Chleb - Domowa Piekarnia
Collapse
X
-
-
Dorzucę moje 3 grosze
Pieczenie chlebka interesowało mnie zawsze, tak jak wszelkie domowe wyroby. Jednak jakoś nie doszło do wypieków. Dopiero niedawno po lekturze tego wątku chęć spróbowania wypieku chleba powróciła.
Jak do tej pory piekłem dopiero 2 razy ale czuję, że wypieki chlebka na stałe wpiszę do harmonogramu moich domowych robót.
Chlebek nr 1:
1kg pszennej 650
6 łyżek otrębów
pół paczki drożdży
2 szklanki wody gazowanej
sól
Chlebek nr 2:
To samo lecz wodę zamieniłem na domowe piwko, dodałem trochę masła i słonecznika
Spostrzeżenia:
Chlebki wychodzą pyszne, pierwszy miał twardą skórkę i troszkę za długo przetrzymałem go w piekarniku. W drugim już to poprawiłem. Aromatu piwnego wprawdzie ja nie czuję ale chlebek jest o wiele lepszy od sklepowego. Do tego wcale szybko nie czerstwieje i spokojnie można go trzymać tydzień. Cenowo też wcale drożej nie jest bo koszty to niecałe 4 zł + piekarnik a wychodzi 2 bochenki. Piekę w zwykłym piekarniku bez żadnych termoobiegów (kuchnia marki "jola") w foremkach. Troszkę się przypala spód dlatego myślę czy nie pomogłoby obtoczenie chlebka w mące już po wyrośnięciu a przed włożeniem do formy.
Uff ale się rozpisałem. Załączam zdjęcia moich chlebków i życzę wszystkim samych udanych wypieków. WaszeTen tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
Jak nałogowiec czekać na ten znak
Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
Bez niego jestem dętka czyli flakComment
-
Dorzucę moje 3 grosze
Pieczenie chlebka interesowało mnie zawsze, tak jak wszelkie domowe wyroby. Jednak jakoś nie doszło do wypieków. Dopiero niedawno po lekturze tego wątku chęć spróbowania wypieku chleba powróciła.
Jak do tej pory piekłem dopiero 2 razy ale czuję, że wypieki chlebka na stałe wpiszę do harmonogramu moich domowych robót.
Chlebek nr 1:
1kg pszennej 650
6 łyżek otrębów
pół paczki drożdży
2 szklanki wody gazowanej
sól
Chlebek nr 2:
To samo lecz wodę zamieniłem na domowe piwko, dodałem trochę masła i słonecznika
Spostrzeżenia:
Chlebki wychodzą pyszne, pierwszy miał twardą skórkę i troszkę za długo przetrzymałem go w piekarniku. W drugim już to poprawiłem. Aromatu piwnego wprawdzie ja nie czuję ale chlebek jest o wiele lepszy od sklepowego. Do tego wcale szybko nie czerstwieje i spokojnie można go trzymać tydzień. Cenowo też wcale drożej nie jest bo koszty to niecałe 4 zł + piekarnik a wychodzi 2 bochenki. Piekę w zwykłym piekarniku bez żadnych termoobiegów (kuchnia marki "jola") w foremkach. Troszkę się przypala spód dlatego myślę czy nie pomogłoby obtoczenie chlebka w mące już po wyrośnięciu a przed włożeniem do formy.
Uff ale się rozpisałem. Załączam zdjęcia moich chlebków i życzę wszystkim samych udanych wypieków. WaszeComment
-
4g suchych odpowiada ok 12g świeżych drożdży. Ale to nie apteka...
Przy okazji - robię chleb kakaowy właśnieTylko świnia coś nie rośnie...
Comment
-
Ten tank bar mnie trzyma, ja muszę być blisko
Jak nałogowiec czekać na ten znak
Ten tank bar jest dla mnie jak dla Francuza bistro
Bez niego jestem dętka czyli flakComment
-
Comment
-
Ja co jakiś czas piekę chleb w maszynce ale skubańce jeszcze nigdy mi nie wyrosły tak jak bym tego oczekiwał.Ostatni mój chleb był wklęsły w środku ale o dziwo bez zakalca i bardzo smaczny.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Jeśli chleb się zapadł, to pewnie ciasto było za rzadkie lub było za dużo drożdży (lub za mało spowalniaczy do drożdży - oleju, soli). Mi kiedyś też chleb namiętnie się zapadał (tylko w maszynce, w piekarniku nigdy). Ale gdy ograniczyłem ilość drożdży, to problemy się skończyły.Comment
-
Zrozumiałem po spróbowaniu: zapomniałem posolić.Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
-
Channel: Włochy
-
-
Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
-
Channel: Niemcy
2025-01-18, 23:56 -
-
O minibrowarze:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice
ekstr. 7%
alk. 3%
IBU 23
Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
...-
Channel: Czechy
2024-12-30, 14:57 -
-
Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
Chmiel to Spalter Select
https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...-
Channel: Niemcy
2024-12-07, 00:04 -
-
English Brown Porter,
5,2% alk.
Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-02, 23:48 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment