O zakwasach jeszcze pogadamy, może najpierw trochę prostych przepisów, żeby każdy mógł sobie spróbować zrobić chlebek nawet dziś czy jutro
Odpowiadając na pytania Emesa:
1 - zaglądać - miałem na myśli zerknąć kilka razy przez szybę, zwłaszcza pod koniec wypieku. Różnie chleby się pieką - a przecież od Ciebie zależy stopień przyrumienienia skórki. Chcesz ciemną - piecz dłużej. Po to właśnie musimy zagladać przez szybkę do piekarnika.
2 - wszystko zależy, jaki kształt chleba chcesz uzyskać. Możesz piec nawet w glinianych donicach od kwiatów (tych które nie były malowane farbami), jeżeli podoba Ci się taki kształt. Serio
3 - nie używałem jeszcze drożdży piwowarskich do chleba
4 - z pewnością smaruje się chlebek wodą, olejem nie próbowałem. Nie ma potrzeby też smarowac chleba białkiem
Odpowiadając na pytania tom_riddle:
Tak - słody bedę mielił - o ile Ciotka Marusia użyczy mi na kilka dni Pokerta
Odpowiadając na pytania Emesa:
1 - zaglądać - miałem na myśli zerknąć kilka razy przez szybę, zwłaszcza pod koniec wypieku. Różnie chleby się pieką - a przecież od Ciebie zależy stopień przyrumienienia skórki. Chcesz ciemną - piecz dłużej. Po to właśnie musimy zagladać przez szybkę do piekarnika.
2 - wszystko zależy, jaki kształt chleba chcesz uzyskać. Możesz piec nawet w glinianych donicach od kwiatów (tych które nie były malowane farbami), jeżeli podoba Ci się taki kształt. Serio
3 - nie używałem jeszcze drożdży piwowarskich do chleba
4 - z pewnością smaruje się chlebek wodą, olejem nie próbowałem. Nie ma potrzeby też smarowac chleba białkiem
Odpowiadając na pytania tom_riddle:
Tak - słody bedę mielił - o ile Ciotka Marusia użyczy mi na kilka dni Pokerta
Comment