Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    CarlBerg napisał(a)


    Tak - słody bedę mielił - o ile Ciotka Marusia użyczy mi na kilka dni Pokerta
    Ło, to testowy JAM Mill w końcu wrócił do właściciela??

    Jędrek, ja Ci pożyczę, ale czy aby masz pewność, że ja w Porkercie nie mieliłam mięsa?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      #32
      JAM bardzo grubo śrutuje.
      A z tym mięchem ... no cóż - czy oznacza to, że będę musiał się wspomóc młynkiem do kawy i częściowo śrutownikiem ?
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • Borysko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.02
        • 1144

        #33
        CarlBerg napisał(a)
        Pozwolę sobie nie zgodzić z wypowiedzią Borysa, że chleb pieczony w niej ma się jak piwo warzone z procesem zacierania do zrobienia piwa z ekstraktów - porównanie kompletnie chybione, na dodatek trafiło na zacierowego ortodoksa . Lepszym porównianiem będzie tu różnica pomiędzy ręcznym mieszaniem w garze a warzeniem przy pomocy zautomatyzowanego systemu (jaki ma kilku Forumowiczów, np. Slado czy Lukuj). Chłopaki warzą piwo wyśmienite, składniki są te same - jedynie nie trzeba aż tak się napracować. W maszynie robię również rasowe żytniaki na zaczynie, nie odbiegają niczym od tych robionych w piekarniku.
        Nie chciałem absolutnie dyskredytować:
        * zalet chlebmaszyny - uważam ją za świetne urządzenie,
        * warzenia piwa z ekstraktów.
        Ale podtrzymuję swoje porównanie. Nie da się poprowadzić fermentacji pięciofazowej ciasta żytniego w chlebmaszynie. To trwa kilkanaście godzin (nawet ponad 20), wymaga odpowiedniej temperatury, dodawania mąki i wody w odpowiednim momencie (cały czas doskonalę proces). Moja maszynka tego nie umie. Moje porównanie miało na celu przedstawienie czasochłonności, kłopotliwości i złożoności takiego procesu w stosunku do chlebmaszyny. Oba porównania chyba więc mają jakiś sens. Polecam wypróbowanie każdego wariantu

        A co do mąki ze słodu - dodałem raz ok 20% zmielonego monachijskiego i nie byłem zadowolony z efektów. Smak wyszedł jakiś taki ostry. Do tego chlebek nie wyrósł najlepiej. Może to wynikać z działania enzymów słodowych na gluten (nie jestem biologiem ani biochemikiem, ale chyba jest on białkiem więc może zostać przez enzymy słodowe rozłożony), albo z nadmiaru dodatków razowych. Mówiąc wprost - otrzymałem ostro-prażoną w smaku cegiełkę
        Last edited by Borysko; 2004-12-09, 15:52.

        Comment

        • Małażonka
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 4602

          #34
          Borysko napisał(a)
          (...)nie jestem biologiem ani biochemikiem, ale chyba jest on białkiem (...)
          Tak, gluten jest białkiem roślinnym

          Comment

          • Borysko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1144

            #35
            To znaczy, że moja teoria cegłowatości tego chlebka ma logiczne podstawy Ło matko, ale jestem mądry

            Comment

            • kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

              #36
              Marusia napisał(a)
              Klasyczny przyklad kupowania komuś prezentu, który tak naprawdę ma służyc kupującemu
              Sama chciała , dwa dni mi dziurę w brzuchu wierciła. Nasłuchała się opowieści CarlBerga i Tabletki, a jak w dodatku obejrzała maszynę u CarlBerga to już miałem przechlapane
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

              Comment

              • tom_riddle
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2004.10
                • 17

                #37
                CarlBerg napisał(a)
                Śliczne chlebki
                Borysko, jeżeli wzrośnie liczba domowych piekarni, to może uda się zorganizować zakup glutenu - o czym korespondowaliśmy czas jakiś temu.
                Ja się wpisuję na kilogram, a jeśli można toto zamrozić to nawet na dwa.
                Borysko napisał
                130 ml zakwas żytni jasny
                Jak to robisz? Czy to taki "wieczny zakwas" co leży tygodniami w lodówce odpowiednio "dokarmiany"?
                tom-riddle vel Przemek
                Warzy Prze!Piwo

                Comment

                • kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8107

                  #38
                  Piekarnia "Wielkie Pole"

                  Właśnie ide wyrabiać ciasto na chlebek.Ciekawe czy sie uda.W każdym razie nowa piekarnia ruszyła.
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                  Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                  Comment

                  • CarlBerg
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2003.09
                    • 968

                    #39
                    Tak trzymaj Kiszot. Za smaczny chlebek
                    Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                    Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                    Comment

                    • kiszot
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8107

                      #40
                      Chlebek gotowy.Pachnie i wygląda całkiem fajnie.Na konsumpcję poczekam do rana
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                      Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                      Comment

                      • Borysko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.02
                        • 1144

                        #41
                        tom_riddle napisał(a)
                        Jak to robisz? Czy to taki "wieczny zakwas" co leży tygodniami w lodówce odpowiednio "dokarmiany"?
                        Tak, tylko mój nie leży w lodówce, ale w szafce kolo kaloryfera (27-28 st C).Taką lubią bakterie kwasu mlekowego. Jak go nie zużywam, to co 2 dni odlewam polowę i uzupełniam mąką i wodą.
                        Last edited by Borysko; 2004-12-11, 17:48.

                        Comment

                        • Warek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.12
                          • 127

                          #42
                          Niestety pierwsza próba okazała się zakalcem, idę walczyć dalej, a w międzyczasie coś ześrutuje...
                          http://www.mafoto.pl/

                          Comment

                          • kiszot
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8107

                            #43
                            Chleb całkiem udany chociaż wydaje mi sie,że troszke za mało dałem soli.Ale o tak jest OK
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                            Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                            Comment

                            • CarlBerg
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.09
                              • 968

                              #44
                              Piekąc chleb w kilku piekarnikach (np. z termoobiegiem i bez, gazowe i elektryczne) zauważyłem, że w każdym wychodzi inaczej. Widocznie są lepiej i gorzej skonstruowane. Za tym, że równowaga w przepływie ciepła jest istotna przemawia również ten cytat:

                              "W piecu chlebowym palono grubo urobanym drzewem ino sosnowym, bo dawało duzy płumiń.
                              Płumiń musioł rozpolyć cały piec, tak dół jak i górę zeby się chlib równo pikł, żeby nie było zakalca
                              "

                              Trzeba próbować i nie zrażać się.

                              Ja już dziś od rana szykuję na jutro coś nowego - chlebek cebulowo-paprykowy.
                              W założeniu ma być tłusty, dość słony i lekko pikantny. Co wyjdzie - zobaczymy
                              Last edited by CarlBerg; 2004-12-11, 18:41.
                              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #45
                                A co powiecie o takiej machinie? Zastanawiam się właśnie nad prezentem pod choinkę dla trzech osób: dla mamy zabawka, dla taty z tego chleb, a ja będę pożyczać
                                Attached Files
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...