Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kuczman
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 146

    To jest akurat spory problem, bo wrecz kazde nowe urzadzenie pobiera prad w modzie czuwania. Kilka wat tu, kilka tam i na cale miasto zbiera sie ogromna ilosc praktycznie zmarnowanej energii. Ale i dla indywidualnego uzytkownika w skali roku jest to namacalna ilosc. Komputer moze pobierac od 5 do 60 watow! Telewizory, stereo- 10 do 15 watow poboru pradu na stand- by.
    To kilka zarowek swiecacych na okraglo.

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      Kuczman ma rację, pobór prądu na czuwaniu nie jest jakiś tam pomijalny (nie kręcący licznikiem). Listwa do której podłączony jest TV,DVD i sprzęt grający na czuwaniu pobiera 16,1 W a to już równowartość poboru przez 2 żarówko/świetlówki. Zmorą w tej dziedzinie są urządzenia z zasilaczami starego typu na transformatorach, nowe przetwornice napięcia są oszczędniejsze o rząd wielkości.
      Mylącą sprawą jest tutaj wielkość poboru prądu jest on niewielki jednak czas w jaki jest pobierany jest ogromny ( TV czuwa przez 16 godzin przy 8 godzinnej pracy).
      Last edited by mark33; 2008-01-27, 16:38. Powód: zagmatwałem

      Comment

      • wojtomasz
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.01
        • 135

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
        No bo to jak z warzeniem piwa - zaczynasz od gotowców i przechodzisz do zacierania

        Ja akurat nie zamierzam ewoluować, nie lubię babrać się w cieście, a chleb piekę co dwa dni, nie chciałoby mi się "ręcznie" Bogutyn Młyn ma takie fajne mieszanki z suchym zakwasem i różne fajne mąki, że można pokombinować i w maszynce
        Jeżeli pieczesz co dwa dni, zakwas możesz mieć swój, po prostu część gotowego ciasta zostaw na następy wypiek.

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          Dziś ruszyła piekarnia przy Milickim Browarze Rynkowym. Na początek mieszanki z Bogutyn Młyn, zobaczymy co to z tego wyjdzie.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            Mam pytanie. Długo ma się to piec w piekarniku?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Stasiek
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2007.02
              • 609

              Ja piekę chleby ok. 45min w 220 stopniach.
              Last edited by Stasiek; 2008-02-29, 20:45.

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                A mozna taki ciepły wciągnąć? Wygląda smakowicie.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

                  Ponoć niezdrowe. Pewnie dlatego robią to prawie wszyscy.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ponoć niezdrowe. Pewnie dlatego robią to prawie wszyscy.

                    Ooo to fajnie, lubie niezdrowe.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja piekę chleby ok. 45min w 220 stopniach.
                      Inni 70min. w 180st.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • Stasiek
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2007.02
                        • 609

                        Te 45 minut wziąłem chyba stąd.To był długo mój ulubiony przepis. Potem się przerzuciłem na bardziej razowe chleby, ale czas i temperatura pieczenia zostały. I bardzo dobrze się sprawdzają.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          Drugi chlebek się piecze. Tylko dlaczego one się zapadają na srodku?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • wesolykombajnista
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2008.03
                            • 7

                            Kurcze pamiętam jak moja babcia piekła wyśmienity chleb zawsze się nim objadałem.
                            Przyjazny Katalog Stron

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Drugi chlebek się piecze. Tylko dlaczego one się zapadają na srodku?

                              Stawiam na przerośnięte ciasto, max 2 razy może powiększyć objętość (wyrosnąć).
                              Też wolę menisk wypukły od wklęsłego ale najważniejszy jest smak, szczególnie jak wygląd coś nie teges

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                Drugi chlebek się piecze. Tylko dlaczego one się zapadają na srodku?
                                Jedni piszą że za dużo drożdzy, dlatego rośnie ale i opada.
                                Zaś inna osobra twierdzi, że od kiedy wymiesza drożdze z mlekem/wodą to od tej pory nigdy się nie zapadł.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X