Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
Wyświetlenie odpowiedzi
Chleb - Domowa Piekarnia
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek Wyświetlenie odpowiedziA słód karmelowy to skąd można wytrzasnąć ? nadmieniam, że piwa nie robimy z uwagi na brak warunków...
Ja mam u siebie akurat nadmiar tego słodu. Jak mi podasz adres na PW to Ci wyślę trochę na spróbowanie. Słód ten (karmelowy ciemny) jest mocno aromatyczny i na bochenek wystarczy dosłownie garstka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedziJest w obu sklepach browar.bizowych - Piwodziej i CP.
Ja mam u siebie akurat nadmiar tego słodu. Jak mi podasz adres na PW to Ci wyślę trochę na spróbowanie. Słód ten (karmelowy ciemny) jest mocno aromatyczny i na bochenek wystarczy dosłownie garstka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek Wyświetlenie odpowiedziHmmm... a ten słód to w jakiej postaci się dodaje ? trzeba go namoczyć, zmielić lub coś podobnego ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedziJa zmieliłem na mąkę. Mam w domu śrutownik, mogę Ci wysłać już zmielony.
Wielkie dzięki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CarlBerg Wyświetlenie odpowiedziOK - to może zacznę od bardzo prostego w produkcji chlebka na piwie
Moze go wykonać każdy posiadacz piekarnika.
Potem posypią się trudniejsze przepisy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- szklanka przegotowanej gorącej wody
- szklanka Portera
- 1 łyżka miodu
- 1-1,5 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- opakowanie drożdży "instant" Dr.Oetker 7 g
Wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać 20 minut. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na 15-30 minut.
Uformować zgrabny bochenek, przełożyć na blachę i piec przez 50-60 minut w temp. 220'C. Naturalnie zerkać co się dzieje w piekarniku i w razie potrzeby kontrolowac sytuację. Nie otwierać za często, bo chlebek może opaść. Pod koniec chlebek można posmarować wodą - będzie bardziej chrupiaca skórka.
Comment
-
-
Ale stary przepis - z początków wątku, sprzed kilku lat
Przyznam, nie pamiętam - ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że nie ma potrzeby rozpuszczać, bo podczas wygniatania ciasta drożdzyki spokojnie "przejdą" w jedną masę z mąką.
To jednak stare dzieje - uważam, że w tym wątku znajdziesz dużo lepsze przepisy i wzoruj się na nich - polecamPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedziżytni, tylko na zakwasie, z dodatkiwm śliwek suszonych, słodu karmelowego i miodu
Co prawda w pierwszym rzucie chlebka chyba z wrażenia dodałam trochę za dużo tego słodu, bo chlebek kolorem przypomina pumpernikiel ale smakowo bardzo dobry.
Niemniej praktyka czyni mistrza, proporcje do kolejnego wypieku są już rozpracowane
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek Wyświetlenie odpowiedziSłód został przetestowany
Co prawda w pierwszym rzucie chlebka chyba z wrażenia dodałam trochę za dużo tego słodu, bo chlebek kolorem przypomina pumpernikiel ale smakowo bardzo dobry.
Niemniej praktyka czyni mistrza, proporcje do kolejnego wypieku są już rozpracowane
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedziCieszę się, że chlebek smakuje. Miód dodatkowo przyciemnia chleb. Ja teraz piekę codziennie, dziś piekłem dwa. Żytni razowy ze śliwkami i miodem i jasny pszenno-żytni z kminkiem. Oba na zakwasie, oba wyszły znakomite.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Upiorek Wyświetlenie odpowiedzi(...) z mąki częściowo zaparzanej (...)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pela1985 Wyświetlenie odpowiedziA oto mój pierwszy wypiek z pestkami dyni i słonecznika chlebek na piwie, bedzie idealny na rano do pracy
Pestki dyni i słonecznik to dodatki. Napisz z jakiej mąki go upiekłeś/aś.
Comment
-
Comment