Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek Wyświetlenie odpowiedzi
    Bo niby dlaczego piszą o dojrzewaniu w butelce, jak drożdże nieaktywne?
    Na etykiecie różne ciekawe rzeczy mogą być napisane. A w środku zmętniacz...
    Ale żeby nie było na mnie: jeśli chodzi o to konkretnie piwo, to tylko podejrzenie. Nie piłem, nie sprawdzałem, nie liczyłem drożdży.

    Trochę jakby temat chlebowy zszedł na teorie spiskowe...
    Last edited by Stasiek; 2008-12-12, 00:00.

    Comment

    • Upiorek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2007.03
      • 141

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
      Na etykiecie różne ciekawe rzeczy mogą być napisane. A w środku zmętniacz...
      Ale żeby nie było na mnie: jeśli chodzi o to konkretnie piwo, to tylko podejrzenie. Nie piłem, nie sprawdzałem, nie liczyłem drożdży.
      Trochę jakby temat chlebowy zszedł na teorie spiskowe...
      Eeee tam.... od razu sPiSkowe...
      Przecież to jedynie dywagacje i wymiana doświadczeń na temat robienia zaczynu na piwie
      Co ewentualnie warto dodać, a czego nie, coby sobie zaoszczędzić pracy i późniejszych rozczarowań...

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek Wyświetlenie odpowiedzi
        Eeee tam.... od razu sPiSkowe...
        Przecież to jedynie dywagacje i wymiana doświadczeń na temat robienia zaczynu na piwie
        Co ewentualnie warto dodać, a czego nie, coby sobie zaoszczędzić pracy i późniejszych rozczarowań...
        Piekłem chleb na domowym piwie i wychodził super (nie dodawałem już drożdży czy zakwasu) to ze sklepu pewno czymś jest konserwowane stąd totalna hibernacja i brak zepsucia.

        Comment

        • Stasiek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2007.02
          • 609

          pleśń w chlebaku

          Skoro już tak w tematach okołochlebowych jesteśmy to też mam jeden problem:
          Zauważyłem jakiś czas temu, że mi chleb zaczął pleśnieć.
          Okazało się że winny jest chlebak. Kiedyś przed wyjazdem na urlop zostawiłem chleb w chlebaku i jak wróciłem to cały chlebak pokrył się w środku pleśnią.
          Oczywiście wyczyściłem to na ile mogłem, ale obawiam się że nie do końca, bo teraz gdy włożę chleb to po kilku dniach spód chleba już pachnie nieciekawie (pleśniowo) po następnych kilku pleśń już jest widoczna.
          Zauważyłem, że na płycie pilśniowej (dno chlebaka) są jakby zaczątki pleśni - stąd pewnie się rozchodzi gdy włożę chleb.
          Z chlebaka więc zrezygnowałem na jakiś czas - w tej chwili odbywa kwarantannę na balkonie.

          A teraz pytanie: jak całkowicie zlikwidować pleśń? Czy są na to jakieś specjalne środki? Próbowałem chlorem (roztwór ace), domestosem, octem chyba też. Pleśń znikała, ale mam wrażenie że tylko z wierzchu płyty i po kilku dniach się odnawiała. Jak się pozbyć tego cholerstwa.

          Comment

          • alnus
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.07
            • 459

            Najpewniej - paląc cały chlebak. W wersji nieco mniej drastycznej można wymienić tylko płytę pilśniową, ale gwarancji pozbycia się pleśni raczej nie będzie. Alternatywą byłoby poddanie całego chlebaka działaniu par formaldehydu, ale nawet po wywietrzeniu nie włożyłbym tam chleba, więc raczej moja pierwsza rada.

            Comment

            • Upiorek
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.03
              • 141

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedzi
              Najpewniej - paląc cały chlebak. W wersji nieco mniej drastycznej można wymienić tylko płytę pilśniową, ale gwarancji pozbycia się pleśni raczej nie będzie. Alternatywą byłoby poddanie całego chlebaka działaniu par formaldehydu, ale nawet po wywietrzeniu nie włożyłbym tam chleba, więc raczej moja pierwsza rada.
              Nie chcę być złym prorokiem ale wydaje mi się, że najlepiej chyba sie pozbyć tego chlebaka. Pleśń to paskudztwo. Chlebaków w rozsądnych cenach wszędzie dostatek, no chyba że jesteś ze swoim chlebakiem bardzo związany...

