Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jurgin
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.01
    • 153

    #496
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
    Nie ma głównego wyłącznika - nie można.
    A mikrofalówkę też za każdym razem z prądu wyłączać? Też nie ma głównego wyłącznika tylko ciągle jest na czuwaniu, podobnie jak większość sprzętu.

    Comment

    • kibi
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 1875

      #497
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
      listwa z wyłącznikiem jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
      Najlepszy byłby zwykły przedłużacz z wyłącznikiem. Komputerowy filtr przeciwazkłóceniowy jest wyposażony w bezpieczniki, trzebaby najpierw sprawdzić ich wielkość i moc pobieraną przez maszynę, żeby nie wywaliło kiedy włączy się grzałka.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #498
        Dziś upiekłem Wielki Żytni 2,1 kg mąki i dodatków ( sezam,słonecznik, otręby pszenne), po raz pierwszy całkowicie na zakwasie.
        Słabo wyrastał i trochę stracha mi napędził ale wziął się w garść i ładnie podrósł podczas pieczenia. Ilość mąki sprawiła że mikser nie dawał rady i trzeba było wrócić do michy i łychy.
        Attached Files

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #499
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurgin
          A mikrofalówkę też za każdym razem z prądu wyłączać? Też nie ma głównego wyłącznika tylko ciągle jest na czuwaniu, podobnie jak większość sprzętu.
          Jesteś pewien, że nie ma? Świecący się zegarek nie oznacza, że jest w stanie czuwania. Zresztą takie np. TV powinno byc wyłączane głównym wyłacznikiem gdy nie jest dłużej używane, to że nikt tego nie robi nie znaczy, że postepuje prawidłowo.

          Po drugie jeżeli gniazdo jest schowane gdzieś za szafką, to już widzę tą szamotaninę gdy cos złego zacznie się dziać z maszynką np. palić.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jurgin
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2004.01
            • 153

            #500
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
            Jesteś pewien, że nie ma? Świecący się zegarek nie oznacza, że jest w stanie czuwania. Zresztą takie np. TV powinno byc wyłączane głównym wyłacznikiem gdy nie jest dłużej używane, to że nikt tego nie robi nie znaczy, że postepuje prawidłowo.

            Po drugie jeżeli gniazdo jest schowane gdzieś za szafką, to już widzę tą szamotaninę gdy cos złego zacznie się dziać z maszynką np. palić.
            Raczej jestem pewien, są dwa pokrętła jedno - wybór mocy, a drugie to timer.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #501
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurgin
              Raczej jestem pewien, są dwa pokrętła jedno - wybór mocy, a drugie to timer.
              No właśnie "timer", on skutecznie odcina dopływ prądu.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • jurgin
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2004.01
                • 153

                #502
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                No właśnie "timer", on skutecznie odcina dopływ prądu.
                hmm zaczynam rozumieć, a w maszynie do chleba nie ma jakiegoś takiego włącznika? Musi być jakieś start/stop

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #503
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurgin
                  hmm zaczynam rozumieć, a w maszynie do chleba nie ma jakiegoś takiego włącznika? Musi być jakieś start/stop
                  To nie wątek na temat elektryki i budowy urządzeń więc ostatnia odpowiedź. Marusia wyraźnie napisała, że wyświetlacz wyświetla cyferki zaraz po włożeniu wtyczki do gniazda, więc widać nie ma.

                  Nie myl mechanicznego pokrętła timera z przyciskami typu start/stop, bo to są dwie rózne filizofie budowu urządzeń.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • jurgin
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.01
                    • 153

                    #504
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    To nie wątek na temat elektryki i budowy urządzeń więc ostatnia odpowiedź. Marusia wyraźnie napisała, że wyświetlacz wyświetla cyferki zaraz po włożeniu wtyczki do gniazda, więc widać nie ma.

                    Nie myl mechanicznego pokrętła timera z przyciskami typu start/stop, bo to są dwie rózne filizofie budowu urządzeń.
                    teraz załapałem, pokrętło wyłącza urządzenie, a ta maszynka do pieczenia chleba jest odrazu w gotowości bojowej i chce wybierać program, tak?

                    A czy Marusia, a raczej Slavoj nie może po prostu brutalnie dorobić włącznika na kablu do tej maszyny? Wiem, że metoda dość brutalna, ale może skuteczna?

                    Wracając do tematów "piekarniczych" kilka razy robiłem chleb w domu, wyrabiając ręcznie i piekąc w piekarniku. Czy możecie mi polecić którąś z maszyn na początek?

