Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    Dobra wybrałem 2 gotowce (orkisz-słonecznik i wiejski) i po 5kg żytniej 720 i pszennej 850. Styknie na początek?

    Comment

    • Stasiek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2007.02
      • 609

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
      Dobra wybrałem 2 gotowce (orkisz-słonecznik i wiejski) i po 5kg żytniej 720 i pszennej 850. Styknie na początek?
      Na białe chleby w sam raz.
      A ciemniejszych chlebków nie planujesz? Dorzuć jeszcze po kg żytniej 2000 i pszennej 1850 - jakby Cię naszła ochota na razowy chlebek, to będzie jak znalazł.

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        No i stało się! tak mi się ta zabawa spodobała, że przez łikend 3 różne chlebki uczyniłem. Co prawda same gotowce (trzeci to paprykowy). Trochę błędów narobiłem (za dużo psikania wodą, za mało ciasta w keksówce, za długie pieczenie), ale i tak jest pysznie!

        Poniżej fotka kromek z dwóch gotowców paprykowy (ciemniejszy) i wiejski:
        Attached Files

        Comment

        • Seta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.10
          • 6964

          HURA! Dostałem zakwas od znajomego piekarza. Duuużo zakwasu. Połowę dałem mamie na żurek, z 400g robię jutro "powszedni" i jeszcze spory "zaczątek" mi zostaje.
          No ciekawe jak mi to chlebowe zacierane wyjdzie... A propo - spróbuję połączyć to z zacieraniem tradycyjno-piwnym, a cłość ma zająć 5 godzin. Hehe...

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            Seta narobiłeś mi apetytu
            Attached Files

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              Czy przesiewacie mąkę? Wznawiam właśnie pieczenie, próbowałem przesiać żytnią razową, ale trwało to wieki i najwyraźniej było czymś zupełnie bezsensownym, bo z razowej zaczęła się pytlowana robić.

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                Czy przesiewacie mąkę? Wznawiam właśnie pieczenie, próbowałem przesiać żytnią razową, ale trwało to wieki i najwyraźniej było czymś zupełnie bezsensownym, bo z razowej zaczęła się pytlowana robić.
                Jeżeli przesiewać to tę najdrobniejszą - pszenną (do reszty trzeba mieć jakieś grubsze sita), ja nic nie przesiewam i jest smacznie.

                Comment

                • Seta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.10
                  • 6964

                  Ja tam się jeszcze nie znam, ale przesiewam jasne (żytnią też). Nie będę raczej przesiewał razowych, bo to chyba bez sensu...
                  Odnośnie pieczenia z warzeniem, po pracy (dla utrudnienia zrobiłem jeszcze bananowe ciacho w międzyczasie), to nie polecam. Chyba, żeby zacząć od chleba i dopiero na długim rośnięciu zacząć zacieranie. U mnie skutek jest taki, że zacierałem pszenicę w 50*C, 59*C i 73*C ; ciacho jest z zakalcem (ale pyszne ), a chlebek niestety przypalony i z gigantyczną skórą (ale też pyszny i jaki wyrośnięty! ).

                  Comment

                  • żąleną
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.01
                    • 13239

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeżeli przesiewać to tę najdrobniejszą - pszenną (do reszty trzeba mieć jakieś grubsze sita), ja nic nie przesiewam i jest smacznie.
                    No właśnie mam tylko takie drobne.

                    Też nigdy nie przesiewałem, ale ostatnio ktoś mi zasiał ziarno niepewności, bo "babcia zawsze przesiewała" - ale to raczej w celu odsiania niepożądanych wkładów niż poprawienia smaczności.

                    No cóż, dwa zakwasiaki żytnie już w formach, koło północy będzie pieczenie Ciekaw jestem, jak się sprawi dwuletni zakonserwowany zakwas. Po trzech dniach od reanimacji pachniał bardzo ładnie, ale objętościowo specjalnie w słoiku nie szalał.

                    Comment

                    • mark33
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.04
                      • 3283

                      Zadzwoniłem do mamy z zapytaniem o co biega z przesiewaniem. (ale rym)

                      Nie chodzi o jakieś odsianie cząstek większych tylko o napowietrzenie mąki, spulchnienie.
                      W efekcie ma to dać lepiej wyrośnięte wypieki.

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        O, to ciekawe. Ale wyszło kompletnie odwrotnie. Przesiałem żytnią pytlowaną, zrobiłem dwa chleby żytnie - jeden całkowicie razowy, drugi pół na pół. Efekt: największe zakalce mojego życia. Zakwas nie ruszył w ogóle, w piekarniku chleby podskoczyły tylko trochę wzdłuż środka. Albo zakwas się kiepsko zarchiwizował, albo mąka już zbyt stara, albo niepotrzebnie robiłem zakwas na razowej. Choć w przeszłości mi spokojnie na takiej wychodził.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          Z tym przesiewaniem to chyba coś jak z napowietrzaniem brzeczki. Jak masz dobre drożdże i nie robisz portera, to się obędzie, a czasami może nawet zaszkodzić.

                          Nie robiłem fotek, ale się pochwalę, że w końcu wyszedł mi w niedzielę pyszny mieszaniec na zakwasie. Wieczorem zabrałem się za bagietki, ale jak doczytałem jak powinno się ją formować to się poddałem... Użyłem ciasto na "bułeczki ziołowe Bajaderki" (przepis z cincin.cc). Też pyszne wyszłoby, gdyby nie było tak strasznie przesolone - nigdy nie dawajcie ziołowych kostek Knorra... Popsuły mi cały efekt!

                          Comment

                          • adam16
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.02
                            • 9865

                            Mini Piekarnia Hajduki rozpoczęła działalność. Chleb żytni z mieszanki zakupionej w Bomi:
                            Attached Files
                            Browar Hajduki.
                            adam16@browar.biz
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                            Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Mini Piekarnia Hajduki rozpoczęła działalność. Chleb żytni z mieszanki zakupionej w Bomi:
                              Hee, nareście Adamie
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                Gratulacje dla nowego piekarza, ładny debiut

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X