              Comment

              • adam16
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.02
                • 9865

                Mnie chleby wyrastają coraz większe. A myślałem na początku co by formę mniejszą kupić, a tu trza pomyśleć o większej
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                Comment

                • Totus
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.11
                  • 326

                  2 dni temu nastawiłem sobie zakwas żytni... Nie pachnie najlepiej ale przeczytałem, że nie należy się tym przejmować. Dałem bardzo dużo mąki żytniej (takiej prawie białej nie znam typu bo kupowana od chłopa) i obecnie z 5 łyżek żytniej razowej. Jedyne czym się przejmuje to absolutny brak jakichkolwiek zapachów kwaskowych/octowych/owocowych.

                  Mam zakwas pszenny dla porównania który pachnie kwaskowato.

                  I teraz pytania:

                  1. Czy dodanie do zakwasu żytniego trochę zakwasu pszennego to dobry pomysł?

                  2. Czy bawienie się w biologa i dodanie na chama bakterii kwasu mlekowego z kapsułki do zakwasu żytniego to dobry pomysł?

                  PS: ten drugi pomysł przyszedł do mnie zupełnie przypadkowo Mam szczep bakterii który produkuje wyłącznie kwas mlekowy... Az korci aby zaeksperymentować

                  PS2: Przeglądałem ten wątek w poszukiwaniu przepisów na chleb żytni. Czy możecie polecić jakiś dobry przepis?
                  Last edited by Totus; 2008-12-21, 23:15.
                  Zapraszam do Browaru Sielanka.

                  Comment

                  • Totus
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2007.11
                    • 326

                    cholerna edycja :/

                    3. A może dodać zakwasu żurkowego?
                    Zapraszam do Browaru Sielanka.

                    Comment

                    • Upiorek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.03
                      • 141

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Totus Wyświetlenie odpowiedzi
                      cholerna edycja :/

                      3. A może dodać zakwasu żurkowego?
                      Podawałam pare postów wyżej link do produkcji chlebka, tam jest zakwas najpierw z mąki żytniej, potem dodaje się pszennej. Chlebek wychodzi naprawde bardzo dobry, tylko trzeba się przy nim trochę napracować

                      Comment

                      • kiszot
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2001.08
                        • 8109

                        Pierwszy chleb z maszyny wyszedł mi z zakalcem.
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment

                        • Upiorek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.03
                          • 141

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                          Pierwszy chleb z maszyny wyszedł mi z zakalcem.
                          Najlepsze są tradycyjne robótki ręczne, cokolwiek by to miało nie oznaczać hehe

                          Comment

                          • corwin
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.12
                            • 57

                            Dla zainteresowanych własnym wypiekiem chlebków polecam www.chleb.info.pl !

                            Bardzo ciekawa stronka - i nie ma co się przerażać potencjalnym stopniem skomplikowania całego procesu. To jak z piwem, jak zna się ogólne zasady to można spokojnie eksperymentować.

                            Kuba
                            Last edited by corwin; 2009-03-29, 10:36.

                            Comment

                            • Upiorek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2007.03
                              • 141

                              Strona znana i przez nas lubiana, faktycznie jest dużo ciekawych i praktycznych rzeczy. Wczoraj nastawiliśmy zakwas żytni z mąki razowej 2000 na podstawie przepisu z tej stronki Jak na razie stoi 19 godzin i poza tym, że puścił dwa bąble, nic sie z nim nie dzieje Toporny jakiś
                              Staliśmy się również 2 tygodnie temu szczęśliwymi (przynajmniej z mojego punktu widzenia jako osoby wiecznie zagniatającej ciasto) posiadaczami automatu do chleba i trzeba powiedzieć jedno - dobra sprawa i duża oszczędność czasu i własnej energii
                              Chleb wychodzi extra i jedyne co mu można zarzucić to 2 dziurki po mieszadłach.

                              Comment

                              • BenGar
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2009.05
                                • 16

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauer Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ja już od dwóch miesięcy robię chleb tylko na zakwasie. Rezultaty coraz lepsze...
                                Mogę się pochwalić że piekę (tradycyjny) chlebek na zakwasie ... od ponad dwóch lat, zakwas (matka) ciągle jest ten sam
                                pozdrawiam
                                Ben.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X