                    Comment

                    • pieczarek
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.06
                      • 5011

                      #505
                      Marusia, obejrzyj dokładnie swoją maszynkę. Od tyłu, od dołu - może gdzieś jednak jest główny wyłącznik.
                      Telewizor pozostawiany w pozycji stand by żre rocznie prądu nawet za 50 zł. Nawet sama ładowarka telefonu komórkowego wsadzona we wtyczkę zużywa prąd. Jeśli maszyna do chleba nie ma wyłącznika, to dochodzą kolejne waty "wypuszczane kominem". W Kanadzie przeprowadzono obliczenia i wyszło im, że urządzenia domowe w trybie stand by zużywają niemal 10% energii.
                      Może warto się zastanowić nad zgłoszoną wcześniej propozycją zainstalowania przedłużacza z własnym wyłącznikiem.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #506
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurgin
                        teraz załapałem, pokrętło wyłącza urządzenie, a ta maszynka do pieczenia chleba jest odrazu w gotowości bojowej i chce wybierać program, tak?
                        Nie mam pokrętła, tylko przyciski Po włączeniu do prądu od razu jest w gotowości bojowej.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurgin
                        A czy Marusia, a raczej Slavoj nie może po prostu brutalnie dorobić włącznika na kablu do tej maszyny? Wiem, że metoda dość brutalna, ale może skuteczna?
                        Ekhm, no raczej zdecydowanie Slavoy Też o tym myśleliśmy, ale też uznaliśmy, że metoda zbyt brutalna

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurgin
                        Wracając do tematów "piekarniczych" kilka razy robiłem chleb w domu, wyrabiając ręcznie i piekąc w piekarniku. Czy możecie mi polecić którąś z maszyn na początek?
                        Tak a z dwoma mieszadłami. Ja mam wprawdzie z jednym i jestem z niej zadowolona, ale widziałam u JAQBY chleb - no, nawet jadłam, nie, że tylko mi pokazała i jest bardziej puszysty, lepiej wyrobiony. Mój jest bardziej zbity, co zresztą wcale mi nie przeszkadza, bo lubię takie właśnie chleby, ale tamten bardziej puchaty był jednak fajniejszy

                        W dodatku ona kupiła na allegro za 70 zł, a ja w Makro 2 lata temu za 200 zł

                        Ale nic, może jej się szybko zepsuje?

                        Co do porad - chyba przedłużacz z wyłącznikiem będzie tu najbardziej bezpiecznym rozwiązaniem, dzięki za rady. Wiem, że trochę wyszło nie na temat, ale w końcu chodziło o sprzęt do pieczenia chleba, tylko doradcy się rozgadali, za co dziękuję
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • kibi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 1875

                          #507
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jurgin
                          kilka razy robiłem chleb w domu, wyrabiając ręcznie i piekąc w piekarniku. Czy możecie mi polecić którąś z maszyn na początek?
                          Ale po co?
                          Wydaje mi się że bardziej naturalny jest odwrotny kierunek. Ja zacząłem od chlebów pszennych na drożdżach z maszyny. Po pewnym czasie zostawiłem jej tylko wyrabianie a piekę w piekarniku- mam większą kontrolę nad kształtem, wypieczeniem chleba i kolorem skórki. A dziś wyrabiam właśnie pierwsze swoje chleby żytnie na zakwasie i wygląda na to, ze maszyna mi do tego nie jest potrzebna.
                          I spotkałem sie już z kilkoma osobami, które przeszły podobną ewolucję.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #508
                            No bo to jak z warzeniem piwa - zaczynasz od gotowców i przechodzisz do zacierania

                            Ja akurat nie zamierzam ewoluować, nie lubię babrać się w cieście, a chleb piekę co dwa dni, nie chciałoby mi się "ręcznie" Bogutyn Młyn ma takie fajne mieszanki z suchym zakwasem i różne fajne mąki, że można pokombinować i w maszynce
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #509
                              U mnie suchy zakwas wylądował w słoiczku, mąki i otręby kupuję na targu u rolnika (za 10zł wychodzi koło 5 kg -żytna, pszenna i otręby). Kolejny zakwas z dodatkiem czosnku i odrobiny suchego nastawiłem dziś - planowany żurek w środę lub czwartek.

                              Comment

                              • kangurpl
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.03
                                • 2660

                                #510
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                Słuchajta ludzie, chcę sobie podłączyć maszynkę do chleba na stałe do kontaktu, czy ktoś tak ma zrobione? Chodzi mi o to, że jak jest podłączona, to jest na czuwaniu (wyświetla się na ekranie czas 00:00) i czy to jej zaszkodzi? Na zdrowy rozum to nie, ale - bo ja wiem
                                Moja maszynka już dwa lata non stop jest podłączona do prądu.
                                Bez przesady z tym poborem prądu w stanie oczekiwania - jeden malutki układ scalony nie pobiera aż tyle mocy.
                                Licznik prądu od tego nawet sie nie zakręci (gdyby wyłączyć wszystkie pozostałe odbiorniki).
                                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...