Chleb - Domowa Piekarnia

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Upiorek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.03
    • 141

    #661
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
    To dla mnie nowość. Co to znaczy i jak to robisz?
    Proszę bardzo
    W moim domu to klasyk, który piekę od kilku lat. Jeśli ktoś nie lubi, można pominąć kardamon. To pyszny chleb, ale kapryśny. Najważniejszy j...

    Comment

    • pela1985
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.10
      • 39

      #662


      Dziś w pracy zjazłem ten swój chlebek i powiem tak że naprawde warto bo nie dość że jest bardziej syty niż te ze sklepu to i smaczniejszy. normalnie se brałem bochenek chleba na drugie śniadanie do pracy, teraz też ale mój był 2xmiejszy niż sklepowy
      teraz w planach mam następnh chleb ale na zakwasie który zamierzam robić jeszcze w tym tygodniu polecam własne wypieki bo naprawde warto.

      Comment

      • Upiorek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.03
        • 141

        #663
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pela1985
        Dziś w pracy zjazłem ten swój chlebek i powiem tak że naprawde warto bo nie dość że jest bardziej syty niż te ze sklepu to i smaczniejszy. normalnie se brałem bochenek chleba na drugie śniadanie do pracy, teraz też ale mój był 2xmiejszy niż sklepowy
        Wrąbałeś cały chleb na drugie śniadanie ???
        Ale masz spust chłopie...

        Comment

        • pela1985
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.10
          • 39

          #664
          Spust mam ale pszytyć i tak nie moge

          Comment

          • Upiorek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2007.03
            • 141

            #665
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pela1985
            Spust mam ale pszytyć i tak nie moge
            Spust spustem, ale to nieładnie tak samemu się objadać
            Kolegów trzeba było poczęstować, to i zawsze zdanie swoje by wypowiedzieć mogli na temat chlebka...

            Comment

            • pela1985
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.10
              • 39

              #666
              to był pierszy mój wypiek dlatego wolałem całego sam skosztować wiem chytrus jestem ale śniadanie w pracy jest po to żeby sie najeść a jak bym kogoś poczęstował to by mi całego wrąbali..

              Comment

              • Upiorek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2007.03
                • 141

                #667
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pela1985
                to był pierszy mój wypiek dlatego wolałem całego sam skosztować wiem chytrus jestem ale śniadanie w pracy jest po to żeby sie najeść a jak bym kogoś poczęstował to by mi całego wrąbali..
                No bo częstować trzeba sposobem
                Kroisz w domu tyle kromek, ilu masz kolegów do degustacji i zanosisz do pracy
                O całym zapasowym bochenku nawet nie wspominasz. Wilk jest syty i owca cała
                A zawsze się dowiesz przy okazji, czy innym tez smakuje
                Ostatnia zmiana dokonana przez Upiorek; 2009-11-09, 19:20.

                Comment

                • pela1985
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.10
                  • 39

                  #668
                  Ha dobrze wiedzieć ale i tak nie wiem czy na pewno bede robił w tym tygodniu wypiek.. właśnie ojciec mi przywiuzł wężyk z oplotem do filtracji i brakuje mi jeszcze tylko chemipro oxi które ma dotrzeć w tym tygodniu to może zaczne z pierwszą warką w weekend

                  Comment

                  • Upiorek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.03
                    • 141

                    #669
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pela1985
                    Ha dobrze wiedzieć ale i tak nie wiem czy na pewno bede robił w tym tygodniu wypiek.. właśnie ojciec mi przywiuzł wężyk z oplotem do filtracji i brakuje mi jeszcze tylko chemipro oxi które ma dotrzeć w tym tygodniu to może zaczne z pierwszą warką w weekend
                    Hehehe, czas czasem, ale jeżeli chcesz robic tym razem chleb na zakwasie, to warto zakwas nastawić wcześniej i trochę go podhodować, żeby miał siły twórcze
                    Mojemu zakwasowi stuknęło parę dni temu 7 miesięcy

                    Comment

                    • YouPeter
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.05
                      • 2379

                      #670
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pela1985
                      Ha dobrze wiedzieć ale i tak nie wiem czy na pewno bede robił w tym tygodniu wypiek.. właśnie ojciec mi przywiuzł wężyk z oplotem do filtracji i brakuje mi jeszcze tylko chemipro oxi które ma dotrzeć w tym tygodniu to może zaczne z pierwszą warką w weekend
                      Jak nie dojdzie równie dobrze możesz dezynfekować czymś innym dostępnym w większości sklepów np. wybielacz ACE (bezzapachowy).
                      Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2009-11-09, 21:40.
                      Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10795

                        #671
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pela1985
                        pszytyć
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pela1985
                        przywiuzł
                        pela !!!!!! litości !!!!!!!!!
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • pela1985
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2008.10
                          • 39

                          #672
                          No sory jakoś nie zauważyłem tych błędów.. ale sie starałem. a "przywiuzł" to aż taki straszny błąd nie jest bo tak samo sie czyta
                          Ps. zacząłem chodować od dziś zakwas

                          Comment

                          • żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

                            #673
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pela1985
                            chodować
                            Jednak jest bezlitosny.

                            Mój wskrzeszony zakwas znowu za długo przetrzymałem w lodówce i spleśniał. Coś nie mogę wrócić do tego pieczenia, a na drożdżach robić nie chcę...

                            Comment

                            • Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

                              #674
                              Ja chyba zrobię zakwas od nowa, żeby się wzmocnił przed Świętami. Na początku go chyba wspomogę drożdżami...

                              Comment

                              • Upiorek
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2007.03
                                • 141

                                #675
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                                Ja chyba zrobię zakwas od nowa, żeby się wzmocnił przed Świętami. Na początku go chyba wspomogę drożdżami...
                                Nie wspomagaj drożdżami tylko dobrze jeść dawaj, a wszystko będzie O'K

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
                                  darekd
                                  Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
                                  2024-07-21, 23:26
                                • darekd
                                  Flensburger, Strand-Lager
                                  darekd
                                  Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
                                  2025-01-18, 23:56
                                • darekd
                                  Lednice, Výčepní 7
                                  darekd
                                  O minibrowarze:

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ivovar-lednice

                                  ekstr. 7%
                                  alk. 3%
                                  IBU 23

                                  Chmiele: Premiant, ŽPČ (Saaz), Kazbek, Mandarina Bavaria
                                  ...
                                  2024-12-30, 14:57
                                • darekd
                                  Kundmüller, Weiherer Festbier
                                  darekd
                                  Browar z bawarskiej Górnej Frankonii spod Bambergu, który w tym roku obchodzi swoją 150 rocznicę.
                                  W związku z tym uwarzono tego Festbiera o zaw. ekstr. 13,8% i alk. 5,8%
                                  Chmiel to Spalter Select

                                  https://www.brauerei-kundmueller.de/...herer-festbier...
                                  2024-12-07, 00:04
                                • darekd
                                  Moon Lark, Wharf
                                  darekd
                                  English Brown Porter,

                                  5,2% alk.

                                  Chmielony nie wiedzieć w sumie czemu Citrą i Mosaikiem. Nawet już z amerykańskich chmieli wybrałbym coś bardziej odpowiedniego do tego typu piwa, ale na ich stronie jest rozbieżność (zresztą nie po raz pierwszy), bo podają niemiecki...
                                  2024-12-02, 23:48
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...