Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dziku
Chleb - Domowa Piekarnia
Collapse
X
-
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
-
-
W opisie jest przepis na kruszonkę cynamonową, jednak kiedyś próbowaliśmy - i ciasto opadło ... Od tej pory nie ryzykujemy i robimy bez kruszonki. Ciasto na tym traci, ale nie mając (jak i Ty) piekarnika, cieszymy się z takiego jakie jest. Do prób z kruszonką wrócimy, może nawet już jutroPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
Mamy taki program "Słodki chleb - ciasto", czyli chyba najbardziej lajtowy program w maszynie. Czas "na oko", bo lubi się za mocno zrumienić od dołu i po bokach - wręcz na czarno ... Trzeba pilnować i poeksperymentować ze swoją maszynką.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
Wykonałem ciasto drożdżowe
Zakupiłem rekomendowanego gotowca Delecty. Przeanalizowałem pojemność maszyny i zdecydowałem się robić z całości. Maszynę mam z dwoma mieszadłami, mniejszy chleb ma w niej 750 g surowców...
Wybrałem program do ciasta. Coś około 20 minut mieszania i potem od razu pieczenie. W opisie gotowca stało, że wyrastac nie musi.
Wyszło pycha... Zapach w całym domu powala
Tak myślę, że gdyby robić nie-z-gotowca to trzeba wybrac któryś z szybkich programów do chleba - żeby był czas na wyrośnięcie.
PS
Ciekaw jestem eksperymentów z kruszonką...Last edited by dziku; 2006-11-06, 21:58.Dziku
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzikuPonawiam moje dawne pytanie:
Czy znacie jakiś przepis na ciasto drożdżowe do wykonania w maszynie do chleba? Nie mam dostępu do dobrego piekarnika więc jest to dla mnie jedyna opcja wykonania takowego ciasta.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamZa zaskoczenia zaproponuję Ci przejrzenie dykusyjnych grup żeglarskich. Ponieważ chleb na zachód od Odry jest coraz gorszy padł pomysł pieczenia w portach właśnie za pomocą maszynek. Przy okazji były chyba jakieś przepisy.
Chodziło mi konkretnie o ciasto drożdżowe...Dziku
Comment
-
-
Piekę różne chlebki. Jako pomocnika używam THERMOMIX-a. Najbardziej smakuje mi ten na zakwasie. Nie wiem jednak jaka winna być konsystencja ciasta bowiem po pieczeniu w 220st.C przez 50 minut jest ono za wilgotne jak na mój gust. Chyba, że uformuję płaski bochenek.
Andrzej Ossowski
columbo@neostrada.pl
Comment
-
-
To mi przypomniało, że miałem napisać jak z kruszonka wyszło. Całkiem dobrze wyszło. Ponieważ używam programu do ciasta to sprzęt najpierw miesza, a potem piecze. Czyli jak umiesza to posypuję kruszonką (raczej drobną, żeby się mało zapadała). Wychodzi pycha. Tylko kruszonkę robię z połowy mieszanki, bo powierzchniowo pojemnik automatu to nie jest "duża blacha" więc kruszonki z jednej łyżki proszku starcza aż nadto.Dziku
Comment
-
-
możesz spróbować rozmnożyć małą ilość zakwasu z głębszych partii naczynia. Mnie kiedyś nadpleśniał zakwas zaschniętu na brzegu naczynia, ale ten na dnie był ok.
Właśnie z powodu takich przypadków warto ususzyć porcję zakwasu, by móc go potem szybko i łatwo odtworzyć.
Comment
-
Comment