasem chlebowym są "wybuchowe"...
Kiedyś też znalazłem przepis w jakiejś książce i postanowiłem zrobić. Kwasik wlałem do butli po szampanie, zakorkowałem i do lodówki. Po trzech dniach postanowiłem spróbować.
Odkręcam korek...a tu już syczy i wypycha korek... W pewnym momencie ręka mi odskoczyła a zawartość butelczyny pojawiła się na wszystkich ścianach.
Kuchnia wyglądała, jak za przeproszeniem "obrzygana".... wszędzie drobiny rozmoczonego chleba...
normalnie jak po "dobrej" hehe.
Comment
-
Comment