Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Upiorek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.03
    • 141

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
    żytni, tylko na zakwasie, z dodatkiwm śliwek suszonych, słodu karmelowego i miodu
    A słód karmelowy to skąd można wytrzasnąć ? nadmieniam, że piwa nie robimy z uwagi na brak warunków...

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek Wyświetlenie odpowiedzi
      A słód karmelowy to skąd można wytrzasnąć ? nadmieniam, że piwa nie robimy z uwagi na brak warunków...
      Jest w obu sklepach browar.bizowych - Piwodziej i CP.
      Ja mam u siebie akurat nadmiar tego słodu. Jak mi podasz adres na PW to Ci wyślę trochę na spróbowanie. Słód ten (karmelowy ciemny) jest mocno aromatyczny i na bochenek wystarczy dosłownie garstka.

      Comment

      • Upiorek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.03
        • 141

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
        Jest w obu sklepach browar.bizowych - Piwodziej i CP.
        Ja mam u siebie akurat nadmiar tego słodu. Jak mi podasz adres na PW to Ci wyślę trochę na spróbowanie. Słód ten (karmelowy ciemny) jest mocno aromatyczny i na bochenek wystarczy dosłownie garstka.
        Hmmm... a ten słód to w jakiej postaci się dodaje ? trzeba go namoczyć, zmielić lub coś podobnego ?

        Comment

        • mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek Wyświetlenie odpowiedzi
          Hmmm... a ten słód to w jakiej postaci się dodaje ? trzeba go namoczyć, zmielić lub coś podobnego ?
          Ja zmieliłem na mąkę. Mam w domu śrutownik, mogę Ci wysłać już zmielony.

          Comment

          • Upiorek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.03
            • 141

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
            Ja zmieliłem na mąkę. Mam w domu śrutownik, mogę Ci wysłać już zmielony.
            O'K, niechaj będzie zmielony
            Wielkie dzięki

            Comment

            • pela1985
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.10
              • 39

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg Wyświetlenie odpowiedzi
              OK - to może zacznę od bardzo prostego w produkcji chlebka na piwie
              Moze go wykonać każdy posiadacz piekarnika.

              Potem posypią się trudniejsze przepisy

              - 2 szklanki mąki pszennej
              - 2 szklanki mąki pszennej razowej
              - szklanka przegotowanej gorącej wody
              - szklanka Portera
              - 1 łyżka miodu
              - 1-1,5 łyżeczki soli
              - łyżka oliwy
              - opakowanie drożdży "instant" Dr.Oetker 7 g

              Wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać 20 minut. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na 15-30 minut.
              Uformować zgrabny bochenek, przełożyć na blachę i piec przez 50-60 minut w temp. 220'C. Naturalnie zerkać co się dzieje w piekarniku i w razie potrzeby kontrolowac sytuację. Nie otwierać za często, bo chlebek może opaść. Pod koniec chlebek można posmarować wodą - będzie bardziej chrupiaca skórka.
              Czy drożdze przed wymieszaniem ze wszystkim trzeba rozpuścić?

              Comment

              • CarlBerg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2003.09
                • 968

                Ale stary przepis - z początków wątku, sprzed kilku lat

                Przyznam, nie pamiętam - ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie ma potrzeby rozpuszczać, bo podczas wygniatania ciasta drożdzyki spokojnie "przejdą" w jedną masę z mąką.
                To jednak stare dzieje - uważam, że w tym wątku znajdziesz dużo lepsze przepisy i wzoruj się na nich - polecam
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                Comment

                • Upiorek
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.03
                  • 141

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                  żytni, tylko na zakwasie, z dodatkiwm śliwek suszonych, słodu karmelowego i miodu
                  Słód został przetestowany
                  Co prawda w pierwszym rzucie chlebka chyba z wrażenia dodałam trochę za dużo tego słodu, bo chlebek kolorem przypomina pumpernikiel ale smakowo bardzo dobry.
                  Niemniej praktyka czyni mistrza, proporcje do kolejnego wypieku są już rozpracowane

                  Comment

                  • mapajak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.12
                    • 1187

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek Wyświetlenie odpowiedzi
                    Słód został przetestowany
                    Co prawda w pierwszym rzucie chlebka chyba z wrażenia dodałam trochę za dużo tego słodu, bo chlebek kolorem przypomina pumpernikiel ale smakowo bardzo dobry.
                    Niemniej praktyka czyni mistrza, proporcje do kolejnego wypieku są już rozpracowane
                    Cieszę się, że chlebek smakuje. Miód dodatkowo przyciemnia chleb. Ja teraz piekę codziennie, dziś piekłem dwa. Żytni razowy ze śliwkami i miodem i jasny pszenno-żytni z kminkiem. Oba na zakwasie, oba wyszły znakomite.

                    Comment

                    • Upiorek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.03
                      • 141

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                      Cieszę się, że chlebek smakuje. Miód dodatkowo przyciemnia chleb. Ja teraz piekę codziennie, dziś piekłem dwa. Żytni razowy ze śliwkami i miodem i jasny pszenno-żytni z kminkiem. Oba na zakwasie, oba wyszły znakomite.
                      No ja akurat zaczerpnęłam z Twojego pomysłu sam dodatek słodu do chleba - chlebek sam w sobie był oczywiście na zakwasie, w 100% żytni, z mąki częściowo zaparzanej, jakkolwiek również z niewielkim dodatkiem miodu (czasami używam melasy - wtedy jest ciemniejszy niż z miodem)

                      Comment

                      • mapajak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.12
                        • 1187

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek Wyświetlenie odpowiedzi
                        (...) z mąki częściowo zaparzanej (...)
                        To dla mnie nowość. Co to znaczy i jak to robisz?

                        Comment

                        • pela1985
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.10
                          • 39



                          A oto mój pierwszy wypiek z pestkami dyni i słonecznika chlebek na piwie, bedzie idealny na rano do pracy
                          Attached Files

                          Comment

                          • mapajak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.12
                            • 1187

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pela1985 Wyświetlenie odpowiedzi
                            A oto mój pierwszy wypiek z pestkami dyni i słonecznika chlebek na piwie, bedzie idealny na rano do pracy
                            Piękny! Gratuluję.
                            Pestki dyni i słonecznik to dodatki. Napisz z jakiej mąki go upiekłeś/aś.

                            Comment

                            • pela1985
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2008.10
                              • 39

                              Upiekłem go z mąki pszenno razowej typ 2000 i pszennej typ 550 bestki dyni j słonecznika jako dodadki. nie wyszło i tak jak chciałem ale mam nadzieje że następny będzie lepszy chodz ten i tak jest pyszny

                              Comment

                              • pela1985
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2008.10
                                • 39

                                Sory za błędy nie przeczytałem przed zamieszczeniem:/

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X